

15 Temmuz'da FETÖ tarafından gerçekleştirilen hain darbe girişiminin üzerinden tam 9 yıl geçti. 253 şehit verdiğimiz demokrasi destanı, dün Türkiye’nin çeşitli yerlerinde anılırken, Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlanan “En Uzun Gece” destanının ilk temsili, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü'nde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde sahnelendi.
“En Uzun Gece” temsilinde, dönemin Terörle Mücadele Daire Başkanı Turgut Aslan'ın FETÖ soruşturması sürecinin yanı sıra, terör örgütü üyelerinin haber aldıklarında nasıl harekete geçtikleri ve gece boyunca canları pahasına verdikleri vatan ve bağımsızlık mücadelesine yer verildi.
Proje direktörü Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Fecir Alptekin, {siteDomain} canlı yayında önemli açıklamalarda bulundu ve şu ifadeleri kullandı:
Dediğiniz gibi önemli tarihi olayları gelecek nesillere aktarmak ve dünya tarihine iz düşürmek için farklı yöntemler mevcut. Kitaplar, bilimsel makaleler ve filmler bu amaçla üretiliyor, ancak duygularla beraber aktarım yapmak, yani 50 yıl sonra bir çocuğun kitabı okurken hissetmesini sağlamak için bu yöntemler kullanılmalı. İnsan faktörünü ön plana çıkaran hikayelerle sanat disiplinleri aracılığıyla yapılar üretmek gerekiyor. Bu bizim ilk denememizdi ve Cumhurbaşkanlığımız olağanüstü başarılı bir iş çıkardı.
“BU GECENİN BİRÇOK İNSAN ÖYKÜSÜ VAR”
Bu gecenin birçok öyküsü, gerçek kahramanları ve şehitleri var. Ancak bunlar arasından seçilen en önemli öykülerden biri Turgut Aslan'ın hikayesi oldu ve öykümüzün merkezine yerleşti.
“İZLEYİCİ DOKUNACAK ŞEKİLDE SAHNEYE TAŞIDIK”
Turgut Aslan ekseninde İstanbul ve Ankara fonunda o gecenin en çetin geçtiği sahneleri, Jandarma, Özel Harekat, Turgut Bey'in ofisi ve İstanbul 15 Temmuz Şehitler Köprüsü sahnelerinde anlatıldı. Hikayenin akışı, izleyicinin duygularını doğrudan etkileyerek sahneye taşındı.
“BÜTÜN İZLEYİCİ O GECE ORAYI GÖZYAŞLARIYLA TERK ETTİ”
Kültür Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve diğer kurumlarımız projeye destek verdi. Özellikle Milli Eğitim Bakanımız Yusuf Tekin, projemizin danışmanı oldu. Bu kadar kısa sürede bu denli önemli bir projeyi gerçekleştirdikleri için herkes canla başla çalıştı. Devlet Opera Balesi, Devlet Çok Sesli Korosu, Devlet Sahne Sanatları, Türk Halk Müziği Toplulukları ve Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nın yoğun katkılarıyla büyük bir eser ortaya çıktı. İzleyiciler, o gece sahneden ayrılırken gözyaşlarına hakim olamadı.