

IDEF Savunma Sanayi Fuarı, Türkiye'nin mühendislik ve teknoloji alanındaki güçlü yönlerini uluslararası platformda tanıtmaya devam ediyor. Hedefleri arasında dünya sıralamasında ilk 10'a girmek bulunan Türkiye'nin 17. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF 2025) dün kapılarını açtı. Fuarda, yeni yerli ve milli sistemlerin tanıtımı ön plandaydı. Çelik kubbe gibi sistemlerin bir arada çalışması ve yapay zeka destekli teknolojiler, fuarın dikkat çekici unsurları arasında yer aldı. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, “Bugün 3.500'ü aşkın firma, 1.380'in üzerinde proje, 100 bine yaklaşan doğrudan istihdam, 20 milyar doların üzerinde ciro ve 7 milyar 154 milyon dolarlık ihracatla dünyada benzeri az görülen bir ekosistemi sürdürmekteyiz.” ifadesini kullandı.
230 Platform Satılıyor
Fuara 103 ülke ve uluslararası kuruluş katıldı. Görgün, 33'ü bakan düzeyinde olmak üzere toplam 231 heyet ve 980 heyet üyesinin fuarda yer aldığını belirtti. Savunma sanayisindeki yerlilik oranının geçmişte yüzde 20'lerde olduğunu, bugün ise yüzde 80'lerin üzerine çıktığını vurguladı. “Ürünlerimizi ihraç ettiğimiz ülke sayısı 185'e, İHA ve SİHA'lar, kara araçları, deniz platformları gibi ihraç edilen ürün çeşidi ise 230'a ulaştı. Türk savunma sanayi ürünleri küresel ligde öne çıkmaya başladı.” dedi.
İlk Üç Arasına Girecek
Görgün, fuarın çok katmanlı yeni güvenlik paradigması içerisinde Türkiye'nin yalnızca takip eden değil, aynı zamanda yön veren bir aktör olduğunu ifade etti. “IDEF 2025, bu nedenle yalnızca bir vitrin değil, stratejik bir kararlılık manifestosudur. Hava, deniz ve kara araçları, elektronik sistemler, güvenlik, mühimmat, insansız sistemler gibi tematik salonlarla IDEF'i dünyanın en büyük ilk üç savunma sanayi fuarından biri yapmaya, tecrübelerimizi yeni konseptimizle birleştirmeyi hedefliyoruz.” diye konuştu.
Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, “Savunma sanayimizin yerli, milli, özgün, yenilikçi ve modern sistemleri, ordumuzun gücüne güç katarken ekonomimize de önemli katkılar sağlıyor.” dedi. Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı (TSKGV) Genel Müdürü Bilal Topçu, her geçen gün daha kararlı adımlar atarak tam bağımsız Türk savunma sanayisi hedefine ilerlediklerini ifade etti.
Baykar Alt Sistemlerle Yüzde 100'e Gidiyor
Baykar, kendi üretim kabiliyetlerini yüzde 100'e çıkarmaya yönelik adımlar atıyor. Bayraktar TB2'de yüzde 93 yerlilik oranına ulaştıklarını belirten Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Türk savunma sanayiinde kaydedilen ilerlemeleri vurguladı. “Türkiye savunma sanayiinde büyük bir ivme yakaladı.” dedi.
Türkiye'nin En Gelişmiş Füzesi
ROKETSAN, İDEF 2025'te yeni füzelerini tanıttı. Gökbora, Eren, İHA-300, Akata, Şimşek-2 ve Tayfun BLOCK-4 ilk kez sergilendi. Bunlardan Tayfun BLOCK-4, 10 metre uzunluğunda ve 7.300 kg ağırlığındaki hipersonik füze, 1.000 kilometre menzil kapasitesine sahip. Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci, Gökbora füzesi hakkında da bilgi verdi. Gökbora, İHA ve seyir füzeleri tarafından atılabilecek, menzili 100 mil olan bir sistemdir. Farklı hava ve yer hedeflerine angaje olabilen Eren füzesi, SİHA'lara güç katma yeteneğiyle dikkat çekiyor.
Üç Yeni Lansman Programı
ASELSAN, 50. yılını kutlarken “Yeni Nesil Harp Sistemleri”, “Mavi Vatan'ın Yeni Koruyucuları” ve “Gök Vatan'ın Yeni Yıldızları”nın lansmanını gerçekleştirecek. Ayrıca fuarda 20'ye yakın işbirliği ve imza töreni planlanıyor. Çelik Kubbe bileşenleri ve yeni nesil elektronik harp sistemleri gibi ileri teknoloji ürünler de sergilenen diğer yenilikler arasında. ASELSAN’ın öne çıkan sistemleri arasında denizlerde kullanılan radar sistemleri ve toplar bulunuyor.