reklam
reklam
DOLAR40,0259% 0.12
EURO46,9125% 0.11
STERLIN54,3622% -0.05
FRANG50,2207% 0.29
ALTIN4.245,11% -1,03
BITCOIN108.272,880.006
reklam

Bakan Tunç: Dikkatsizlik ve Tedbirsizlikten Orman Yakana 3 Yıla Kadar Hapis Cezası

Yayınlanma Tarihi : Google News
Bakan Tunç: Dikkatsizlik ve Tedbirsizlikten Orman Yakana 3 Yıla Kadar Hapis Cezası
reklam

Adalet Bakanı Tunç, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ile birlikte Orman Genel Müdürlüğü'nde gerçekleştirilen “İşyurdu Çalışmalarının Desteklenmesi İşbirliği Protokolü” imza töreninde önemli açıklamalarda bulundu.

Tunç, burada yaptığı konuşmada ceza adaletinin temel amaçlarından birinin toplumu suçlardan korumak olduğunu vurguladı. Ceza adaletinin üç aşamadan oluştuğunu belirten Tunç, bu aşamaların soruşturma, kovuşturma ve infaz olduğunu ifade etti.

İnfaz aşamasında topluma kazandırılmayan suçlular ile meslek edindirilmeyen kişilerin, tahliye sonrasında tekrar suç işleyerek cezaevine dönme ihtimaline dikkat çeken Tunç, “İnfaz aşamasında suçlunun ıslahı ve topluma kazandırılması çok önemlidir.” açıklamasında bulundu.

Tunç, İş Yurtları Müdürlüğü'nün, suçluların ıslahı ve cezaevlerinden meslek edinme süreçlerini daha da geliştirmek istediklerini belirtti. Bu çalışmaların bir kısmının Tarım ve Orman Bakanlığı'nın sorumluluğunda olduğunu sözlerine ekledi.

Kasten Orman Yakana 10 Yıl Hapis Cezası

Adalet Bakanı Tunç, son zamanlarda çeşitli illerde meydana gelen orman yangınlarına dikkat çekerek, orman yangınları çıkaranlardan caydırıcılığı artırmak amacıyla cezalarda artış yapıldığını açıkladı. Dikkatsizlik ve tedbirsizlik nedeniyle orman yangını çıkaranlara 3 yıla kadar hapis cezasının öngörüldüğünü belirten Tunç, kasten orman yangınına sebebiyet verenlerin 10 yıla kadar hapis cezası alabileceğini, terör amacıyla gerçekleştirilen yangınların ise müebbet hapis cezasıyla sonuçlanabileceğini ifade etti. Tunç, “Ormanlar yandıktan sonra kişilerin tutuklanması ya da ceza alması, bizi hafifletmiyor. Bu nedenle orman yangınlarını önlemek ve bu konuda vatandaşlarımızın duyarlılığını artırmak için birlikte mücadele etmemiz gerekmektedir.” dedi.

Hükümlü ve Tutuklulara Eğitimler Verilecek

Tunç, Tarım ve Orman Bakanlığı ile imzalanacak protokol kapsamında İşyurdu Müdürlüklerinin tesislerinin ağaçlandırılmasının da yer alacağını vurguladı. Daha önce 620 “Adalet Ormanı” oluşturduklarını, 2 milyon 829 bin ağaç diktiklerini ve 3 milyon 900 bini aşkın ağacın bakımını yaptıklarını hatırlattı.

Tunç, bakanlık olarak ağaçlandırma çalışmalarına cezaevlerindeki hükümlü ve tutukluların da katıldığını kaydetti. “Bu çalışmalara 400 bin civarında yükümlü katılmış oldu. Denetimli serbestlik uygulaması çerçevesinde hükümlüler ormanların bakımında yer alıyor.” dedi. İmza töreninde Tunç, ağaçlandırma faaliyetlerinin yanı sıra iş yurtlarında gıda, tarım, hayvancılık ve el sanatları alanlarında çalışan personel ile birlikte hükümlü ve tutuklulara hijyen ve gıda güvenliği konularında eğitim verileceğini açıkladı.

Ayrıca, bitkisel ve hayvansal üretim süreçlerine dair ıslah çalışmaları yürütülecek, veteriner hizmetleri ile bitki sağlığı konularında ortak çalışmalar yapılacak. İki kurumun ihtiyaç duyduğu mal ve hizmetlerin karşılıklı olarak temin edileceği sözlerine eklenirken, tüm bu hedeflerin ceza infaz sisteminin onarıcı yaklaşımını güçlendireceği belirtildi. Cezaevlerinde halen 70 bin kişinin eğitim gördüğünü ifade eden Tunç, “Cezaevlerini bir ıslah kurumu, bir üretim merkezi ve bir eğitim merkezi haline dönüştürmek için çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Tunç ve Yumaklı, İşyurdu Çalışmalarının Desteklenmesi Protokolü'ne imza attı.

reklam

YORUM YAP