

Çin, karşılıklı gümrük tarifeleri artırma eylemleri çerçevesinde, ABD ile vardığı uzlaşma sonucunda bazı şirketlere uyguladığı yaptırımları durdurdu.
Çin Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, ABD ile tarife gerginliği sırasında “güvenilmez varlık” listesine dahil edilmiş 17 şirket ve ihracat kontrolü listesine alınan 28 şirketin durumlarının 90 gün boyunca askıya alındığı ifade edildi.
Çin, ABD’nin 2 Nisan’da karşılıklı tarife artışını ilan etmesi sonrası 4 Nisan’da buna benzer bir yanıt vererek, 16 ABD firmasını askeri ve sivil ürünlerin ihracatını izne tabi kılan ihracat kontrolü listesine, 11 ABD şirketini ise ihracat yasağı uygulanacak “güvenilmez varlık” listesine eklemişti.
Pekin yönetimi, ABD ile yaşanan tarife çatışmasının artmasının ardından 9 Nisan’da da 12 ABD firmasını ihracat kontrol listesine, 6 ABD şirketini ise “güvenilmez varlık” listesine dahil ettiğini duyurmuştu.
ABD ile Çin Arasındaki Tarife Restleşmesi
ABD Başkanı Donald Trump, 2 Nisan’da Çin’in de aralarında bulunduğu ticaret ortaklarına ek gümrük vergileri açıklamıştı.
Çin’in karşılık vermesiyle iki ülke arasında başlayan tarifelerle ilgili çatışma sürecinde, ABD, Çin’e uyguladığı gümrük tariffesini yüzde 145’e kadar çıkarmış, buna karşılık Çin de ABD’ye yönelik gümrük tarifesini yüzde 125 olarak belirlemişti.
Washington yönetimi, diğer ülkelere getirdiği ek tarifeleri 90 gün ertelemeye karar verirken, Çin’e yönelik tarifeler hemen yürürlüğe girmiştir.
Artan ticari gerginliklerin ardından ABD ve Çinli yetkililer, 10-11 Mayıs tarihlerinde Cenevre’de tarife müzakereleri yapmak üzere bir araya gelmiş ve karşılıklı gümrük vergilerini 90 gün boyunca indirme kararı almışlardır.
Yapılan görüşmelerin ardından, 14 Mayıs itibarıyla ABD’nin, Çin mallarına yönelik uyguladığı gümrük vergisini 90 gün süreyle yüzde 145’ten yüzde 30’a, Çin’in de ABD mallarına uyguladığı vergiyi yüzde 125’ten yüzde 10’a düşürmesine karar verilmiştir.