

Vergi Denetim Kurulu, Beyanname Gözetim Programı çerçevesinde riskli bulduğu 18 bin şirketle, beyan dönemi öncesinde temasa geçti ve gönüllü uyum sağlayarak kurumlar vergisi matrahında artış yaşandı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Yeni analiz teknikleri ve saha denetimleri ile riskli mükellefleri tespit etme konusunda çok başarılıyız. Vergi denetimleri ve yüksek cezai yaptırımlardan kaçınmak isteyen mükellefleri gönüllü uyum sürecine davet ediyoruz.” dedi.
500 Bin Mükellef Tarandı
Bakanlık kaynaklarına göre, Vergi Denetim Kurulu nisan ayında Beyanname Gözetim Programı'nı başlattı. Bu program sayesinde, beyan öncesinde mükelleflerle iletişim kurularak, risk durumları hakkında bilgilendirme yapılıyor. Böylece mükelleflerin beyan sürelerine daha dikkat etmeleri amaçlanıyor.
Programın ilk aşamasında 500 bin mükellef tarandı ve 2,9 trilyon lira ticaret hacmine sahip 40 bin mükellef riskli olarak belirlendi. Bu mükellefler, gönüllü uyum sürecine dahil edildi ve söz konusu çalışma sonuçlandı.
Buna göre, çalışmaya katılan yaklaşık 18 bin mükellef, kurumlar vergisi matrahını toplamda 32 milyar lira arttırdı.
Kar Beyan Etti
Çalışma kapsamında yer alarak 2023 ve 2024 yılı geçici beyanlarında zarar beyan eden 1046 mükellefin, 2,36 milyar lira matrah beyan ettiği ve bu kez kar beyan ettiği gözlemlendi.
Ayrıca, müfettişlerin kendileriyle iletişime geçmesini beklemeyen bazı mükellefler, 837 kişi düzeltme beyannamesi vererek mevcut matrahlarını 502 milyon lira artırdı ve 234 milyon lira zarar beyanını da güncellemelerden çıkardı.
Bu çalışmada yer alan mükelleflerin yarısı, matrah beyanında değişiklik yaptı ve bazıları verdikleri izahlarla risk kapsamından çıktı. Bu durum, Beyanname Gözetim Programı'nın yüzde 70 başarı sağladığı anlamına geliyor.
Program kapsamında uyum göstermeyen mükelleflere yönelik denetim çalışmaları da başlatılacak.
Denetim Öncesi Şans Tanıdık
Bakan Şimşek, gönüllü uyum mekanizmasına verdikleri önemi vurgulayarak şöyle konuştu:
“Yeni analiz teknikleri ve saha denetimlerimizle riskli mükellefleri kolayca tespit ediyoruz. Vergi denetimleri ve yüksek cezai yaptırımlardan kaçınmak isteyen mükellefleri gönüllü uyum sürecine davet ediyoruz. Riskli olduğunu düşündüğümüz mükellefler için yürüttüğümüz çalışmayla denetim öncesinde kritik bir şans yarattık. Mükelleflerin üzerindeki denetim yükünü ve bürokrasiyi azaltacak, hızlı ve çözüm odaklı uygulamaları sürdüreceğiz.”