

Yapay zekâ eşleştirdi 89 bin kişi iş buldu
Yapay zekâ iş arayanlar için umut kaynağı olmaya devam ediyor. İŞKUR'un yürüttüğü yeni proje sayesinde yapay zeka, işsizlere iş tavsiyelerinde bulunabiliyor. Test süreçleri başarılı bir şekilde tamamlanan yapay zeka eşleştirme projesi, şu an itibarıyla 89 bin kişiye iş imkânı sağladı. İŞKUR'un iş arayanları ve işverenleri “cep” telefonlarında buluşturmayı amaçlayan yapay zeka projelerine dair detaylar İŞ'İN DOĞRUSU'nda yer alıyor…
PROFİLE GÖRE İŞ NASIL OLUYOR?
İŞKUR, yapay zekâ teknolojisini kullanarak iş arayanları, işe yakınlıkları ve iş bulma olasılıklarına göre “kısa, orta ve uzun” vadede profillemekte. Bu sınıflara göre iş bulma ihtimali olanlara farklı hizmetler sunuluyor. Daha zor iş bulabilecek kişilere doğrudan iş teklifi yerine iş ve meslek danışmanlığı hizmeti öneriliyor. Orta düzeyde bir profildeki kişilere meslek edindirme kursları, aktif iş gücü programları ve işbaşı eğitim programları gibi uygulamalar yönlendiriliyor. İş bulma kapasitesi yüksek olanlara ise doğrudan iş teklifi yapılmakta. Bu profillemenin temelinde yapay zekâ bulunmaktadır.
YAPAY ZEKÂ NE ÖNERECEK?
Yapay zekâ, sanal iş ve meslek danışmanlığı hizmetini de sağlayacak. Benzer niteliklere sahip iş arayan kişiler arasında yapay zeka, bu kişilerin başvurdukları ilanları tespit ederek “Senin durumuna benzer kişiler bu ilanlara da baktı, sen de bakmak ister misin?” şeklinde önerilerde bulunacak. Bu uygulama hem iş arayanlar hem de işverenler için aktif olarak çalışacak.
İŞ ARAYANLA İŞ VERENİ NASIL BULUŞTURACAK?
Bir diğer yapay zeka uygulaması ise iş arayanlarla işverenleri bir araya getirmeyi hedefliyor. İşveren ilanlarını yayımlarken, iş arayanların özgeçmişleri de değerlendiriliyor. Halen yürütülen sistem, birebir eşleşme prensibi üzerine kurulmuş durumda. İşverenin talep ettiği niteliklerle iş arayanın özgeçmişinin örtüştüğü durumlarda, İŞKUR bu kişileri bir araya getiriyor. Yapay zekâ ile daha önceki veriler ve diğer değişkenler de dikkate alınarak birebir eşleşme olmasa da uygun olanları iş arayan ve işverenlere sunmakta. Yakın bir zamanda uygulamaya geçmiş durumda.
İŞ ARAYANLA İŞVEREN “CEP”TE BULUŞACAK MI?
İŞKUR'un kısa süre önce başlattığı elektronik sistem üzerinden “iş arayan ile işvereni bir araya getirme” projesi artık cep telefonları üzerinden de kullanılabilecek.
ADAY HAVUZU SİSTEMİ NASIL İŞLİYOR?
İŞKUR, veri tabanındaki kayıtlı işsizleri kişisel verilerin gizliliğine uymak kaydıyla işverenlere sunmuş durumda. İşverenler, “Mühendis arıyorum, Ankara'da, şu eğitimleri alan…” gibi kriterleri belirleyerek filtrelenmiş CV'lere ulaşabiliyor. Daha sonra bu kişilerle iletişime geçip, görüşmeye davet etme imkanı buluyor. Üç ay içinde bu sistemle 89 bin kişi istihdam edildi. Uygulama, aslında özel sektör taleplerine yanıt verme ihtiyacından doğdu. İşverenler, daha önce İŞKUR üzerinden eleman bulmak için ilan vermek zorundayken, çoğu başvuru almakta zorluk yaşıyordu. Şu anda İŞKUR veritabanında 2.1 milyon işsiz bulunmakta ve işverenlere bu kişilerle irtibat kurma imkanı sunulmakta.
ALGORİTMALARLA GELECEK TAHMİNİ YAPILABİLECEK Mİ?
İŞKUR, “Yapay Zekâ İstatistik Bilgi Sistemi Projesi”ni TÜBİTAK ile ortak yürütmektedir. Bu proje, algoritmalar sayesinde geleceğe yönelik tahmin yapabilme imkanı sunacak. İleriki dönemlerde İşsizlik Sigortası Fonu'nun fon varlığı ve giderlerle ilgili öngörüler yapay zeka algoritmalarıyla tahmin edilecek. Projenin sonuçlarını görmek yaklaşık iki yılı bulması bekleniyor.
İŞKUR VE İSTİHDAM BÜROLARININ VERİLERİ BİRLEŞTİRİLECEK Mİ?
TBMM'de yasalaşan düzenleme ile İŞKUR verileriyle istihdam bürolarının verileri birleştirilmektedir. İŞKUR, bu yıl toplam 1.5 milyon kişiyi işe yerleştirmeyi hedefliyor. Ayrıca, özel istihdam büroları da yaklaşık 400 bin kişiyi istihdam edecek. Şu anda İŞKUR'da 97 bin açık iş ilanı yer alırken, özel istihdam bürolarında 110 bin ilan bulunmaktadır. Bu düzenlemeyle tüm bilgilerin bir araya getirilmesi ve daha bütüncül bir yaklaşım sergilenmesi hedefleniyor.