reklam
reklam
DOLAR39,8472% 0.08
EURO47,0275% 0.03
STERLIN54,8017% 0.18
FRANG50,2804% 0.13
ALTIN4.256,00% 0,66
BITCOIN106.888,62-1.328
reklam

4 Damla Kan, Hayat Kurtardı: 'Hastalığın Bu Kadar Korkutucu Olmadığını Anladık'

Yayınlanma Tarihi : Google News
4 Damla Kan, Hayat Kurtardı: 'Hastalığın Bu Kadar Korkutucu Olmadığını Anladık'
reklam

Aile hekimi Hatice Toprak Kaydal ve kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Dr. Mehmetcan Kaydal'ın 10 aylık oğulları Deniz'e, 5 günlükken yapılan topuk kanı testinde metabolik bir hastalık olan fenilketonüri tanısı kondu.

Baba Kaydal, erken teşhis sayesinde başlatılan diyet tedavisi ile oğullarını sağlıklı bir şekilde büyüttüklerini belirtti. “Biz hekim olmamıza rağmen bu hastalığın detaylarına dair çok fazla bilgi sahibi değildik. Başlangıçta büyük bir üzüntü yaşadık, ama konuyla ilgili yaptığımız araştırmalar ve edindiğimiz bilgilerle, hastalığın düşündüğümüz kadar korkunç olmadığını fark ettik ve diyetimize geçtik.” dedi. Ayrıca, metabolizma uzmanları ve aile derneklerinden aldıkları destekle, hastalıkla ilgili bilgilerini artırdıklarını ifade etti. 
‘Topuk Kanı ile Erken Tanı, En Büyük Şansımız’

Fenilketonüri hastalığını açıklayan Dr. Mehmetcan Kaydal, erken teşhisin önemini vurguladı. “Fenilketonüri, topuk kanı testi ile tanı konduktan sonra hızlı bir şekilde diyet tedavisine başlandığında, çocuklar üzerinde sekel veya nörolojik etkiler bırakmadan ilerleyen bir hastalıktır. Erken tanı alamayan çocuklar, kanlarındaki fenilalanin seviyesi yükseldiği için nörolojik sorunlarla karşılaşabiliyor.” şeklinde konuştu.

4 Damla Kan Hayat Kurtardı

Baba Kaydal, “Bizim en büyük şansımız topuk kanı testini yaptırmamız oldu; bu sayede erken tanı aldık. Topuk kanını yaptırmayan ve aşı reddi yapan aileleri görünce çok şaşırıyoruz. 10 ay boyunca bu süreci deneyimledik. Topuk kanı testi sayesinde hayatımız güzel bir şekilde devam ediyor ve oğlumuzu sağlıklı bir şekilde büyütüyoruz. Diğer ailelere tavsiyemiz, mutlaka topuk kanı testini yaptırmalarıdır. Ne yazık ki toplumda bu teste dair olumsuz bir algı mevcut. Fakat sadece 4 damla kan, bir bebeğin hayatını kurtaracak tanıyı koyabiliyor.” dedi.

‘3-5 Bin Doğumda Bir Görülen Hastalık’

Topuk kanı taraması ve aşıların bebek sağlığı için hayati öneme sahip olduğuna dikkat çeken Dr. Mehmetcan Kaydal, “Hastalık toplumda pek bilinmiyor. Aslında 3-5 bin doğumda bir görülen, özellikle Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde daha sık rastlanan bir hastalık. Fakat halk tarafından genelde göz ardı ediliyor.” ifadelerini kullandı.

Aile hekimi ve anne Hatice Kaydal ise, “Diyarbakır'da yaşıyoruz. 10 aylık oğlumuz var ve kendisine fenilketonüri tanısı konuldu. 5 günlükken topuk kanı alındı, 15 günlükken yeniden bir test yapıldı ve yüksek değerler sonucu tanı konmuş oldu. Diyet ve emzirme ile tedavi sürecine başladık.” şeklinde konuştu.

reklam

YORUM YAP