reklam
reklam
DOLAR39,8834% 0.26
EURO47,0623% -0.08
STERLIN54,4302% 0.35
FRANG50,4725% 0.48
ALTIN4.311,62% 0,39
BITCOIN109.478,942.303
reklam

'En tehlikeli yerleşim yeri' olarak tanımlandı: İçinden boydan boya aktif fay geçiyor

Yayınlanma Tarihi : Google News
'En tehlikeli yerleşim yeri' olarak tanımlandı: İçinden boydan boya aktif fay geçiyor
reklam

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından yayımlanan verilere göre, merkez üssü Gemlik olan 3,9 büyüklüğündeki deprem saat 11.47'de, 4,2 büyüklüğündeki bir başka sarsıntı ise saat 12.57'de gerçekleşti.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Sismoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuncay Taymaz, bu depremlerin Marmara'daki büyük faylarla birleşim potansiyeline sahip tehlikeli bir bölgede meydana geldiğini kaydetti.
“EN TEHLİKELİ YERLEŞİM YERLERİNDEN BİRİ”

Prof. Dr. Taymaz, Kuzey Anadolu Fay zonunu işaret ederek, “Adapazarı-Mudurnu Vadisi'nden çatallanarak Gemlik Körfezi'ne ulaşan bu fay, Marmara Denizi'nin güney koluna kadar devam ediyor. Gerçekten de Gemlik, en tehlikeli yerleşim birimlerinden biri. İçinden aktif bir fay geçmekte. Bu bölgedeki fay, yıllık olarak 8-10 milimetre stres biriktiriyor ve bu küçük depremlerin oluşumuna zemin hazırlıyor.” ifadelerini kullandı.

Taymaz, 4 büyüklüğündeki depremin hissedilmesinin son derece normal olduğunu belirterek şu şekilde devam etti:

“Gemlik çevresinde, Bursa’ya ve İstanbul’a yakın bölgelerde de hissedilebilir. Bu durum paniğe neden oluyor. Bu fay hattı güneyde devam etmekte olup, Marmara Denizi içerisinde önemli fay yapıları barındırıyor. Kuzey'de ayrıca Çınarcık Fayı mevcut. Bu tür depremler geniş bir alanda hissedilebiliyor. Ancak, büyük bir depremin tetiklenmesi için yeterli enerjiye sahip oldukları söylenemez. Önlem almak her zaman iyi bir yaklaşım, ama sismologlar için bu depremler çok önemli değil.”

Taymaz, bölgedeki fay yapısına da dikkat çekerek, “Mudurnu Vadisi'nden başlayıp, Sapanca'nın güneyinden, eski İznik'ten ve Gemlik'ten geçerek hala kırılmamış bir fay mevcut. Bu fayın kırılma olasılığı var ancak şu anki depremler buna yetecek enerjiden yoksun.” dedi.

Taymaz, yaklaşık 40 yıldır bu bölgeyi incelediklerini ve kendisi açısından bu depremlerin önemsiz olduğunu ifade ederek, ancak halk arasında panik oluşturabileceğini dile getirdi.

İstanbul'a yönelik depremlerin etkileneceği yönündeki iddiaları değerlendirirken, “İstanbul'un içinden geçen aktif bir fay yok. Ancak Bursa, Gemlik, Sapanca, Adapazarı, İzmit, Bolu ve çevresindeki yerlerden Kuzey Anadolu Fay Hattı geçiyor. Dolayısıyla, İstanbul için ‘deprem’ diye bir kavram yoktur; bu bir yanlış anlamadır. Bu tür bilgi kirlilikleri insanları gereksiz yere paniğe sürüklüyor. Marmara Denizi'ndeki büyük kırık fay ise Kuzey Anadolu Fayı'nın bir parçası olarak 3 tane ana kol barındırıyor.” şeklinde bilgi verdi.

reklam

YORUM YAP