

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM’ye bağlı Ekonomik ve Sosyal Konseyinin (ECOSOC) düzenlemiş olduğu kalkınma finansmanına yönelik forumda önemli açıklamalarda bulundu. Guterres, ticari engellerin küresel ekonomi ve sürdürülebilir kalkınma için ciddi bir tehdit oluşturduğunu ve ticaret savaşının kazananı olmayacağını ifade etti.
İspanya’nın Sevilla şehrinde planlanan Dördüncü Uluslararası Kalkınma Finansmanı Konferansı’nın hazırlıklarının sona yaklaştığını belirten Guterres, ticaret engellerinin hızla arttığına dikkat çekti. Sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin, yıllık 4 trilyon dolarlık bir finansman açığı ile daha da kötüleştiğini ve mevcut durumun çok kötüleştiğini vurguladı.
HERKES KAYBEDER
Aşırı yüksek borçlanma maliyetlerine de değinen Guterres, küresel işbirliğinin etkinliğinin sorgulanmaya başlandığını belirtti.
Adil ticareti, uluslararası işbirliğinin faydalarının en somut örneği olarak gösteren Guterres, “Ticaret engelleri, Uluslararası Para Fonu, UNCTAD (BM Ticaret ve Kalkınma Konferansı), Dünya Ticaret Örgütü gibi birçok kurumun tahminlerinde son zamanlarda kaydedilen keskin düşüşler göz önüne alındığında, küresel ekonomi ve sürdürülebilir kalkınma için açık bir tehlike oluşturmaktadır. Bir ticaret savaşında kazanan olmaz, özellikle de en ağır zararı en savunmasız ülkeler ve insanlar görecektir.” şeklinde konuştu.
Bu zorlu koşullar altında kalkınma finansman hedeflerinin göz ardı edilmesine izin verilemeyeceğini vurgulayan Guterres, sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmada 5 yıl kaldığını ve bu hedeflere yönelik hızlı bir ilerleme kaydedilmesi gerektiğini dile getirdi.
Son olarak, Guterres, borç konusunun yanı sıra uluslararası finans kuruluşlarının potansiyelini ortaya çıkarmak ve finansman kaynaklarını arttırmak için somut adımlar atılması gerektiğini ekledi.