

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), IPARD III Programı'nın 7'nci Başvuru Çağrı İlanını yayımladı.
TKDK'dan yapılan açıklamaya göre, 2011 yılından bu yana uygulanan IPARD I ve IPARD II Programları çerçevesinde toplamda 26 bin 95 tesis ve projenin kazandırıldığı, bu süreçte girişimcilere 95,4 milyar TL hibe desteği sağlandığı belirtildi. Bu destekler sayesinde yaklaşık 200 milyar TL'lik yatırım gerçekleştirilirken, 100 bini aşkın kişinin de istihdam sağlandığı vurgulandı.
'1762 Proje Desteklenmeye Hak Kazandı'
2024 yılı itibarıyla uygulamaya giren IPARD III Programı'nın coğrafi kapsamının genişletildiği ve 81 ile yayıldığı, “Geçtiğimiz yıldan bu yana IPARD III Programı kapsamında toplam 301 milyon avro bütçeli 6 adet başvuru çağrı ilanı kamuoyuyla paylaşıldı. Bu başvuru çağrılarına istinaden et-süt-yumurta üretimi ve işleme, su ürünleri yetiştiriciliği, meyve sebze işleme, yenilenebilir enerji, bitkisel ve hayvansal üretim gibi birçok alanda şu ana kadar 1762 projenin desteklenmeye hak kazandığı belirtildi. Proje değerlendirme süreçleri ise devam etmektedir” ifadeleri kullanıldı.
'42 Milyon Avro Destek Sağlanacak'
IPARD III Programı'nın 7'nci Başvuru Çağrı İlanı'nın 'Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme' tedbirinden yayımlandığı ve toplam destek bütçesinin 42 milyon avro olduğu ifade edildi. Bu çağrı ilanında; bitkisel üretimin çeşitlendirilmesi, bitkisel ürünlerin işlenmesi, bal ve diğer arıcılık ürünlerinin işlenmesi, zanaatkarlık, kırsal turizm, su ürünleri yetiştiriciliği ve yenilenebilir enerji gibi alt sektörlerden projeler kabul edileceği bildirildi. Ancak, açık alanda bitkisel üretim faaliyetleri için makine ekipman desteğine başvurulamayacaktır.
Bu çağrıda bal ve diğer arıcılık ürünlerinin üretimlerine başvuru yapılamayacağı, yalnızca işleme ve paketleme yatırımları için başvuruların kabul edileceği belirtildi. Başvurular, 14 Temmuz 2025 tarihinden itibaren yatırımın uygulanacağı ilde bulunan TKDK il koordinatörlükleri ve il irtibat ofislerinde alınmaya başlanacak. Online Proje Başvuru Sistemi ise 18 Ağustos 2025 tarihinde saat 18.00'de kapanacak, son başvuru tarihi ise 1 Eylül 2025, saat 18.00 olarak belirlendi.
TKDK aracılığıyla sağlanan bu hibe destekleri, istihdamdan katma değerli üretime ve modernizasyondan AB standartlarında yatırımlara kadar çeşitli alanlarda kırsal kalkınmayı desteklemektedir. 'Yerinde üretim, yerinde istihdam, yerinde kalkınma' anlayışıyla tarım ve gıda sektörlerindeki modern işletmelerin kurulmasına yönelik çalışmalar devam etmektedir.