

Sağlık Bakanlığı’nın koordinasyonuyla, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü tarafından olası bir deprem sonrası sağlık hizmetlerinin aksamadan devam etmesi amacıyla düzenlenen tatbikata, 16 ilin sağlık kuruluşları katıldı.
Tuzla, Pendik, Adalar, Kartal, Maltepe, Sultanbeyli, Sancaktepe ve Çekmeköy’de eş zamanlı olarak gerçekleştirilen tatbikatta, destek ekiplerinin afet sonrası sağlık hizmetlerini üstlenmesine yönelik uygulamalar yapıldı.
Tatbikatta Sağlık Bakanlığı’ndan 75, İstanbul’dan 1025, destek illerden ise 726 kişi olmak üzere toplamda 1826 personel ve 187 araç görev aldı. Tatbikat, 30 hastane, 10 Aile Sağlığı Merkezi, 7 İlçe Sağlık Müdürlüğü, 1 Toplum Sağlığı Merkezi, 1 sahra hastanesi ve 12 Acil Müdahale Ünitesi’nde, 18 acil yardım ambulansı, 1 Mobil Komuta Merkezi ve 38 UMKE aracı ile gerçekleştirildi.
Senaryo gereği depremde yaralanan 250 kişi, enkazdan kurtarılarak hastanelere sevk edildi ve tedavi altına alındı.
“PLANLARIMIZI GÖZDEN GEÇİRMEMİZ GEREKEN BİR DURUMDAYIZ”
İki gün süren tatbikatın ardından referans hastane olarak belirlenen Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi’nde bilgilendirme ve saha gözlem programı yapıldı.
İstanbul İl Sağlık Müdürü Abdullah Emre Güner, burada yaptığı açıklamada, 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin ardından İstanbul ekibi olarak bölgeye giderek görev aldıklarını anlattı.
Sağlık çalışanlarının deprem bölgesinde gösterdiği özveriyi takdir eden Güner, “2019 yılında Silivri’de yaşanan 5,8’lik deprem sonrasında, İstanbul olarak kendimize özel çözümler geliştirmemiz gerektiğini anladık. 16 milyonluk, toplamda 25-30 milyona yakın bir nüfusa sağlık hizmeti sunan bir şehiriz. 0-12 saat içinde kendi başımıza çözümler üretebilmemiz gerektiğinin farkındayız. Tatbikatlar sırasında planlarımızın eksiklerini görmemiz gerektiğini anladık.” dedi.
“DESTEK GÖNDERECEK İLLER, NEREDE ÇALIŞACAKLARINI BİLMELİ”
Güner, olası bir depremde sağlık çalışanlarının nasıl görev alacağını belirterek, “Sunmayı planladığımız sağlık hizmetlerini, belirli talimatlara bağlı kalmadan, sistematik bir şekilde sunabilmemiz gerekiyor. İlk 0-48 saat içinde vereceğimiz sağlık hizmetinin planlarını yapmalıyız. Destek gönderecek iller, nerede çalışacaklarını önceden iyi öğrenmiş olmalılar.” ifadelerini kullandı.
Tatbikatın ikinci fazını gerçekleştirdiklerini ifade eden Güner, 6 ay önce yapılan ilk fazda 4 büyük hastanede uygulama yapıldığını hatırlattı.
Güner, 23 Nisan’da yaşanan 6,2’lik depremin bu tür hazırlıkların sürekli taze tutulması gerektiğini gösterdiğini belirterek, “Kaderde olacağına engel olamayız ama almadığımız her tedbir için sorumluluğumuz var.” şeklinde konuştu.
“TATBİKATLAR, EKSİKLİKLERİ GÖRME FIRSATIDIR”
İstanbul Vali Yardımcısı Mahmut Hersanlıoğlu ise sağlık çalışanlarının hayat ve ölüm arasında kritik bir rol üstlendiğini dile getirerek, “Başarılı bir tatbikat olmaz; tatbikatta eksikliklerinizi görme fırsatına sahip olursunuz. İstanbul’un 39 ilçesi mevcut; ancak bu ilçelerin büyüklükleri Anadolu ve Trakya’daki 39 il ile kıyaslanamaz.” ifadelerini kullandı.
Toplantıya ayrıca Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Eray Çınar ve Halk Sağlığı Genel Müdürü Muhammed Emin Demirkol da katıldı.