

İtalya ve Ukrayna'nın Roma'da düzenlediği “2025-Ukrayna İyileştirme Konferansı”nda Türkiye'yi temsil eden Bakan Kurum, burada ikili görüşmeler gerçekleştirdi. İlk olarak Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ile samimi bir sohbet eden Bakan Kurum, 2019'daki Arnavutluk depreminin ardından Türkiye'nin sağladığı inşa desteğinin önemine vurgu yaptı ve iki ülke arasındaki dostluğu pekiştirdi.
Bakan Kurum, Ukrayna Dışişleri Bakanı Andrii Sybiha ile de bir görüşme yaptı. Heyetler arası görüşme sonrasında sosyal medya üzerinden açıklama yapan Bakan Kurum, “Asrın felaketi sonrası kısa süre içinde 450 bin konut inşasına başlayan bir ülke olarak, birikim ve tecrübelerimizi, gerekli finansmanın sağlanması halinde Ukrayna'nın yeniden inşasına katkıda bulunmaya hazırız” ifadelerini kullandı. “Yeniden inşa çabalarını güçlendirmek için ilgili tüm aktörlerle temaslarımızı sürdüreceğiz.” dedi.
Bakan Kurum daha sonra İtalya Çevre ve Enerji Bakanı Fratin ile bir araya geldi. Görüşmede, Türkiye'nin deprem bölgesinde gerçekleştirdiği inşa seferberliği hakkında bilgi verdi. Bu tecrübelerin, Ukrayna'nın yeniden toparlanmasında da kullanılabileceğine dikkat çekti.
Ukrayna'da Sadece Enkazı Kaldırmanın Maliyeti 13 Milyar Dolar
Bakan Kurum, görüşmelerin ardından “Kapsamlı Bir İyileştirme Yaklaşımı: Toplulukların Yeniden İnşasını Sağlamak İçin İşletmeler ve Hükümetler İçin Ortak Noktalar” panelinde konuştu. Yaklaşık 3,5 yıl süren Rusya-Ukrayna savaşının, küresel güvenlik ve istikrarı ciddi biçimde etkilediğini belirten Kurum, Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki çabalarını vurguladı.
Ukrayna'nın yeniden inşası için 530 milyar dolar gibi bir maliyet öngörüldüğünü ifade eden Bakan Kurum, enkaz kaldırmanın maliyetinin ise 13 milyar dolar civarında olduğunu belirtti.
Deprem Bölgesindeki Çalışmalar için Tanıtım Filmi
Bakan Kurum, İtalya, Almanya, Ukrayna ve Polonya gibi ülkelerin temsilcilerinin de bulunduğu panelde, 11 ilde inşa edilen yeni afet konutlarının görüntülerini, altyapı çalışmalarına ilişkin bilgileri ve mühendislik gücünü tanıtan bir film eşliğinde sundu. “Biz de 11 ilimizde 14 milyon vatandaşımızı etkileyen bir deprem yaşadık. 50 bini aşkın canımızı kaybettik. Bu depremin ardından, ihtiyaçlar ve öneriler doğrultusunda bir çalışma başlattık.” dedi.
15'inci günde enkazlar kaldırılmaya başlanırken, diğer taraftan ilk konutların temelleri atıldı. 45'inci günde ilk konutlar teslim edildi. Bugün ise 11 ilde 172 ayrı alanda 3 bin 481 şantiyede çalışmalar sürüyor. 182 bin mimar, mühendis ve işçi ile birlikte saatte 23, günde ise 550 konut üretiyoruz. Bu önemli bir başarıdır. 7/24 seferberlik anlayışıyla çalışmalarımızı yürütüyoruz.” ifadelerini ekledi.
Ukrayna'da Dramanın Son Bulması İçin Tecrübelerimizi Paylaşmaya Hazırız
Bakan Kurum, Türkiye'nin 23 yılda 1 milyon 700 bin sosyal konut ürettiğini ve yalnızca deprem bölgesinde 2 yıl içinde 250 bin afet konutu inşa ettiğini söyleyerek, yıl sonuna kadar bu sayıyı 453 bine ulaştıracağını vurguladı. “Ukrayna'da yaşanan dram, doğal afet dışında benzer bir yıkımdır. Bu nedenle Türkiye, Ukrayna'daki dramın son bulması adına bilgi, beceri ve tecrübelerini paylaşmaya hazırdır.” dedi.
Kalıcı Barış Bölgenin ve Dünyanın Güvenliği İçin Şarttır
Bakan Kurum, bölgede kalıcı barışın sağlanması için Türkiye'nin diplomatik sürece katkı vermeye devam edeceğini belirtti. “İnşallah çok kısa bir zaman içinde kalıcı barış tesis edilecektir. Bu, bölgenin ve dünyanın güvenliği için şarttır. Türkiye Cumhuriyeti bu konuda gerekli desteği vermeye hazırdır.” diyerek, 3'üncü tur görüşmeler için de katkıda bulunacaklarını ifade etti.