reklam
reklam
DOLAR38,8348% -0.05
EURO43,7610% 0.89
STERLIN51,9781% 0.69
FRANG46,6708% 0.58
ALTIN4.038,19% 0,93
BITCOIN104.330,59-0.803
reklam

Şehit Olan Dedesinin Vasiyetini Öğrenince Araştırmaya Koyuldu… 104 Yıl Sonra Vefa Borcunu Yerine Getirdi

Yayınlanma Tarihi : Google News
Şehit Olan Dedesinin Vasiyetini Öğrenince Araştırmaya Koyuldu… 104 Yıl Sonra Vefa Borcunu Yerine Getirdi
reklam

Kocaeli’nin Dilovası Belediyesi’nde Mezarlık İşleri Müdürü olarak görev yapan Yaşar Efiloğlu’nun dedesi Kamiloğlu Mehmet, Sakarya Meydan Muharebesi’nde 1921 yılında 15’inci Tümen’de er olarak savaşırken, dayısıyla birlikte vuruldu. Kamiloğlu Mehmet, tedavi gördüğü hastanede şehit olmadan önce, cenazesinin doğduğu topraklara götürülmesini vasiyet etti. Er Mehmet’in torunu Yaşar Efiloğlu, dedesinin vasiyetini öğrendikten sonra araştırma başlattı. Milli Savunma Bakanlığı, Mürettep Müfreze Gönüllüleri ve Sakarya Meydan Muharebesi Alanı Şehitlikleri Siperleri Araştırma Koruma ve Eğitim Derneği ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün destekleriyle, şehidin muhtemel gömülü olduğu Ankara’nın Haymana ilçesindeki bölge belirlendi. Yaşar Efiloğlu, Ordu’da dedesi için temsili bir mezar yaptırırken, Haymana’dan da mezara götürmek üzere toprak aldı.

Şehit Dede

‘ÖLÜRKEN VASİYET ETMİŞ’

Yaşar Efiloğlu, dedesi için memleketinde çeşme ve tabela yaptırdığını belirterek, “Dedem, öz dayısı Hurşit Efiloğlu’nun kucağında şehit oldu. Son dakikada şehit olurken vasiyeti ‘Beni bu topraklarda bırakma dayı’ olmuş. Dayısı da Kurtuluş Savaşı gazisi olarak 1981’de vefat etti. Vefat ettiği dakikaya kadar hep ‘Gidin dedenizi bulun’ dedi. Babam 1978’de vefat ederken, günün imkânıyla bir şeyler yapamadı. Büyük ağabeylerime vasiyet etti. Ağabeyim de ölürken bana vasiyet etti. ‘Dedenin kabrini bul, aileden tek okuyan çocuk sensin. Bu topraklarda, onun maaşıyla alınan topraklarda büyüdük, bizim bir vefa borcumuzdur. Bu vazife de sendedir’ dedi. Ben de yola çıktım, gereğini yaptım. Onlar için bir şehit tabelası, onlar için bir şehit çeşmesi, onları anmak için bir anıt mezar yaptırdım, bayrağını diktim” dedi.

Dede Anıtı

‘DEVLET TÖRENİYLE KOYMAK İSTİYORUZ’

Amacının dedesinin kemiklerine ulaşmak olduğunu belirten Efiloğlu, “Tahmini olarak biz kayıtlarda Çal Dağı şehidi olarak geçtiği için, muhtemel yerlerden toprak aldık. Anıt mezarına devlet töreniyle koymak istiyoruz. Orada bir gıyabi cenaze namazı kılınmasını istiyoruz. Ayrıca ruhuna ve tüm şehitlerimize okunacak 105 hatim duasının yapılmasını istiyoruz. Başka da bir talebimiz yok. Ayrıca dedemin iki torunu da şehit. Suriye, El Bab’da Fırat Kalkanı Operasyonu’nun ilk şehidi Astsubay Üstçavuş Yahya Efiloğlu, dedemin torunudur. Ayrıca 2016 yılında Sur şehidi olan Fatih Efiloğlu da dedemin torunudur. Biz aslında kemiklerinin bulunduğu noktada üzerinde isminin yazıldığı bir kabir hayal ediyorduk. Ancak burada çok fazla şehit olması nedeniyle toplu mezarlarla karşılaştık, bu sebeple böyle bir şeye ulaşamadık. Ancak kabrinin muhtemel olduğu noktaları belirleyip topraklarını aldık. İnşallah anıt mezara devlet töreniyle koymak istiyoruz” diye konuştu.

Şehit Mezarına Toprak

‘HASTANE KAYITLARINA ULAŞMAYI HEDEFLİYORUZ’

Sakarya Meydan Muharebesi Alanı Şehitlikleri Siperleri Araştırma Koruma ve Eğitim Derneği Başkanı Emekli Albay Serdar Yetim ise, “Bizler araştırmacı gönüllüler olarak hem Milli Park Müdürlüğü hem de Milli Savunma Bakanlığı’nın ilgili birimleriyle sıkı bir iş birliği içerisindeyiz. Gelen bilgiler doğrultusunda muhtemel defin yerlerini belirledik. Şehit hastanede vefat ettiği için, o dönemdeki hastanemiz normalde Haymana’da bulunuyordu. Ancak Yunanlıların topçu menziline girmesi nedeniyle hastanenin bir kısmı Çayırlar köyüne, bir kısmı da Baba Yakup köyüne taşındı. Hastane kayıtlarına ulaşmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı. (DHA)

reklam

YORUM YAP