reklam
reklam
DOLAR40,0660% 0.05
EURO47,0610% 0.17
STERLIN54,5469% 0.24
FRANG50,3595% -0.12
ALTIN4.275,61% 0,21
BITCOIN110.853,851.598
reklam

Akdeniz'de 1980'lerden Bu Yana Artış Var! Zehirli Balıklar Geliyor

Yayınlanma Tarihi : Google News
Akdeniz'de 1980'lerden Bu Yana Artış Var! Zehirli Balıklar Geliyor
reklam

Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sinan Mavruk, Akdeniz’de deniz suyunun 1.5 santigrat derece arttığını ve bu durumun canlı göçlerine yol açtığını belirtti. Mavruk, “Eskiden balıkçılığımızın önemli türlerinden biri olan 'Berlam', artık bu bölgelerde nadir görülen türler arasında. Yerine ise Gargur, Balon Balığı gibi dokularında zehir barındıran ve ekonomik değeri düşük olan türler gelmektedir” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Mavruk, deniz suyu sıcaklığında son dönemlerde gözlemlenen ciddi artışa dikkat çekerek, “Bu artış, küresel ısınmanın bir sonucu olarak meydana geliyor. Son 10 yılda Doğu Akdeniz’de ısınmanın şiddetinin arttığını söyleyebiliriz. 1980'lerden beri sıcaklıkların her 10 yılda 0.4 santigrat arttığı tespit edilmiştir. Ancak son yıllarda bu artış 0.9 ila 1.5 santigrat dereceye ulaştı. Her mevsim artık daha sıcak geçiyor; kışları ise daha fazla sıcaklık hissediliyor. Yaz mevsimleri ise daha uzun sürüyor” ifadelerini kullandı.
“Denizler Kışın Daha Çok Isınıyor”

Mavruk, deniz suyundaki ısınmanın küresel ısınmayla paralel ilerlediğinin altını çizerek şunları ekledi:

“Bu durum, atmosferdeki sera gazı artışlarıyla doğrudan ilişkilidir. Gelişen sanayi ile birlikte artan karbon salınımları, atmosferde sera etkisi yaratıyor ve bu nedenle deniz suyu sıcaklığı artıyor. Deniz suyunun ısınması kritik önem taşıyor. Kış mevsiminde bu ısınma daha belirgin hale geliyor. Yaz aylarında da etkili, ancak bu yıl kış mevsiminde deniz suyu sıcaklığı 18-19 santigrat derecelere kadar ulaştı. Beklediğimiz en yüksek sıcaklık 16-17 santigrat dereceydi ama bu değeri geçtik. En düşük sıcaklık ise 13 santigrat derece beklerken 14,5-15 santigrat derece arasında değişti.”

“Canlılar Göç Ediyor”

Mavruk, bu ısınmanın denizdeki canlıların bütün yaşamlarını etkilediğini belirtti: “Denizde gerçekleşen bütün süreçler deniz suyu sıcaklığıyla doğrudan bağlantılı. Bölgedeki canlılar sıcak suyu seven ılıman türlerdir. Ancak suların ısınması, Akdeniz'in güney bölgelerinde barınma alanı bulamamalarına neden oluyor. Bizim bölgemizdeki canlılar başka alanlara göç ediyor. Akdeniz'in yerli türleri artık göç ediyor ve bu göçler sırasında sıcak suları seven canlılarla doluyor. Eskiden balıkçılığımızda önemli olan 'Berlam' artık seyrek görülen bir tür haline geldi. Bunun yerine Gargur, Balon Balığı veya Aslan Balığı gibi dokularında zehir bulunan ve ekonomik değeri düşük türler ortaya çıkıyor” dedi.

Mavruk, bu durumu önlemek için çeşitli makro politikalar geliştirilmesi gerektiğini ve uluslararası topluluğun aşırı ısınmayı daha hızlı bir şekilde kontrol altına alması gerektiğini vurguladı.

reklam

YORUM YAP