

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar ile Organize Suçlar bürolarından sorumlu başsavcıvekili Necati Kayaközü, İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraki İZBETON AŞ'de taşeron şirketler aracılığıyla yolsuzluk yapıldığı iddiaları üzerine başlatılan soruşturmada tutuklanan eski İZBETON Genel Müdürü Heval Savaş Kaya'nın emniyetteki ifadesine ulaştı.
Kaya, İzmir Büyükşehir Belediyesi Teftiş Kurulu, İçişleri Bakanlığı Mülkiye Teftiş Kurulu Başkanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan raporlar ile kooperatiflerin denetim raporları ve soruşturma süreçleri altında hazırlanan bilirkişi raporlarında yer alan değerlendirmelere yönelik çeşitli sorulara maruz kaldı.
Yaklaşık beş yıl boyunca İZBETON AŞ Genel Müdürlüğü yapan Kaya'ya, İzmir Büyükşehir Belediyesi Teftiş Kurulu tarafından hazırlanan ve İzmir Cumhuriyet Başsavcılığına sunulan raporda, “2021-2024 yılları arasında gerçekleştirilen seyahat, konaklama, yemek, uçak bileti ve diğer harcamalarla alakalı usulsüzlükler” ile ilgili 5 milyon 937 bin 136 liralık yolsuz harcamadan 3 milyon 989 bin 879 liralık kısmı oluşturan 107 faturanın kendi imzasıyla düzenlendiği hatırlatıldı.
“HAYATIN OLAĞAN AKIŞINA VE TİCARİ HAYATA UYGUNDUR”
Kaya, söz konusu harcamaların ilgili birim yetkilileri tarafından şirketin organizasyonları aracılığıyla gerçekleştirildiğini belirtti. “Çeşitli seyahatler, temsili ağırlama giderleri, temel atma törenleri ve tanıtım toplantıları gibi faaliyetlere ilişkin harcamalar yapılmıştır. Bilançosu 2 milyar lira olan bir şirketin yıllık yaklaşık 1 milyon 500 bin lira yönetim gideri yapması hayatın olağan akışına ve ticari hayata uygundur.” dedi.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı İç Denetim Birimi Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen “İki ay süreli, iş makinesi ve araç kiralama hizmeti alımı” kapsamında bazı araçların herhangi bir işte çalıştığına dair belge olmaksızın hak ediş cetvellerine eklenerek 4 milyon 214 bin 676 lira yersiz ödeme yapılmasıyla ilgili Kaya, bu durumdan şöyle savunma yaptı:
“Raporda bahsedilen mükerrer ve fazla ödemeleri kabul etmiyorum; iç denetim raporlarındaki tespitlerin taraflı ve hatalı olduğunu düşünüyorum. İZBETON AŞ Genel Müdürü olarak, iş makinesi ve araç kiralama hizmet alım ihaleleri sırasında bazı araçların her iki alıma ait hak edişlerde yer almasına dair detaylı bilgiye sahip olmam mümkün değildir.”
“HATALI RAPORLARLA SUÇ UYDURULMA CİHETİNE GİDİLDİ”
Kaya, iç denetim raporlarındaki tespitlerin gerçeklerden yoksun olduğunu ifade ederken, “Bu işlerin kesin kabulünün yapılıp yapılmadığını bilmemekle beraber söz konusu firmaların alacaklarından ve teminatlarından kesilmesi mümkündür. Ancak İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ve bazı bürokratların geçmiş dönemle ilgili kötü niyetleri dolayısıyla iç denetim raporları savcılığa bildirilmiştir. Bu meseleler, hukuken çözülebilecek durumlar olmasına rağmen bir suç gibi gösterilmeye çalışılmış, hatalı raporlarla suç uydurulma çabasına gidilmiştir.” diye ekledi.
Bilirkişi raporundaki dört hak ediş ödemesiyle toplam 12 milyon 906 bin 634 lira tutarındaki yersiz ödemenin sorulması üzerine Kaya, “Zarar tespiti usule uygun değildir. Eğer usulüne uygun fiziksel bir tespit yapılırsa zarar olmadığı anlaşılacaktır. Zarar varsa bile kesinti yapılmıştır. Bu nedenle suç olmadığı kanaatindeyim.” yanıtını verdi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı tarafından “İş Makinesi ve Araç Kiralanması Hizmeti Alımı” ihalesinde 2023 yılında 45 milyon 570 bin 485 lira fazladan ödeme yapıldığı iddialarını yanıtlayan Kaya, “Araçların nerede, ne kadar süre kullanılacağı İzmir Büyükşehir Belediyesince belirlenmektedir. Tüm hak ediş işlemleri İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZBETON AŞ yetkilileri imzasıyla gerçekleştirilmiştir. Kontrol ve denetim ise İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkisindedir. Eğer bir zarar varsa, söz konusu şirketin İZBETON AŞ'den hem alacakları hem de teminatları bulunmaktadır. İddia edilen zarar, bu alacaklardan kesilerek giderilebilir.” şeklinde ifade etti.