

İklim değişikliği nedeniyle kuzey yarım küredeki ülkelerde mevsim normallerinin üzerinde sıcaklıklar yaşanmaya devam ediyor. Bu da orman yangınlarını tetikleyen bir etken. Avrupa'da özellikle İspanya, İtalya, Yunanistan ve Fransa kırmızı alarm verirken, Türkiye'de de yüksek sıcaklıklar orman yangınlarına yol açtı. Son bir haftada Türkiye’de 624 yangın meydana geldi, bunların 622'si kontrol altına alındı. Muhalefet, orman yangınlarıyla ilgili uluslararası yardımlar talep ederek başarısızlık algısı oluşturmaya çalıştı. Ancak Avrupa'da yangınlarla mücadele eden ülkelerde, siyasi partiler ve vatandaşlar devletlerini uluslararası alanda aciz gösterme çabasında bulunmadı. Türkiye, orman yangınlarını kontrol altına alma başarısı gösterirken, muhalifler uluslararası yardım çağrısı yaptı.
AVRUPA'DA YANGINLAR KONTROL ALTINA ALINAMIYOR
Kuzey yarım kürede birçok ülkede aşırı sıcaklıklar nedeniyle orman yangınları baş göstermekte. İspanya'nın Katalonya bölgesinde devam eden yangınlar sonucunda 6 bin 500 hektar alan kül oldu ve bu yangında iki çiftçi yaşamını yitirdi. Yunanistan'ın Mora ve Girit adalarında çıkan yangınlar da kontrol edilemezken Selanik yakınlarındaki bazı şehirler acı bir manzaraya büründü. Fransa'nın Aude bölgesinde meydana gelen büyük yangın nedeniyle şu ana dek 400 hektar orman yok oldu; Toulouse ve Narbonne arasındaki otoyol kapatıldı, yaklaşık 80 kişi tahliye edildi. 150'den fazla itfaiyeci ve 8 yangın söndürme uçağı yangınla mücadele ederken, hâlâ kontrol edilemedi. Yangınların birçok noktadan çıkması, kontrol altına almayı zorlaştırıyor. Bu sebeple hükümet, ek acil durum hizmetleri çağırarak yangın bölgelerine gönderildi. İtalya’da 17 şehir de alarm durumuna geçti. Avrupa Birliği, üye ülkelerde devam eden yangınlar için 650 itfaiyeciyi yüksek riskli alanlara yerleştirdi. Buna rağmen, muhalefet partilerinden veya vatandaşlardan kimse ülkelerini başka ülkelere şikayet etme girişiminde bulunmadı.
MUHALİFLER YARDIM ÇAĞRISINDA BULUNDU
Yangınlarla mücadele eden Türkiye, son bir haftada 624 yangın ile uğraşırken, bunların 622'sini kontrol altına almayı başardı. Buna karşın muhalefet, İzmir'deki yangını bahane ederek küresel yardım çağrısında bulundu. Türkiye’nin orman yangınlarıyla mücadelesi diğer ülkeler tarafından takdirle karşılanıyor. Orman Genel Müdürlüğü (OGM) de Türkiye’nin orman yangınlarıyla mücadele gücünü göstermeye yönelik bilgiler paylaştı. OGM'nin açıklamasındaki dikkat çeken detaylar şu şekilde:
- HAVA GÜCÜ: Yüksek Teknolojili Yangın Yönetim Uçağı ile 2002 yılında havadan su atma kapasitesi 73 ton iken, 2025 yılında 27 uçak ve 105 helikopterle bu kapasite 438 tona çıkmıştır.
- İNSANSIZ HAVA ARACI (İHA) KULLANIMI: Türkiye, Avrupa’da 1. Dünyada ise 2. sıradadır ve 14 İHA yangın gözetiminde aktif görev yapmaktadır.
- 8 BİN 500 YENİ PERSONEL: 25 bin Orman Kahramanı ve 131 bin Orman Yangını gönüllüsü bulunmaktadır.
- YANGIN TESPİT SÜRESİ: 184'ü akıllı 776 gözetleme kulesi ile yapay zeka destekli sistemler sayesinde tespit süresi 2 dakikadır.
- KARA ARACI VE EKİPMANLAR: 2002 yılında 637 adet olan arazöz ve su ikmal araçları, 2025 yılında 1.786 adede çıkmıştır; iş makinesi sayısı 831, ilk müdahale aracı sayısı ise 2.742 adettir.
- YANGIN GÖLETLERİ VE HAVUZLAR: Son 23 yılda 4.796 adet yangın göleti ve havuz yapılmıştır.