reklam
reklam
DOLAR40,1901% 0.22
EURO47,1146% 0.08
STERLIN54,2331% -0.36
FRANG50,4774% 0.27
ALTIN4.335,04% 1,20
BITCOIN117.888,880.339
reklam

MSB, Korkunç Olayı Açıkladı: 852 Rakımlı Mağarada Neler Yaşandı?

Yayınlanma Tarihi : Google News
MSB, Korkunç Olayı Açıkladı: 852 Rakımlı Mağarada Neler Yaşandı?
reklam

İLK KEZ BAŞVEREN BİR DURUM

2019 yılında Irak’ın kuzeyinde başlatılan Pençe Serisi Harekâtları çerçevesinde toplamda 3,765 mağara ve sığınak başarıyla tespit edilip imha edildi. Bugüne dek bu olay dışında herhangi bir gaz etkisi ile karşılaşılmadı. Ayrıca, harekât alanlarında mağara ve sığınakların imha çalışmaları devam ederken, naaşlarına ulaşılamayan şehitlerin arama faaliyetleri de kesintisiz sürdürülmektedir.

İKİ ŞEHİDİN NAAŞI BULUNDU

* 3 Kasım 2022’de şehit düşen P.Uzm.Çvş. Mustafa Bazna’nın naaşına 29 Ocak 2025’te, 7 Temmuz 2022’de şehit olan P.Uzm.Çvş. Nurettin Tokyürek’in naaşına ise 26 Mart 2025’te ulaşıldı. 28 Mayıs 2022 tarihinde Pençe-Kilit Harekât Bölgesi’nde hayatını kaybeden P.Ütğm. Nuri Melih Bozkurt’un naaşı için arama çalışmaları da ilk andan itibaren devam ettirildi.

ÖNCE KEŞİF YAPILDI

* Olayın meydana geldiği 852 rakımlı tepe üzerindeki mağara, 23-24 Haziran 2024 tarihlerinde terör örgütü mensuplarından temizlenip tüm giriş ve mazgalları kapatıldı. Şehit Bozkurt’un naaşını bulmak için yapılan duyumlar doğrultusunda 1 Temmuz 2025’ten itibaren arama faaliyetlerine tekrar başlandı. 1-5 Temmuz tarihlerinde ilk önce keşif köpeği kullanıldı, ardından Mayın ve El Yapımı Patlayıcı Tespit ve İmha Timi ile birinci katta arama tarama faaliyeti gerçekleştirildi ve mağaranın ikinci katının varlığı tespit edildi.

ÖNDEKİLER SORUN YAŞADI

* 6 Temmuz’da mağaraya girilmeden önce tekrar köpek ile keşif yapıldı ve bir olumsuzluk tespit edilmedi. Toplam 12 personel 3 grup halinde (6+4+2) olarak mağaraya girdi. İkinci katın arama çalışmaları sırasında ön kısımda görevli olan personel sendeleme ve bayılma gibi durumlarla karşılaştı, arka tarafta bulunan irtibat ve emniyet timi dışarı çıkarak yardım istedi.

* Dışarıda bekleyen 5 personel yardım çağrısına hızla cevap verip mağaraya tekrar girmeye çalıştı. Ancak, girenlerden bazıları da bayılma yaşadı. Sonrasında dışardaki 12 personel ikişerli gruplar halinde yeniden mağaraya girdi. Gazdan etkilenen personel dışarı çıkarılmaya çalışıldı. En önde bulunan 7 personel dışarı çıkarılırken, gazdan etkilenen tüm personel, arama tarama faaliyetinde bulunan personelin fedakarlığı sayesinde dışarı çıkarıldı ve derhal hastaneye sevk edildi. Ancak tüm müdahalelere rağmen 5 askerimiz şehit oldu.

3 FARKLI GAZ BULUNDU

* Bu olayın ilk kez yaşanması nedeniyle AFAD ve Türkiye Taş Kömürü Kurumu’na bağlı uzman ekiplerden destek talep edildi. Yapılan ölçümlerde, mağarada karbonmonoksit, metan ve hidrojen sülfür gazları tespit edildi. Oksijen seviyesi yüzde 19’a düştüğünde, mağaraya fanlarla oksijen sağlandı. Oksijen seviyesinin yüzde 60’a çıkmasının ardından, Türkiye Taş Kömürü Kurumu uzmanları şehit olan 7 Türk askerinin naaşına ulaştı.

İDDİALAR ASILSIZDIR

Basında ve sosyal medyada dolaşan “Gazdan etkilenen personelin tamamı aynı anda mağaraya girdi”, “Görev teçhizatları yetersizdi”, “Gaz maskesi yoktu”, “Mağarada göçük oluştu”, “Tuzak vardı”, “Kimyasal gaz bulunuyordu”, “Şarapnel ile şehit olan ya da yaralanan silah arkadaşımız var” gibi iddialar tamamen asılsızdır.

‘GEREKEN DERSLER ÇIKARILACAK’

Açıklamada “Bu olay istisnai, öngörülemez ve olağandışı bir durum olarak meydana geldi. Bizi derinden yaralayan bir sonuca yol açtı” ifadesine yer verildi: “Bu tür ender bulunan durumlar sonrası gerekli ek tedbirlerin alınacağından, benzer acıların bir daha yaşanmaması için tüm süreçlerin titizlikle gözden geçirileceğinden kimsenin şüphesi olmasın. İdari tahkikat süreci derhal başlatılmıştır ve olay tüm yönleriyle ayrıntılı şekilde incelenmektedir. Mağara içindeki gazların kaynağını tespit etmek için insansız sistemlerin kullanımı dahil çeşitli yöntemler kullanılacaktır. İdari tahkikatın sonuçları tamamlandıktan sonra kamuoyu ile paylaşılacaktır.”

reklam

YORUM YAP