

İki ay önce Antalya Şehir Hastanesi’ne ani kalp ve sırt ağrısıyla başvuran Mustafa Şahin’in yırtılmış aort damarı, tıpta az rastlanan ‘fil hortumu’ tekniğiyle yapay damarla değiştirilerek onarıldı. Ameliyat sırasında hastanın tüm kan dolaşımı durdurulup, sadece beynine kan akışı sağlandı. Vücudunun 22 dereceye kadar soğutulduğu 100 dakika süresince ‘geçici ölü’ kalan hasta, Prof. Dr. Nevzat Erdil liderliğindeki ekip tarafından gerçekleştirilen başarılı ameliyat sonrası sağlığına kavuştu.
‘Yüzde 25’i hastaneye ulaşamadan ani ölümler yaşıyor’
Prof. Dr. Nevzat Erdil, hastanın şiddetli göğüs ve sırt ağrısıyla acil servise getirildiğinde kalp krizi açısından değerlendirildiğini belirtti. Akut Tip A aort diseksiyonu tanısı konulduğunu kaydeden Erdil, “Bu tür hastaların yaklaşık yüzde 25’i hastaneye ulaşamadan hayatını kaybediyor. Teşhis zamanında konmazsa, hayati tehlike oluşabiliyor” dedi. Aort diseksiyonu semptomlarının diğer hastalıklarla karıştırılabileceğine vurgulayan Erdil, bu durumla gelen hastalarda hızla tanı koyulması gerektiğini ifade etti.
45 dakikada ameliyata alındı
Hastaya, tanı konulduktan sonra 45 dakika içinde ameliyat yapıldığını belirten Erdil, bu süreçte kritik durumların oluşabileceğine dikkat çekti. “Hastamızda böyle bir durum söz konusu değildi. Organları sağlıklıydı ve zamanında geldiği için başarılı bir ameliyat gerçekleştirebildik” dedi.
‘Fil hortumu’ tekniği uygulandı
Aort diseksiyonu ameliyatlarının belirli bir süre vücut kan dolaşımının durdurulması gerektiğini aktaran Prof. Dr. Erdil, Şahin’in aort yırtığının tamamen yırtıldığını ve ‘fil hortumu’ tekniği ile onarıldığını ifade etti. Ameliyat süresinin yaklaşık 7 saat sürdüğünü ve vücut kan akışının 100 dakika boyunca durdurulduğunu anlatan Erdil, bu süreçte beynin korunabilmesi için vücudu 22 dereceye kadar soğutmak gerektiğini belirtti.
‘Allah’a şükür, hiçbir nörolojik bulgu yok’
Ameliyat sonrası hiçbir nörolojik bulgu yaşamadan hastayı taburcu ettiklerini belirten Prof. Dr. Erdil, “Normalde 30 dakika olan durdurma süresi 100 dakika sürdü. Ancak beyin iyi korunduğu için hiçbir problem yaşamadık” dedi.
’30 yıl içinde karşılaştığım nadir vakalardan biri’
Bu tür hastalarda en kısa sürede doğru ameliyatın yapılmasının önemine vurgu yapan Prof. Dr. Erdil, bu durumun onun 30 yıllık cerrahi kariyerinde karşılaştığı nadir vakalardan biri olduğunu açıkladı.
‘Uzun bir ameliyattı’
Ameliyatı gerçekleştiren Op. Dr. Şahin Kapan, daha önce kitaplardan öğrendikleri “fil hortumu” tekniğinin uygulamasını gerçekleştirmekten dolayı mutluluk duyduğunu belirtti. “Bu tür bir ameliyatı belki bir daha görmeyeceğim. Hastamız hayatta olduğu için mutluyuz” diye ekledi.
Yüksek tansiyon önemli bir etken
Doç. Dr. Gökhan Özerdem, aort diseksiyonu ile ilgili bilgilere yer vererek, aort yırtılmasında en büyük risk faktörünün aort genişlemesi ve yüksek tansiyon olduğunu aktardı.
Hastaneye ulaşabilmek önemli
Aort yırtılmasının yüksek tansiyonun yanı sıra genetik ve kan yağlarının yüksekliği gibi durumlarla da ilişkili olduğunu belirten Doç. Dr. Özerdem, hastaneye erişim sağlamanın önemine dikkat çekti.
‘Sadece ağrım olduğunu söyledim’
Ameliyat sonunda sağlığına kavuşan Mustafa Şahin, hastalığı hakkında fazla bilgisi olmadığını, ani bir ağrı hissettiği için ambulans çağırdığını ifade etti. Yaşadıklarını çok az hatırladığını söyleyen Şahin, doktorlarıyla olan görüşmesini anlattı.
‘Gözlerimi açınca bana ne olduğunu sordum’
İyileştikten sonra yaşadığı süreci anlatan Şahin, ameliyattan sonra “Bana ne oldu?” diye sorduğunu ve yaşadıklarını eşi Fadime Şahin’den öğrendiğini belirtti. Doktorlarına teşekkür ederek, “Hocalarımızın ilgisi için minnettarım” ifadelerini kullandı.
‘Her şeye yeniden başladım’
Sağlığını yeniden kazanmanın mutluluğunu yaşayan Şahin, “Bu bir mucize. Yeniden hayata doğmuş gibi hissediyorum” diyerek, ailesine olan sevgisini dile getirdi. (DHA)