

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürü Doç. Dr. Muhammed Emin Demirkol, Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan 'Dumansız Türkiye' projesi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Demirkol, “Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, tütünle mücadelede kaydettiğimiz önemli aşamalardan birindeyiz. Sayın Bakanımız Prof. Dr. Kemal Memişoğlu’nun talimatlarıyla, bu hafta itibarıyla 'Dumansız Türkiye' hedefimize yeni bir heyecan ve motivasyonla adım atıyoruz.” dedi.
81 İLDE ÇAPRAZ DENETİMLER BAŞLIYOR
“2025 yılına kadar artırarak devam edeceğimiz çapraz denetimlerden çok daha fazla faydalanacağız. Şehirlerimizdeki rutin ve ihbar denetimlerimizi çoğaltıyoruz. İstanbul, İzmir ve Ankara'nın da aralarında bulunduğu tüm illerimizde, çevre illerden gelen ekiplerin desteğiyle aktif bir çapraz ve rutin denetim süreci başlatıyoruz. 4207 sayılı tütünle mücadele yasası çerçevesinde kapalı alanlarda tütün kullanımı yasak. Bu uygulamanın cezai müeyyidesi mevcut ve ekiplerimiz, cezaların etkin bir şekilde uygulanması için sahada yer alacaklar.” ifadelerini kullandı.
'2025 YILINDA 4 BİN CEZA UYGULANDI'
Doç. Dr. Demirkol, sigara denetimleri kapsamında 1000'e yakın ekibin büyük şehirlerde aktif denetim yaptığını belirterek, “Emniyet Müdürlüğümüz ve diğer kolluk kuvvetleri tarafından desteklenen ekiplerimiz, kapalı alanlarda sigara içme ihlalinin önlenmesi amacıyla yoğun bir şekilde çalışıyor. 2025 yılı içinde çapraz denetimlerde toplamda 4 bin cezai müeyyide uygulandığını görmekteyiz. Dikkat çektiğimiz bir nokta, artık sigara içen bireylere de ceza verme uygulaması başlayacak; yani bireysel cezalar, işletmelerle birlikte devreye alınacak.” dedi. Ayrıca, 10 milyona yakın vatandaşın sokakta boy ve kilo ölçümü yapıldığını, bu süreçte sigara bırakma konusunda bilgilendirme çalışmalarının da devam ettiğini ekledi. Sigara bırakma polikliniklerine başvuru oranının %85 arttığını ifade eden Demirkol, vatandaşların sigarayı bırakma isteğinin önemli olduğunu vurguladı.
'HEDEFİMİZ YIL SONUNA KADAR 1000 POLİKLİNİK'
Toplam 700’e yakın sigara bırakma polikliniği açıldığını belirten Doç. Dr. Demirkol, “Son 3 ay içinde 150 adet yeni sigara bırakma polikliniği faaliyete geçti.
Hedefimiz, yılsonuna kadar 1000'e yakın sigara bırakma polikliniği açmak. Sağlıklı yaşam merkezlerimiz, ilçeler ve hastaneler aracılığıyla, uzman sertifikasına sahip sigara bıraktırma hekimleriyle hizmet vermek istiyoruz. Ayrıca, 171 hatlarımız ile sigara bırakma süreçlerinde ücretsiz danışmanlık ve yönlendirme hizmeti sunmaktayız. Yılda 6 defa arama ile takibi gerçekleştiriyoruz. Ücretsiz sigara bırakma ilaçları da sağlıyoruz. Tüm hizmetlerimiz sağlık tesislerimizde ücretsiz sunulmaktadır. Bu konuda vatandaşlarımızdan büyük bir ilgi var. Kapalı alanlarda ve kurumlarda sigara içilmesinin önlenmesi amacıyla denetimlerimizi artırmaya devam edeceğiz.” şeklinde ifade etti.
'BÜYÜK BİR PANDEMİ SİGARA'
Sigaranın dünya genelinde her yıl 8 milyon kişinin ölümüne sebep olduğunu belirten Doç. Dr. Demirkol, “Yılda 1,3 milyon kişi sadece pasif etkileşimden hayatını kaybediyor. Türkiye'de ise her yıl 100 bine yakın vatandaşımız, sigara ve bağlantılı sebeplerle yaşamını yitiriyor. Bu, çok büyük bir rakam; her yıl 100 bin kişinin hayatını kaybetmesi, sigara nedeniyle yaşanan büyük bir pandemi demektir. Elektronik sigara ve diğer yasaklı ürünlerin satışına yönelik denetimlerimiz de artırılacak. Yeni bir seferberlik başlatıyoruz. Amacımız, dumansız bir Türkiye yaratmak ve temiz havamızı korumaktır.” dedi.