

Uzun yıllar haziran ayı yağış ortalaması 1991-2020 döneminde metrekareye 33,6 kilogram olarak belirlendi. Ancak Haziran 2024'te metrekareye yalnızca 11,9 kilogram, önceki ayda ise 12,5 kilogram yağış kaydedildi.
Tüm Türkiye genelinde haziran ayındaki yağışlar, uzun yıllar ortalamasının yüzde 63 gerisinde kalırken, bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 5'lik bir artış yaşandı.
Haziran ayında, Marmara Bölgesi dahil olmak üzere Isparta, Aydın, İzmir, Manisa, Kütahya, Eskişehir, Amasya, Çorum, Sinop, Adana, Kahramanmaraş ve Hatay çevreleri ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin batısı, Muş, Malatya, Elazığ, Bingöl, Van ve Ağrı gibi bölgelerdeki yağışlar normallerine göre yüzde 80'den fazla azaldı. Buna karşın Muğla'nın güney kesiminde ise yüzde 60'ın üzerinde bir artış gözlemlendi.
65 YILIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE
Bölge genelinde normallerinin altında yağış alarak, normali ile en fazla azalma yaşayan bölge yüzde 94 ile Marmara Bölgesi oldu.
Haziran ayı yağışları, Marmara Bölgesi'nde son 65 yılın, İç Anadolu Bölgesi'nde ise son 22 yılın en düşük seviyesine geriledi. Amasya, Balıkesir, İstanbul, Kırklareli, Tekirdağ ve Edirne'de 65, Malatya'da 45, Kahramanmaraş'ta 25, Kütahya, Niğde ve Sivas'ta ise son 24 yılın en düşük haziran yağışları kaydedildi.
Yağışlarda norma göre en fazla artış gösteren tek il Trabzon oldu ve yüzde 6'lık bir artış yaşadı. Antalya ve Rize normalleri civarında kalırken, diğer tüm iller normallerinin altında yağış aldı.
Geçen ay, il genelinde metrekareye düşen en fazla yağış Rize'de 99 kilogram, en az yağış ise İstanbul'da yalnızca 0,5 kilogram olarak kaydedildi. İstanbul ayrıca, yüzde 99 ile en fazla azalma gösteren il oldu.
Yağışlı gün sayısı 1991-2020 Haziran ortalamasında 6,5 gün olarak belirlenirken, bu yıl haziranda Türkiye genelinde ortalama 3,3 gün olarak ölçüldü.
Yağışlı gün sayıları Ordu, Giresun, Trabzon ve Rize çevrelerinde 10-15 gün arasında değişirken, Marmara Bölgesi, Kuzey Ege, İzmir, Aydın ve Elazığ civarlarında bir güne kadar düştü.