

Villa dolandırıcılarına 885 yıl istendi: ‘Peri masalı’nın hayalet şatoları
İddianameye göre Bolu’nun Mudurnu ilçesinde yer alan 732 lüks ‘şato villa’ içeren ‘Burj Al Babas’ projesi, zengin yabancılara satış amacıyla tasarlanmıştı. Bu konutlar ve termal tatil köyü finansmanını ise yabancı sermaye girişine dayanarak geliştirdi. 2014 yılında tanıtılan proje, Türkiye’nin en büyük ve ‘ultra lüks’ tatil köyü olarak lanse edildi. “Kendi şatonuzu alın!” sloganıyla duyuruldu. Ancak şimdi, tamamı boş bir ‘hayalet şehir’ görünümüne bürünmüş durumda. Burj Al Babas projesinde, güzellik merkezleri, at binme parkurları, spor salonları, sinemalar, eğlence merkezleri, konferans salonları ve hamam gibi olanaklar vaat edilmişti.
4 YILDA 67 MİLYON DOLAR
Savcıya göre, her biri 325 metrekare olan ‘şato’ villaların mavi kuleleri, spiral merdivenleri ve lüks iç tasarımı, alıcılara ‘peri masalı’ gibi bir yaşam sunmayı amaçlıyordu. Projenin ismi, özellikle Körfez sermayesini çekmek için Arapça ‘Burj’ (Kule) olarak seçilmişti. İddianamedeki MASAK raporuna göre, projenin başlangıcından 2018 yılına kadar projeyi yürüten şirketlere yönelik toplam 67 milyon 180 bin dolarlık para girişi gerçekleşti. Para yatıranların tamamı Kuveytli olup, içlerinde tanınmış iş insanları da bulunmaktadır.
SATIŞ VAR TESLİMAT YOK
Ancak proje bir türlü tamamlanmadı ve teslimatlar gerçekleştirilemedi. 59 mağdur, ‘dolandırıldık’ diyerek şikâyetçi oldu ve yapılan soruşturma sonucunda bazı müşterilerden ödemelerin ‘şirketin vergi sorunları çıkmasın’ gerekçesiyle ‘elden’ alındığı tespit edildi. Savcı, proje tanıtımında söylenen cazip vaatlerin hiçbirinin karşılanmadığını belirtti. Sarot Grup’a bağlı üç şirket 2018 yılında konkordato talep etti ve iflaslarına karar verildi. İflas kararının ardından proje için yeniden inşaat izni verilmesine rağmen, inşaat işlemleri durduruldu. Mağdurlara verilen teslim tarihleri ve diğer bilgilerin gerçeği yansıtmadığı anlaşıldı. Satışlar sürmeye devam etti ve 2024 yılına geldiğimizde, “Satışlar devam ediyor, yakında proje tamamlanacak” gibi açıklamalar yapıldı. Toplanan paraların ise projede kullanılmadığı, şahsi menfaatler için harcandığı ifade edildi.
PROJEYE KAYYUM ATANDI
Savcılık, projenin güncel durumuna ilişkin TMSF’ye bir rapor hazırlatmış durumda. 6 Mart 2025 tarihli bu raporda, kayyumdaki projenin tamamlanma maliyetinin 162 milyon dolar ile 188 milyon dolar arasında olacağı belirtiliyor. İncelemeler sonucunda, muhasebe kayıtlarındaki verilerin yetersiz olduğu ve hangi şatonun kime satıldığına dair hiçbir bilginin mevcut olmadığı tespit edildi.
MAL VARLIKLARINA EL KOYULACAK
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, 13 sanığın her biri için 59 mağdura karşı ‘nitelikli dolandırıcılık’ suçundan 885’er yıl hapis cezası istendi. Sanıklar arasında projeyi yürüten Sarot Grup yöneticileri de bulunuyor. Savcılık, şüphelilere ait tüm taşınmazlara ve şirket paylarına el konulmasını talep etti.
HEDEF ARAP SERMAYESİYDİ: MAVİ MAVİ KULELER, SPİRAL MERDİVENLER
Savcı, her biri 325 metrekare olan ‘şato’ villaların mavi kuleleri, spiral merdivenleri ve lüks iç dekorasyonunun, alıcılara ‘peri masalı’ gibi bir yaşam sunduğunu dile getirdi. Projenin adı, Körfez sermayesini çekmek amacıyla özellikle Arapça ‘Burj’ (Kule) olarak seçilmişti.