reklam
reklam
DOLAR39,9111% 0.1
EURO47,0490% 0.33
STERLIN54,5474% 0.14
FRANG50,2400% 0.18
ALTIN4.274,48% 0,35
BITCOIN108.137,66-0.775
reklam

Enerji ve Maden Alanlarına Yönelik Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulu'nda Görüşülmeye Başladı

Yayınlanma Tarihi : Google News
Enerji ve Maden Alanlarına Yönelik Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulu'nda Görüşülmeye Başladı
reklam

Teklifin genel görüşmeleri öncesinde, CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, bazı maddelerin Anayasal hükümlere aykırı olduğunu belirterek usul tartışması açılması talebinde bulundu. Usul tartışması sırasında milletvekillerinin yaptığı değerlendirmelerin ardından Meclis Başkanvekili Celal Adan, teklifin komisyonda Anayasa'ya aykırılık önergelerinin görüşüldüğünü ve bu önergelerin reddedildiğini açıkladı. Adan, “Usulüne uygun şekilde komisyonda görüşülmüş, Genel Kurul gündemine girmiş bir teklifin görüşmelerine Anayasa'ya aykırılık iddiasıyla başlanmaması İçtüzüğe uygun değildir” dedi.

Genel Kurulda, enerji ve maden alanlarına yönelik düzenlemeleri içeren kanun teklifinin tümü üzerinde görüşmelere geçildi.

Teklifin üzerinde konuşan Yeni Yol Partisi Grup Başkanvekili Selçuk Özdağ, Çevresel Etki Düzenlemesi (ÇED) ile ilgili düzenlemeleri eleştirdi. Komisyonda bürokratların anlam karmaşasını gidermek için değişiklik yapıldığını, ancak ÇED sürecinin hala uygulandığını ifade etti. Özdağ, önerilen değişikliklerin yalnızca kelime ya da cümle düzeyinde olmadığını söyledi.

Bu teklifin ÇED raporu verilmesinin bir anlam ifade etmediğini savunan Özdağ, “Bu düzenleme ile ÇED raporunun önemi kalmamaktadır. Ancak bu durum herkes için geçerli değil, belli bir kesim için geçerli. Birileri ÇED başvurusu yapacak ve bu başvuru dört ay içerisinde sonuçlanacak, eğer yetkili kurum bu süre içinde olumlu ya da olumsuz bir karar vermezse, ÇED izni otomatik olarak verilmiş olacak” dedi.

İYİ Parti Çanakkale Milletvekili Rıdvan Uz da teklifle ÇED sürecinin zayıflatıldığını savundu. Uz, tüm izin süreçlerinin Maden Petrol İşleri Genel Müdürlüğüne devredildiğini vurguladı ve “Teklif, ormanlar ve meraları madenciliğe açıyor. Rehabilitasyon adı altında doğayı ticarileştiren bir sistem getiriliyor” açıklamasında bulundu.

Uz, teklifin bir günde komisyondan geçirildiğini ve ciddi bir etki analizinin yapılmadığını ifade etti. “Bir ağacı toprağından ayırıp başka bir yere taşımak sadece biyolojik bir işlem değildir, onu hayattan, tarihten ve kültürden koparıyorsunuz. Bu topraklarda zeytin sadece bir meyve değildir” sözlerini sarf etti.

Yenilenebilir Enerji Yatırımları Hayati Önem Taşıyor

MHP Antalya Milletvekili Abdurrahman Başkan, kanun teklifinin Türkiye'nin enerji güvenliği, doğal kaynak yönetimi, çevre duyarlılığı ve kalkınma hedefleri açısından önemli bir adım olduğunu belirtti. Teklifin, Türkiye'nin doğal kaynaklarını yerli ve milli bir bakış açısını esas alarak en yüksek faydayı sağlayacak üretim modellerini oluşturmayı hedeflediğini vurguladı.

Başkan ayrıca, “Teklif ile ÇED sürecinin etkinliğini zedeleyen 'ÇED gerekli değildir' kararı kaldırılmakta ve herkes ÇED'e tabi olmaktadır. Kamu kurumlarının görüşlerini en geç 3 ay içinde bildirmesi zorunlu hale getirilmiştir” dedi.

DEM Parti İstanbul Milletvekili Celal Fırat, teklifin doğa ile insan arasındaki bağı kopardığını ve çevre hukukunu askıya aldığını söyledi. “Bu teklif özel şirketlerin çıkarlarını gözetmektedir” diyen Fırat, teklifin bazı maddelerinin Anayasa'ya aykırı olduğunu belirtti.

CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan ise teklifin idareye sınırsız yetki tanıdığını, çevre koruma mekanizmalarını işlevsiz hale getirdiğini savunarak, “Bu teklif yasalaşırsa, ÇED süreçleri yok olacak” değerlendirmesini yaptı.

CHP Muğla Milletvekili Cumhur Uzun, düzenlemenin “3-5 yıllık kömür uğruna” insanların evlerinin, tarlalarının ve zeytinliklerinin alınmasına yönelik olduğunu savundu. Uzun, “Zeytin ağacı taşıma işlemi, taşıdığınız ağaçların bir daha ürün vermeyeceği anlamına gelir” dedi.

AK Parti Zonguldak Milletvekili Ahmet Çolakoğlu, teklifle ilgili yeni rehabilitasyon hükümlerinin eklenerek, devlet katkı oranının artırılacağını ifade etti. Çolakoğlu, “Maden ruhsatı alıp üretim yapmayan madencilerin sorununu bu madde ile çözüyoruz” dedi.

Genel Kurul'da kabul edilen bir Danışma Kurulu Kararı ile çalışma kararı alınan 4 Temmuz Cuma günü, TBMM Genel Kurulu toplanmayacak. Daha önce yapılan oylamalarda yeter sayının sağlanamaması üzerine Meclis Başkanvekili Celal Adan, birleşimi 8 Temmuz Salı günü saat 15.00'te yeniden toplanmak üzere kapattı.

reklam

YORUM YAP