

Kredi kartı ve ihtiyaç kredisi ödemelerinde zorluk çekenler için yeni bir fırsat sunuldu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), borçların 48 ay süresince yapılandırılmasına olanak tanıdı. Önceden 60 ay olan vade süresi kısaltılırken, yapılandırma kapsamı da genişletildi. Böylece daha fazla kişi bu imkanlardan faydalanabilecek. Artık sadece asgari tutarını ödemeyen kartlar değil, dönem borcunu kısmen veya tamamen ödeyemeyen bireysel kart sahipleri de yapılandırma başvurusu yapabilecek. Aynı şekilde, ihtiyaç kredisi borçları için de anamapara ve/veya faiz ödemelerinde gecikme yaşayan vatandaşlar yapılandırmadan yararlanabilecek. Önceki dönemde yeniden yapılandırılmış bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi müşterilerine de düzenleme yapıldı. İşte detaylar…
1- Borçlar Kaç Ayda Ödenecek?
BDDK, borç bakiyelerinin 48 ay süreyle yapılandırılmasına karar verdi. Daha önceki uygulamada kredi kartı borçlarının yapılandırılma süresi 60 ay olarak belirlenmişti. BDDK, bu defa vade ve başvuru sürelerini kısaltarak, daha az maliyetli ve hızlı bir işlem süreci öngördü.
2- Kimler Yararlanacak?
Yapılandırmadan, dönem borcunu kısmen ya da tamamen ödeyemeyen bireysel kredi kartı kullanıcıları, anapara ve/veya faiz ödemeleri geciken ihtiyaç kredisi müşterileri ile daha önce yeniden yapılandırma yapılmış bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi sahipleri faydalanabilir.
3- Sadece Asgari Borcu Ödemeyenler Mi Yararlanacak?
Geçen yıl aralık ayında yapılan kredi kartı borç yapılandırmasından sadece asgari tutarını dahi ödemekte zorlanan kullanıcılar yararlanabiliyordu. Ancak, yapılan yeni düzenleme ile daha fazla borçlunun bu imkandan faydalanması amaçlanıyor. Artık, sadece asgari miktar değil, dönem borcunu ödeyemeyen bireysel kartlar da yapılandırma başvurusu yapabilecek. İhtiyaç kredileri için gecikme süresi '30 günü aşan' sınırlaması kaldırılarak, 'her türlü gecikmiş ödeme' şeklinde güncellendi.
4- Gecikmesi Olmayan Kredi De Yapılandırılabilir Mi?
Hem kredi kartı hem de ihtiyaç kredileri için yapılandırma kapsamı, artık karar tarihindeki borç bakiyesini değil, yapılandırma tarihindeki borç bakiyesini esas alacak. Bu sayede, borcu gecikmesi olmayan krediler bile yeniden yapılandırılabilecek.
5- Hangi Borçlar Yapılandırma Kapsamında?
Kredi kartları, tüketici kredileri ve KMH'ler (avans hesap, ek hesap vb.) yapılandırmaya dahil olacak.
6- Başvurular Ne Zaman?
Borç yapılandırması için başvuruların 3 ay içinde yapılması gerekiyor. Borçlu vatandaşların, 10 Ekim'e kadar bankalarına başvurması gerekecek.
7- Yapılandırmada Faiz Ne Olacak?
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, kredi kartı yapılandırma işlemleri için azami faiz oranını yüzde 3.11 olarak belirledi. Bu oran, yıllık yüzde 48.52'ye denk geliyor. Gecikmeye giren borçlar için uygulanan yüzde 83 temerrüt faizi göz önüne alındığında, bu oran borç kapatma imkanı arayanlar için bir fırsat sunuyor.
8- Borç Yapılandırması Nasıl Yapılacak?
Kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borç yapılandırma başvuruları, bankalar aracılığıyla gerçekleştirilecek. Bu hafta içinde yapılandırmanın başlaması bekleniyor.
9- Ekstresini Tam Ödeyen Kapsama Alınır Mı?
Tebliğe göre, karar tarihi itibarıyla ödeme gücü olan ve ekstresini tam ödeyenler yapılandırmadan yararlanamayacak. Yani, karar yayımlandığında borcu gecikme statüsünde olanlar bu haktan faydalanabilecek.
10- Hangi Vadeyi Seçmelisiniz?
Borçlar, 48 aya kadar yapılandırılabiliyor. Ödeme gücünüz hangi takside yetiyorsa o vadeyi seçmeniz daha mantıklı olacaktır. Temmuz ayından itibaren faizlerde bir düşüş beklentisi olduğu için kısa vadeli yapılandırmalar avantajlı kabul edilecektir.
100 BİN TL BORCA 48 AYDA 4.752 TL ÖDEME
100.000 TL borcu olan bir kişi, bankadan 6 ay vadeli yapılandırma yaparsa aylık 19.102 TL ödeme yapacak. Eğer 18 ayda kapatmayı taahhüt ederse 7.926 TL taksitle borcunu bitirecek. 36 aylık vade seçerse, ayda 5.320 TL ödeme gerekecek. 48 aylık vade seçeneğinde ise aylık ödeme miktarı 4.752 TL olacak.
YAPILANDIRMA YAPANIN LİMİTİ ARTAR MI?
Kredi kartı yapılandırmasında borcun yarısı ödeninceye kadar ilgili banka kart limitini artırmayacaktır. İhtiyaç kredisi yapılandırmasında ise mevcut borç bakiyesini aşan bir kredi verilmesi mümkün olmayacaktır.
YASAL TAKİBE DÜŞEN ÇOK
Yüksek faiz oranları, kredi ve kredi kartı borçlularını zor durumda bıraktı. Bu yılın ilk beş ayında yasal takibe alınan kişi sayısında önemli bir artış görüldü. Borçları nedeniyle yasal takibe girenlerin sayısı 1 milyonu geçti. Geçtiğimiz hafta açıklanan verilere göre, tüketici kredileri haftalık bazda artış göstererek 2 trilyon 381 milyar TL'ye ulaştı. Aynı dönemde bireysel kredi kartı borçları da 2 trilyon 241 milyar TL'ye yükseldi. Böylelikle toplam bireysel borçlar 4 trilyon 622 milyar TL seviyesine ulaştı.