

İnönü Anadolu Lisesi, İzmir’in Karabağlar ilçesinde yer alan ve adrese dayalı yerleştirme ile öğrenci kabul eden bir okul. Çoğunluğu kız olan binden fazla öğrencisi bulunuyor ve bu öğrencilerin bir kısmı dezavantajlı bölgelerden geliyor. Yönetim ve öğretmen kadrosunda kadınların etkin olduğu okulun en dikkat çekici özelliği, resmi bir proje okulu olmamasına rağmen çok sayıda proje üretimi gerçekleştirmesi. Okuldaki proje derslerinin lideri olan İngilizce öğretmeni Duygu Karagözlü, hayata geçirdikleri projelerin tamamının ulusal ve uluslararası kalite etiketi almasının yanı sıra, İtalya, Romanya, Portekiz ve Türkiye’den ortaklarla birlikte yürüttüğü ‘Sociosciencetwinning’ projesi ile Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü (YEĞİTEK) tarafından 2024’te Eğitim Seferberliği alanında birincilik ödülüne layık görüldü.
SINIFTAN CERN’E
Selçuk Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği Bölümü mezunu olan Karagözlü, 27 yıllık öğretmenlik kariyerinin ardından emekli olmayı düşündüğü sırada geçtiğimiz yıl İnönü Anadolu Lisesi’ne atandı. Proje yapma isteği her zaman yüksek olan Karagözlü, İngilizce derslerinin yanı sıra öğrencilerle proje derslerinde de aktif rol aldı. Okul yönetimi Duygu Karagözlü’ye bir proje odası tahsis etti. Böylece, öğrencileriyle birlikte Avrupa’daki kültürel farklılıkları karşılaştıran Winter in Europe, iyi hal davranışlarını merkeze alan La Vita Lenta ve günümüz çevre sorunlarının geleceğe etkisini araştıran From Today To The Future gibi birçok projeyi hayata geçirdi. Halen 10’dan fazla uluslararası projesi üzerinde çalışmaya devam ediyor. Ayrıca, geçen yıl öğrencileri için CERN gezisi düzenledi.
eTWINNING LİSTESİNDE YER ALIYOR
Duygu öğretmen, gerçekleştirdiği ve ortaklık kurduğu tüm projeleri başarıyla yönettiği için Türkiye genelinde MEB’in eTwinning Ulusal Destek Servisi proje sisteminde 100 tam puan alarak 7 öğretmenden biri haline geldi. Bu başarı sayesinde, Ulusal Destek Servisi öncülüğünde Filistin’de savaşın olumsuz etkilerini azaltmayı hedefleyen ve barışın önemini vurgulayan “Unbreakable Bonds of Peace” projesinin de kurucularından oldu. Şu anda barışı sağlamak için çaba gösteriyor.
19 ÜLKEDEN 37 OKUL İLE ORTAK PROJE
Mind Matters adını verdiği projesinde, 19 ülkeden 37 okul ile gençlerin karşılaştığı sorunları çözüme kavuşturmaya odaklanan Duygu Karagözlü, çalışmalarını şöyle özetledi: “İmkânlarımız dâhilinde çocuklarımıza katkı sağlayacak her projeye katılmaya ve onlarla birlikte üretmeye çok önem veriyoruz. Her projede farklı bir yapay zeka aracı kullanıyoruz. Bu yıl birçok projemiz var ama en kapsamlılarından biri Mind Matters. Bu çok uluslu proje için önce öğrenciler kendi ülkelerindeki gençlik sorunlarını belirlediler. Dijital bağımlılık ve zorbalık gibi problemler tüm ülkelerde yaygın olduğu için bunları grup çalışmalarıyla ele alıyoruz. Farklı ülkelerden oluşan öğrenci grupları oluşturup ortak bir konuda çalıştırıyoruz. Şimdi bu sorunlarla ilgili global çözüm önerileri geliştirmekteyiz. Anketler düzenliyoruz. Bu kısmın tamamlanmasının ardından sorunlar ve çözüm önerileri üzerine makaleler hazırlayıp yetkili mercilere sunmayı planlıyoruz. Proje geliştirmeyi ve öğrencilerimize fayda sağlamayı çok seviyoruz. Okulumuzda sürekli bir proje çalışması bulunmakta ve bu devam edecektir.”
eTWINNING NEDİR?
eTwinning, Avrupa Komisyonu tarafından desteklenen ve okullar arasında dijital işbirliğini teşvik eden bir eğitim platformudur. Öğretmenlerin farklı ülkelerden meslektaşlarıyla ortak projeler yürütebilmesine, deneyim paylaşımında bulunabilmesine ve kültürlerarası etkileşim kurabilmesine olanak tanır. 2005 yılından bu yana yürütülen bu program, Türkiye’de YEĞİTEK koordinasyonunda uygulanmaktadır. Günümüzde 40’tan fazla ülkede binlerce öğretmen ve okul, eTwinning kapsamında proje ve pedagojik paylaşım gerçekleştirmektedir.