İnsan ömrünün uzaması ve yaşlı nüfusun artışı ile birlikte, halk dilinde 'bunama' olarak bilinen demans hastalığında kayda değer bir artış gözlemlenmektedir. Uzmanların belirttiğine göre, 55 yaş üzerindeki bireylerin her 10'undan 4'ü, ilerleyen yaşlarıyla birlikte demansa yakalanma riski taşımaktadır. Yeni bir araştırma ise, demans hastalığının gelişiminde orta yaşın önemli bir dönüm noktası olduğunu ve bu dönemdeki risk faktörlerinin yaşam tarzında yapılacak değişikliklerle önlenebileceğini ortaya koymaktadır. Araştırmaya göre, yaşam tarzı değişiklikleri ile demans vakalarının yüzde 40'ının tamamen önlenebileceği belirtilmektedir.
Bu çalışmayı değerlendiren Prof. Dr. Talip Asil, yaşamın en kritik dönemlerinden biri olan orta yaşta yapılabilecek bazı yaşam tarzı değişikliklerinin beyin fonksiyonları üzerinde olumlu etkiler yarattığını ifade etti.
Prof. Dr. Talip Asil, bunamanın başlangıcını önlemek için şu 5 formülü önerdi:
Kilonuzu kontrol altına alın: Obeziteyi önlemek, bilişsel sağlığı korumanın en önemli adımlarından biridir.
Düşük hızda egzersiz yapın.
Kaliteli uyku için en az 7 saat uyuyun.
İçki ve sigarayı sınırlayın: Özellikle 40'lı yaşlardan sonra aşırı alkol tüketimi ve sigara kullanımı, beyin sağlığı üzerinde ciddi olumsuz etkiler yaratabilir.
Beyninizi aktif tutun, zihninizi güçlendirin: Öğrenme ve hatırlama becerileri, beyin fonksiyonlarını olumlu yönde etkilerken, hipokampüsün (hafıza ve yön bulmada önemli rolü olan bölge) hacmini artırır. Orta yaşta sudoku, bulmaca çözme veya yeni bir beceri öğrenme gibi aktivitelerle beyninizi keskin tutabilirsiniz.
Warning: Undefined array key "basin_ilanno" in /home/siyasimedyanet/public_html/wp-content/themes/theHaberV8/thewp/single_resmiilanlar.php on line 54