

LGS tercih sürecinin yalnızca sayısal verilere dayanmaması gerektiğini ifade eden Eğitim Uzmanı Salim Ünsal, öğrencinin içsel dünyası ve hedefleriyle uyumlu bir yaklaşım benimsenmesi gerektiğini vurguladı. Ünsal, “Tercih yapmak sadece matematik ve istatistik işi değil. Sadece puana ya da yüzdelik dilime odaklanmak, diğer tüm parametreleri göz ardı etmek anlamına gelir ki bu büyük bir hata.” dedi. Öğrencilerin tercih yaparken okulun kalitesi, öğretmen kadrosu, sosyal olanaklar ve ulaşım koşullarına da dikkat etmeleri gerektiğini belirtti. Ayrıca, marka algısı ve güncel trendlerin öğrencileri bireysel isteklerinden uzaklaştırabileceğini de sözlerine ekledi. Bu yılın puanlarının geçen yılın yüzdelik dilimleriyle uyum sağlamadığını hatırlatan Ünsal, tercihlerin mutlaka yüzdelik dilime göre yapılması gerektiğini kaydetti ve puanların nakil döneminde önem arz edeceğini vurguladı.
YÜKSEK PUAN MUTLULUK GARANTİSİ DEĞİL
Ünsal, “Puanım ziyan olmasın diye hiç istemediğiniz bir okulu listenize yazmayın. Yüksek puan, mutluluk garantisi anlamına gelmez.” dedi. Okul tercihlerinde çelişen türlerin, örneğin fen lisesi ile sosyal bilimler lisesinin bir arada bulunmasının kararsızlık belirtisi olduğunu ifade etti. Öncelikle neyin istendiğinin net bir şekilde belirlenmesi gerektiğini dile getiren Ünsal, benzer yüzdelik dilimindeki okullar arasında seçim yaparken her okulun eğitim modelinin, dilinin ve sosyal ortamının göz önünde bulundurulması gerektiğinin altını çizdi. Ayrıca, tercih edilen okulların tamamının, yerleştirildikleri takdirde öğrenciyi mutlu edecek türden olması gerektiği uyarısında bulundu. Son sıradaki okul hakkında rahatsız edici bir his varsa, o tercihin yapılmaması gerektiğini de ekledi.
HER DUYDUĞUNUZ ÖNERİYE İNANMAYIN
Başka şehirlerdeki okullar için karar verirken, öğrencinin yaş düzeyinin, pansiyon koşullarının ve duygusal hazır bulunuşluğunun dikkatle değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Ünsal, devlet veya özel okul seçimi yaparken yalnızca burs oranlarına ve puanlara değil, her iki kurumun uzun vadeli katkılarına ve ailenin bütçe planlamasına da dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Bilgiye ulaşmanın kolay olduğunu ancak güvenilir uzmanların seçiminin önemli olduğunu ifade etti. “Her duyduğunuz öneriyi dikkate almayın, güvenilir kaynaklardan gelen bilgileri değerlendirin.” dedi.
MEB KILAVUZU: TERCİHLER NASIL YAPILACAK?
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü, “Tercih Süreci Veli Kılavuzu”nu yayımladı. Bu kılavuza göre yerleştirmeler, yerel, merkezi ve pansiyonlu okullara yapılacak. Sınava girmeyen öğrenciler yerel yerleştirme ile tercih yapabilecek. Tüm adaylar, ilk olarak “yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullar” ekranından tercih yapacak. Bu alanda en az bir okul tercihi yapılması zorunlu. Yerel yerleştirme tercihlerinde, ilk üç okulu kayıt alanından seçmek kaydıyla öğrenciler en fazla 5 okul tercih edebilecek. Tercihlerde aynı okul türünden en fazla 3 okul belirlenebilecek. Merkezi yerleştirmede ise merkezi sınavla öğrenci alan okulların belirlenen kontenjanları ve puan üstünlüğüne göre tercihler doğrultusunda yerleştirme yapılacak. LGS puanıyla Türkiye genelindeki okullar tercih edilebilecektir.
ÖNCE OKUL TÜRÜNÜ BELİRLEYİN
Oğuzkaan Koleji Yönetim Kurulu Üyesi ve Eğitim Koordinatörü Hatice Yılmaz, tercih süreçlerinde dikkat edilmesi gereken unsurları şöyle sıralıyor:
- Öncelikle hangi okul türünün sizin için uygun olduğunu belirleyin.
- Eğer hedefiniz tıp değilse sadece yüksek puanlı diye fen lisesi tercih etmek, sizi gerçek hedefinizden uzaklaştırabilir ve güçlük çıkarabilir.
- Okulun dili, mezuniyet sonrası olanakları ve müfredatı, uzun vadeli hedeflerinizle uyumlu olmalı.
- Mesleki ve teknik Anadolu lisesi düşünülüyorsa, seçilen alanın iş olanakları ve üniversite geçiş durumunu iyice araştırın.
- Aynı yüzdelik dilimindeki okullardan evinize en yakın olanlarını öncelikle tercih etmeniz faydalı olacaktır.
- Özel okula yönelmeyi planlayan öğrencilerin, okulların taban puanlarını, ücretlerini ve kayıt takvimlerini dikkatle takip etmeleri gerekmektedir. Unutmayın ki özel okula kaydolduğunuz takdirde LGS tercih hakkınız kalkar.
- Yetenek sınavı ile öğrenci kabul eden okullara başvurmayı düşünüyorsanız, şartları 14 Temmuz'dan itibaren ilgili okulun internet sitesinden takip ederek şahsen başvuruda bulunmalısınız.