reklam
reklam
DOLAR39,8465% 0.06
EURO46,9560% 0.26
STERLIN54,4408% 0.1
FRANG50,1972% 0.23
ALTIN4.273,21% 0,32
BITCOIN108.942,00-0.564
reklam

Peş peşe depremlerin ardından korkutan açıklama: 7'nin üzerinde olabilir, diğer illerde etkilenecek

Yayınlanma Tarihi : Google News
Peş peşe depremlerin ardından korkutan açıklama: 7'nin üzerinde olabilir, diğer illerde etkilenecek
reklam

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Beyhan Bayhan, yakın tarihte meydana gelen depremlerin hafif şiddetli olduğunu belirterek, bu sarsıntıların yüzeye yakın bölgelerde yaşanmasının çevre illerde hissedilmesini normal karşılandığını vurguladı.

Bayhan, Gemlik'in tarihinde birçok kez deprem yaşadığını hatırlatarak, en son 2006'da 5,2 büyüklüğünde bir depremin meydana geldiğini dile getirdi.

“7 VE ÜZERİ BÜYÜKLÜĞE HAZIRLIK YAPMAMIZ GEREKİYOR”

Gemlik-İznik fayının, Kuzey Anadolu Fayı'nın güney kolu olduğunu ifade eden Bayhan, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Fay hatları Sakarya Geyve'den başlayarak İznik Gölü'nün güneyinden geçmekte ve Gemlik ile Mudanya üzerinden 100 kilometreye yakın bir mesafeye uzanmaktadır. Bu fayla ilgili önemli bir husus, uzun dönemli hareketinin bilinmemesidir; dolayısıyla bu fayın ne zaman büyük bir deprem üreteceği hakkında kesin bir bilgiye sahip değiliz. Bu sebeple, yapılan araştırmalar sonucunda 7 ve üzeri büyüklüğünde bir deprem olabileceği ihtimali dolayısıyla hazırlıklı olmamız gerekmektedir.”
İznik-Gemlik Fayı'nın, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından 2022'de başlatılan Deprem Risk Azaltma Projesi kapsamındaki en önemli 9 faydan biri olduğunu belirten Bayhan, “Elbette burada 7 ve üzeri büyüklükte bir depremin olabileceği dikkate alınmaktadır. İznik-Gemlik Fayı'nda böyle bir deprem gerçekleşirse, yaklaşık 60 bin binanın orta ve üstü hasar görme riski bulunmaktadır.” ifadelerini kullandı.

Bayhan, Marmara Bölgesi'nde meydana gelecek herhangi bir depremin merkez üssüne 50-100 kilometre mesafedeki illeri de etkileme ihtimali olduğunu aktardı.

KENTSEL DÖNÜŞÜM HIZLANDIRILMALI

Türkiye genelinde mühendislik hizmeti almamış birçok binanın risk taşıdığının altını çizen Bayhan, “Kentsel dönüşüm çok önemlidir. Bu tür projelerin Bursa ve çevresindeki illerde artırılması gerekmektedir.” şeklinde konuştu.

Bayhan, kentsel dönüşüm çalışmalarının hız kazanması gerektiğini belirterek, “Depremden korkuyoruz ama bu durumu çabuk unutuyoruz. Bunun yerine, vatandaşlarımız, devletimiz, kamu yönetimleri ve belediyeler iş birliği yaparak finansal kaynaklar oluşturarak kentsel dönüşüm çalışmalarını hızlandırmalıdır. Bu sayede insanlarımız, güvenli ve dayanıklı binalarda korkusuz bir şekilde yaşama kalitesine ulaşabilir.” dedi.

Türkiye'nin her zaman 6-7 ve üzeri büyüklükteki depremlerin etkisi altında olduğunu dile getiren Bayhan, “Dünya genelinde her gün binlerce kez meydana gelen bu büyüklükteki depremlerin birbirlerini tetikleyip tetiklemeyecekleri hakkında kesin bir şey söylemek mümkün değil. Bizim odak noktamız, yaşadığımız binalar olmalıdır. Binalarımızı daha çok sorgulamalıyız.” dedi.

reklam

YORUM YAP