

Gemlik ilçesinde kısa aralıklarla meydana gelen 3.9, 4.2 ve 4.3 büyüklüğündeki depremler, kent merkezi, çevre ilçeler ve Yalova ile İstanbul'da paniğe neden oldu. Bu durum, olası büyük Marmara depremi konusunu gündeme taşıdı.
Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Mehmet Yıldız, depremlerin oluştuğu Şahinyurdu bölgesi hakkında açıklamalarda bulundu. Yıldız, “Resmi açıklamalara göre herhangi bir kaybın yaşanmaması olumlu bir durum. Deprem ülkesinde yaşıyoruz ve 6 Şubat'ı henüz unutmadık. Son 2 günde yaşanan depremler, insanların hissettiklerine göre 3 ayrı sarsıntı olarak kaydedilebilir. Ancak, Temmuz ayının 1'inde 8, 2 Temmuz'da ise 6 tane deprem meydana geldi. Toplamda 14 deprem yaşandı. Önemli olan depremlerin hangi bölgede meydana geldiği. Gemlik'in Şahinyurdu bölgesinde ve dar bir alanda yoğunlaşıyor. Mekanizma analizlerinde, eğim atımlarının normal faylar üzerinde olduğunu görüyoruz. Bu bölge büyük ve yıkıcı depremler üretme potansiyeline sahip değil. Ancak, depremlerin devam etme olasılığı var. Vatandaşlarımızın tedirgin olmaması gerektiğini belirtebilirim.
'BÜYÜK MARMARA DEPREMİ HER AN OLABİLİR'
Mehmet Yıldız, “Bizim asıl korkumuz büyük Marmara depremi. 17 Ağustos Gölcük depreminden sonra, Marmara Bölgesi'nde bir deprem bekleniyor. Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın orta kolu olan Geyve, Mekece, İznik Gölü ve Gemlik merkezinden batıya doğru uzanan bir bölüm var. Burada olası bir deprem tehlikesi mevcut. 1065 yılında burada bir deprem yaşanmıştı. Tekrarlama periyodunun 1000 yıl olduğunu söyleyebiliriz; kısacası bu her an gerçekleşebilir. Deprem, bugün veya 10 yıl sonra, dünyanın yaşı göz önünde bulundurulduğunda, her an gerçekleşme potansiyeline sahiptir.” şeklinde konuştu.
'3 FAYDA DA OLABİLECEK DEPREMLER BÖLGEMİZİ ETKİLEMEKTE'
Yıldız ayrıca, “1855 yılındaki Bursa depremini unutmamak lazım. Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın güney kolu bu bölgeyi etkileyebilir. 1855'te yaşanan depremler, 41 gün aralıklarla meydana gelmiş ve ciddi yıkımlara yol açmıştı. Bu 3 fayda da oluşabilecek depremler, bölgemizi etkiliyor; sadece Bursa değil, İstanbul, Kocaeli, Yalova, Balıkesir ve Çanakkale'yi de kapsıyor.” ifadelerini kullandı.
'HİDROJEOTERMAL KÖKENLİ'
Gemlik'teki depremlerin yaşandığı bölgede termal su yatağı bulunduğunu belirten Yıldız, “Depremin gerçekleştiği lokasyon ve fayın özellikleri incelendiğinde, Eosen volkanizması ile hidrojeotermal kökenli olduğunu söyleyebiliriz. Gemlik merkezde sıcak su çıkışları mevcut. Son bir aydaki sıcaklık değişimleri, gerilimin arttığını gösteriyor; bu da büyük depremin yaklaştığı ve yaşadığımız sarsıntıların tetiklendiği anlamına geliyor.” dedi.
Gemlik'teki depremlerin ardından vatandaşların, yaşadıkları binaların kolon ve kirişlerini kontrol etmeleri gerektiğini vurgulayan Yıldız, “Bu depremler sonrası binalarımızın gözden geçirilmesi şart. Kolon ve kirişlerde çatlak varsa, yetkililerle iletişime geçmekte fayda var.” uyarısında bulundu.