reklam
reklam
DOLAR38,6459% 0.03
EURO44,0325% 0.02
STERLIN51,7967% 0.02
FRANG47,0488% 0
ALTIN4.266,39% 0,03
BITCOIN94.653,660.066
reklam

Türk ve İtalyan İş İnsanları, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İtalya Ziyaretine Hazırlanıyor

Yayınlanma Tarihi : Google News
Türk ve İtalyan İş İnsanları, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İtalya Ziyaretine Hazırlanıyor
reklam

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’nin başkanlığında gerçekleşecek olan Türkiye-İtalya 4. Hükümetler Arası Zirvesi, 29 Nisan’da Roma’da düzenlenecek. Zirve sırasında, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin yanı sıra ekonomik işbirliği de önemli bir gündem maddesi olacak.

Ziyaret çerçevesinde gerçekleştirilecek iş forumunda, savunma, havacılık, siber güvenlik, enerji, otomotiv ve altyapı gibi sektörlerden iş fırsatlarının ele alınması bekleniyor. Üçüncü ülkelerde işbirliği olanaklarının da tartışılacağı toplantıların, iki ülkenin ticaret hedeflerine ulaşmasına katkı sağlaması hedefleniyor.

Geçen yıl Türkiye’nin İtalya’ya yaptığı ihracat 12,9 milyar dolara ulaştı, İtalya’dan yapılan ithalat ise 19,3 milyar doları buldu. İki ülke arasındaki ticaret hacmi 32 milyar dolara çıkarken, savunma sanayi alanındaki işbirliğinin artışı yeni hedeflere ulaşmada güçlü bir hareket unsuru olacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, bakanlar ve iş insanlarıyla gerçekleştireceği ziyaret, yeni anlaşmalara ve işbirliklerine kapı açması bekleniyor.

“Türk Firmaları, İtalya’da Tekstil, Gıda ve Otomotiv Sektörlerinde Görünür Olmaya Başladı”

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-İtalya İş Konseyi Başkanı Lale Cander, İtalya’nın Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı beş ülkeden biri olduğunu belirterek, otomotiv, makine, tekstil, kimya, ilaç ve enerji gibi sektörler ile savunma sanayisi, havacılık ve uzay gibi yüksek teknolojili alanlarda işbirliği potansiyelinin bulunduğunu ifade etti.

Cander, karşılıklı yatırımlara vurgu yaparak, “Geçen yıl itibarıyla 1610 İtalyan sermayeli firma, Türkiye’de toplam 5 milyar dolarlık yatırımla faaliyet gösteriyor. Yatırımlar, otomotiv, enerji, altyapı, lojistik, bankacılık ve gıda sektörlerinde yoğunlaşıyor. Fiat, Pirelli, Eni ve Barilla gibi markalar, Türkiye’de uzun yıllardır etkin bir şekilde çalışıyor. Türk firmaları da İtalya’da tekstil, gıda ve otomotiv yan sanayi alanlarında görünür hale gelmeye başladı. Yüksek teknoloji ve AR-GE merkezli yatırımların artışı, İtalya’daki Türk sermayesinin dönüşüm geçirdiğini gösteriyor,” dedi.

Cander, iş konseyinin son dönemde dijital dönüşüm, enerji ve yeşil ekonomi gibi yeni nesil konularda işbirliği alanlarını çeşitlendirme çalışmaları yaptığını, Afrika ve Orta Doğu gibi üçüncü pazarlarda Türkiye ve İtalya firmaları arasında konsorsiyumlar oluşturma çabalarına öncülük ettiklerini belirtti.

Cander, iki ülkeden toplam 500 iş dünyası temsilcisinin katılacağı forumun ekonomik ve ticari iş anlaşmalarının somutlaşacağı bir zemin olacağını ifade etti.

“Baykar ile Leonardo Ortaklığı, Türkiye’nin Stratejik Konumunu Güçlendirecek”

Baykar ve İtalyan savunma devi Leonardo arasında imzalanan insansız hava araçlarına yönelik ortaklık anlaşmasını değerlendiren Cander, bu ortaklığın Türkiye’nin savunma sanayisindeki konumunu güçlendireceğini aktardı.

Bu işbirliğinin Avrupa’daki insansız hava aracı pazarındaki etkinliği artıracağını vurgulayan Cander, “Avrupa İHA pazarının, önümüzdeki 10 yılda 100 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşması bekleniyor. Karşılıklı teknoloji transferi ve tedarik zinciri entegrasyonunu teşvik edecek ortak üretim tesislerinin Türkiye ve İtalya’da kurulması planlanıyor. Bu fırsatlar, yerli firmaların uluslararası standartlarda üretim yapma şansı elde etmesini sağlayacaktır,” şeklinde konuştu.

“İki Ülke Ticaretinin Geleceği Parlak”

Uluslararası Siyaset Araştırmaları Merkezi (CeSPI) Türkiye Gözlemevi Bilimsel Direktörü Dr. Valeria Giannotta, iki ülke ticaretinin oldukça iyi bir ivme kazandığını ifade ederek, ikili ticarette dengeli bir yol izlendiğini söyledi. Baykar-Leonardo ortaklık anlaşmasının, stratejik ortaklıkların artışı açısından önemli bir dönüm noktası olduğunu dile getirdi.

Giannotta, Türkiye ve İtalya’nın diğer küresel aktörlere olan bağımlılıklarını azaltma hedefi doğrultusunda işbirliğindeki katma değeri artırdığını belirtti. “İtalya, Türkiye’nin Avrupa sistemine entegre olmasına yardımcı olurken, Türkiye de Orta Doğu, Afrika ve Orta Asya’ya olan erişimi artıracak bir köprü olarak kullanılabilir,” sözlerini ekledi.

reklam

YORUM YAP