

Fenerbahçe'de geçen sezon kiralık olarak forma giyen Allan Saint-Maximin, kendisine doping uygulamaya çalışıldığını iddia etmişti. Bu durum, sarı-lacivertli kulüp tarafından büyük bir tepkiyle karşılanmıştı. Spor hukukçusu Anıl Dinçer, konuyla ilgili süreç hakkında SABAH Spor'a açıklamalarda bulundu.
1- Maximin'in ifadesindeki 'Kulüp etrafındaki bazı kişiler doping uygulamak istedi' söylemi, Fenerbahçe ile doğrudan ilişkisi olmayan kişilerle ilgili olabilir mi? Hukuki açıdan bu durumun önemi nedir?
Tedavi amaçlı kullanılan bir ilaçta futbolcunun doping içerdiği yönünde bir şüphenin oluşması veya bir yanlış anlamanın ortaya çıkması mümkündür. Bu durum oldukça sık karşılaşılan bir vakadır. Ancak, kulüp çalışanlarının bu konularda oldukça dikkatli olduğunu ve böyle bir uygulamayı yapmayacaklarını düşünüyorum. Bu tür durumlar kısa sürede gün yüzüne çıkabilir. Futbolcunun kullandığı ifadelerde bir belirsizlik söz konusu. Bu kişiler kimler, neden böyle bir teklif yapıldı ve o zaman neden bir tepki gelmedi?
2- Doping (Dünya Anti-Doping Ajansı) ve FIFA kurallarına göre, doping suçlamasında bulunan bir sporcu, iddialarını nasıl kanıtlayabilir?
Doping ciddiye alınması gereken bir suçtur ve FIFA bu konuda herhangi bir hoşgörü göstermemektedir. WADA da durumu detaylı bir şekilde inceleyip denetlemektedir. Federasyon yetkilileri de bu konuyu ayrıca araştırmaktadır. Doping vakaları, yıllar sonra bile ortaya çıkabilmektedir. Ancak doping kullanımına teşvik edildiğini kanıtlamak oldukça zor bir iştir. FIFA’da İsviçre Hukuku geçerli olduğu için, iddiada bulunan kişi kanıt sunmakla yükümlüdür.
3- Fenerbahçe, 'Hukuki haklarımızı kullanacağız' dedi. Süreç nasıl işliyor?
Sözleşmesi sona erip eski kulübünden ayrılan bir futbolcunun, somut delillere sahip olmadığı sürece bu tür iddiaları medya önünde dile getirmesi hukuken doğru değildir. Ciddi kanıtları olan kişi bu durumu sosyal medyada tartışmak yerine avukatları ile birlikte FIFA Disiplin ve Etik Komitelerine iletmelidir. Disiplin Talimatı’nın 13. maddesi, saldırgan fiilleri düzenlemektedir. Burada sözlü bir saldırı söz konusudur. Bu durum ispatlanmadığı sürece karalama ve itibarı zedeleme olarak değerlendirilebilir. Etik açısından ise madde 23’e göre sosyal medya üzerinden karalama yapmak suç teşkil eder. Bu durum en az 10 bin İsviçre Frangı, en fazla 2 yıllık futboldan men ile sonuçlanabilir.
MAXİMİN NE DEMİŞTİ?
Fransa'da bir Twitch kanalına katılan Maximin, kendisine doping sayılabilecek bir tedavi uygulamasının yapılmaya çalışıldığını ifade ederek, “Bana doping yapmaya bile kalktılar. İnsanlar bunları bilmiyor. Açık açık konuşamıyorsunuz çünkü sizi tehdit ediyorlar. Bazen futbolu aşan konuların içinde buluyorsunuz kendinizi.” şeklinde konuştu.