

Yağışlı atmosferi ile tanınan ve Amanos Dağı'nın eteklerinde yer alan Hatay, bu yıl ciddi bir kuraklıkla karşı karşıya. Kış ve ilkbahar mevsiminde yeterince yağış almadığı belirtilen şehir, meteorolojik verilere göre son 65 yılın en kurak dönemini yaşıyor. 'Asrın felaketi' olarak tanımlanan depremlerden etkilenen Hatay'da, yaklaşık 25 bin kişi hayatını kaybederken, binden fazla bina da yıkılmıştı. Depremlerin ardından Suçıkağı Mahallesi'ndeki doğal kaynak su ise tamamen kurumuş ve bölge sakinleri iki yıl boyunca susuz kalmıştı. Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda, doğal kaynak suyun yeniden bölgeye hayat vermesi sağlandı.
Mahallede yaşayan bazı bireyler, suyun akmaya başlamasıyla birlikte bidonlar ile su doldurup araçlarına yükledi. Uzun süredir hem içme hem de tarımsal sulama açısından büyük zorluk yaşayan mahalle halkı, suyun tekrar çıkmasıyla sevinç dolu anlar yaşadı.
CAN SUYU OLDU
Suçıkağı Mahalle Muhtarı Kazım Ayten, “Deprem sonrası bu su iki sene boyunca kurumuştu. DSİ tarafından yapılan kazı sayesinde, şükürler olsun ki yeniden su çıkmaya başladı. Kuraklık da söz konusu, şu anda tarlalar susuz. Bu bizim için can suyu oldu. Debisi sıfırdı, şimdi 4 inçlik su geliyor. Herkes çok mutlu. İki yıldır susuzduk. Şu anda sondaj ile idare ediliyordu, ama artık doğal kaynağımızdan da su alabiliyoruz. Kurbanımızı kestik. DSİ'ye teşekkür ediyoruz, bize merhem oldular.” dedi.
MAHALLE SAKİNLERİ KURBAN KESTİ
Mahalle sakini Ömür Fatih Ayten, çıkan suyun kendilerine hayat verdiğini belirtti ve “Depremden bir iki ay sonra suyumuz tamamen kurumuştu. Devletimiz sağ olsun, yeniden kazı yaparak suyu çıkardı. Daha önce yukarıdan akıyordu, şimdi daha derine inildi. Kuraklık da etkili oldu, yeterince yağmur yağmadı. Tarladaki ürünler susuz kaldı, bazıları ise yandı. Şimdi buradan kuyularımızı yaptık ve suyu borularla çekip şişelere dolduruyoruz. Arabamıza yükledik. İki kez burada kurban kestik. Kan akıttık, dua ettik.” şeklinde konuştu.