

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın beş yeni akıllı kanser ilacının geri ödeme kapsamına alınması müjdesi, 48 bin kayıtlı kanser hastası için umut veren bir gelişme oldu. 2000'li yıllarda 3.986 olan geri ödeme kapsamındaki ilaç sayısı, günümüzde 8.524'e ulaştı. Bu ilaçların 872'si kanser hastalarına yönelik olup, 780'i yurt içi, 92'si ise yurt dışı kaynaklı. Ayrıca, 2 SMA, 51 Hemofili A ve 187 diyabet ilacı da geri ödeme listesinde bulunuyor. Peki, ilaçta geri ödeme süreci nasıl işliyor? Hastalar ne kadar katılım payı ödüyor? SGK yurt dışından ilaç getirebilir mi? İşte tüm detaylar İŞ'İN DOĞRUSU'nda…
İLAÇ GERİ ÖDEMESİ NEDİR?
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kapsamındaki sigortalılara sunulan sağlık hizmetlerinin finansmanını sağlayan sistemdir. Yurt dışından temin edilen ilaçların geri ödeme kapsamına girmesi için, sağlık kurulu raporu ve reçete ile Sağlık Bakanlığı'nın ilaç kullanım izin belgesinin SGK'ya iletilmesi gerekmektedir.
SGK'nın sağlık hizmetlerinin bedelini belirleme yetkisi Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu'na aittir. KOMİSYON, başvuruları bilimsel ve akademik açıdan değerlendirerek karar vermektedir. İlaç Geri Ödeme Komisyonu, yıl boyunca düzenli olarak toplanarak geri ödeme süreçlerini hızlandırmaktadır. Karar Resmi Gazete'de yayınlandığında ödemeler hızlı bir şekilde başlamaktadır.
KATILIM PAYI NE KADAR?
SGK tarafından geri ödeme kapsamındaki ilaçlar için emeklilerden ve bakmakla yükümlü oldukları kişilerden yüzde 10, çalışanlardan ise yüzde 20 katılım payı alınmaktadır. Reçete başına 3 kutuya kadar (üç kutu dahil) temin edilen ilaçlar için 3 TL, 3 kutuya ek olarak her bir kutu için 1 TL katılım payı alınır. Kronik hastalıklarda kullanılan ilaçlar için ise raporlu hastalardan katılım payı alınmamaktadır. Türkiye'de 2024 yılı itibarıyla 240 milyon kişiden katılım payı tahsil edilmemiştir.
ÖDEME NASIL YAPILIYOR?
“Yurt Dışı İlaç Fiyat Listesi”nde yer alan ilaçların bir kısmı SGK tarafından, bir kısmı ise Türk Eczacıları Birliği (TEB) aracılığıyla temin edilmektedir. Hangi ilaçların SGK'dan, hangilerinin TEB kanalıyla sağlandığına ilişkin bilgiler yine bu listede yer almaktadır.
HASTALAR NASIL ULAŞIYOR?
SGK, yurt dışından kişisel tedavi amaçlı ilaç temininin önünü açmıştır. Yurt dışından temin edilen ilaçlar, Ankara Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü İbni Sina Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezi aracılığıyla hastaların belirttiği adreslere uygun koşullarda ulaştırılmaktadır.
SGK'DAN KANSER İLAÇLARINI ALMAK İÇİN NE YAPILMALI?
Öncelikle, SGK'ya resmi bir dilekçeyle başvurulması ve ilacın karşılanmasının talep edilmesi gerekmektedir. Eğer SGK ödeme yapmazsa, yargı yoluna başvurulabilir. Mahkeme, lehinize karar verirse, SGK atasını ödediğiniz ilaç bedelini faturalarınıza göre geri ödeyecektir. İdare veya iş mahkemelerinde açılan davalar birkaç aydan iki yıla kadar sürebilmektedir. Acil durumlarda, ihtiyati tedbirle hastaya ilaç temin edilebilmektedir.
BUGÜNE KADAR KAÇ İLAÇ GERİ ÖDEME KAPSAMINA ALINDI?
2000'li yıllarda yurt içi ilaç sayısı 3.986 iken, bugün bu sayı 8.524'e ulaşmıştır. 2023 yılında 194, 2024 yılında 433 ve Temmuz 2025 itibarıyla 242 yeni ilaç listeye eklenmiştir.
TEMMUZ 2025 İTİBARIYLA HANGİ KANSER İLAÇLARI GERİ ÖDEME KAPSAMINDADIR?
4 Temmuz 2025 itibarıyla geri ödeme kapsamındaki kanser ilaçlarının sayısı, 780 yurt içi ve 92 yurt dışı olmak üzere 872 adettir.
SMA VE DİYABET İÇİN GERİ ÖDEME KAPSAMINDAKİ İLAÇLAR NEDİR?
4 Temmuz 2025 itibarıyla, 2 SMA, 51 Hemofili A ve 187 diyabet ilacı geri ödeme listesinde yer alıyor.