

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Raci Kaya, kayıt dışı istihdamla mücadele çerçevesinde geçen yıl 124 bin 982, bu yılın ilk 4 ayında ise 29 bin 463 iş yerinin denetlendiğini ifade etti. Kaya, geçen yıl gerçekleştirilen denetimlerde 2 milyar 36 milyon 732 bin 167 lira idari para cezası kesildiğini açıkladı.
SGK Başkanı Kaya, Sosyal Güvenlik Haftası münasebetiyle açıklamalarda bulundu.
SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığını tek çatı altında birleştiren tarihi sosyal güvenlik reformunun 16 Mayıs 2006’da kabul edildiğini hatırlatan Kaya, her yıl 16 Mayıs’ı kapsayan haftanın Sosyal Güvenlik Haftası olarak kutlandığını kaydetti.
Önemli gün ve haftaların toplumda farkındalık oluşturma bakımından önemli olduğunu vurgulayan Kaya, SGK’yı herkesin tanıması, sosyal güvenlik bilincinin artması amacıyla toplumun tüm kesimlerine ulaşmayı hedeflediklerini belirtti.
Bu Yılın Sloganı: Kayıtlı Çalış, Güvenli Yaşa
Sosyal Güvenlik Haftası’nın bu yılki sloganı, kayıt dışı istihdamla mücadeleye dikkat çekmek için “Kayıtlı çalış, güvenli yaşa” olarak belirlendi. Kaya, “Kişilerin geleceklerini güvence altına almalarının en temel şartı, kayıtlı çalışmalarıdır. Kayıt dışı kalan bireyler çeşitli sağlık ve güvenlik riskleriyle karşı karşıya kalabilir.” dedi.
Güçlü bir SGK’nin güçlü bir Türkiye demek olduğunu belirten Kaya, bunun başlıca unsurlarından birinin kayıtlı istihdam olduğunu ifade etti.
Kaya, kayıtlı çalışma bilincini toplumda oluşturmaya yönelik çabalarının yanı sıra, kayıt dışı istihdamla mücadelenin kurumun öncelikleri arasında yer aldığını söyledi.
“Denetim ve yaptırımın yanı sıra ödüllendirme ve rehberlik sundukları bir yaklaşımı benimsiyoruz.” diyen Kaya, bu konudaki stratejilerin beş ana başlık altında toplandığını belirtti.
Kaya, ilk olarak kurumlar arası bilgi ve veri paylaşımı ile yapılan çapraz kontrol çalışmalarını vurgulayarak, “Bankalar dahil tüm kamu kurumlarından mesleki bilgi alıyoruz. Bu bilgilerle sigortasız çalışanlar denetim olmadan tespit edilebiliyor.” dedi.
3 Bin Müfettiş ve Denetmenimiz Görev Yapıyor
Denetim sürecinin etkinliğini artırmak için denetim elemanı sayısını artırmaya çalıştıklarını ifade eden Kaya, “Şu an yaklaşık 3 bin müfettiş ve denetmenimiz görevde. Risk analizi temelinde denetimler yaparak en riskli bölgeleri tespit edip, etkili denetim uyguluyoruz.” diye ekledi.
İstihdam üzerindeki maliyetleri azaltmaya yönelik teşvik uyguladıklarını vurgulayan Kaya, işverenlerin daha fazla sigortalı işçi çalıştırmaları için pek çok teşvik sunduklarını, bunun da dezavantajlı gruplara istihdam imkanı sağladığını belirtti.
Kaya, il müdürlükleri aracılığıyla gerçekleştirdikleri bilgilendirme faaliyetleri ile tüm çalışanlara ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.
Sosyal güvenlik hizmet kalitesinin artırılması için teknolojiyi kullanarak vatandaşlara daha iyi hizmet sunma hedefinde olduklarını söyleyen Kaya, e-Devlet üzerinden 180’e yakın işlem sunarak bürokratik engelleri azaltmayı planladıklarını belirtti. Geçen yıl e-Devlet hizmetlerinin kullanımının 2 milyarı aştığını, bu sayede kurumlar arasında en yüksek hizmet kullanımına sahip olduklarını ifade etti.
Çapraz Kontrol ve Denetimler Yapılıyor
Kayıt dışı istihdamla ilgili iş yeri denetimlerini de değerlendiren Kaya, “Kurumumuz kayıt dışı istihdamla mücadele kapsamında geçen yıl 124 bin 982, bu yılın ilk 4 ayında 29 bin 463 iş yeri denetlenmiştir. Geçen yıl yapılan denetimlerden 2 milyar 36 milyon 732 bin 167 lira ceza uygulandı.” diye ekledi.
İşverenlerin prim teşviklerinden yararlanabilmesi için kayıt dışı işçi çalıştırmamaları gerektiğini belirten Kaya, sigortasız işçi çalıştırdığı tespit edilen işverenlerin takvimde belirli sürelerle teşvik haklarını kaybedebileceğini açıkladı.
15 Farklı Prim Teşviki Uyguluyoruz
Kayıt dışı istihdamla mücadele amacıyla sayısız prim teşviki sunulduğunu söylerek, Kaya, “Prim indirimi teşviki, genç ve kadın teşviği, engelli istihdam teşviki bunlardan sadece birkaçıdır.” dedi.
Kaya, sosyal güvenlik ve kayıtlı çalışmanın önemine dair bilgilendirme faaliyetleri yürüttüklerini, sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerle iş birliği sağladıklarını ifade etti.
Avrupa’nın en büyük veri merkezlerinden birine sahip olduklarını ve gelişen teknolojiyi de yakından takip ettiklerini belirten Kaya, yapay zeka üzerinde çalışmalara devam ettiklerini kaydetti.
SGK Başkanı Kaya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a destekleri için teşekkür etti.