

Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) yayımladığı toplantı tutanaklarından gelen faiz indirimi sinyalleri ve Fed üyelerinin güvercin mesajları, yatırımcıların ilgisini artırdı. ABD yönetiminin tarifeler konusundaki belirsizliği, varlık fiyatlarını etkilemeye devam ediyor. Önümüzdeki hafta dünya genelinde açıklanacak enflasyon ve sanayi üretimi verileri, yatırımcıların dikkatini çekecek.
Yatırımcı İhtiyacı Artıyor
Trump'ın tarifelere dair tehditleriyle irkilen küresel piyasalar, Trump'ın diğer ülkelere yönelik tarife oranlarını içeren mektuplarını yayımlamasıyla düşen risk iştahı nedeniyle satış baskısı altında kaldı.
Çarşamba günü yayımlanan FOMC toplantı tutanakları ve Fed üyelerinin güvercin açıklamaları, yatırımcı iştahını artırırken, ABD yönetiminin muhtemel yeni tarifeleri hakkında belirsizlik devam etti.
Gözler 1 Ağustos Gümrük Tarifelerinde
Trump, Kanada ürünlerine 1 Ağustos'tan itibaren sektörler arası tarifelerden bağımsız olarak %35 gümrük vergisi getireceğini duyurdu ve herhangi bir misillemenin bu orana ekleneceğini belirtti. Bu, ticaret savaşlarının olası derinleşebileceğine dair endişeleri artırdı.
Texas'a hareket etmeden önce gazetecilerin sorularını yanıtlayan Trump, %50 tarife uygulayacağı Brezilya ile “belki bir noktada” görüşebileceğini ifade etti. Kanada'ya yönelik tarifeler hakkında ise “Sanırım oldukça iyi karşılandı. Ne olacağını göreceğiz.” dedi.
Fed Başkanı Jerome Powell'ı görevden alıp almayacağı sorusuna “Hayır.” yanıtını veren Trump, Powell'ın “berbat” bir iş yaptığını belirterek, faiz oranlarının 3 puan daha düşük olması gerektiğini savundu.
Tahvil ve Altında Dalgada Seyir
Bu gelişmeler sonucunda hisse senedi piyasalarında karışık bir seyir gözlemlenirken, tahvil ve altın fiyatlarında da dalgalanma görüldü.
ABD tahvil piyasasında geçen hafta satıcılı bir seyir hâkimken, 10 yıllık tahvil faizi yaklaşık 7 baz puan artışla haftayı %4,42'den kapattı.
Emtia tarafında, altının ons fiyatı %0,53 artışla 3.355 dolara, gümüşün ons fiyatı %4,05 artışla 38,4 dolara yükselirken, Brent petrolün varili de %3,08 değer kazanarak 70 dolardan haftayı tamamladı.
Trump'ın bakır ithalatına %50 tarife getireceğini açıklamasının ardından, bakırın libresi uluslararası piyasalarda çarşamba günü 5,81 dolara yükselerek rekor kırdı fakat bu seviyede tutunamadı ve haftayı %10,4 artışla 5,54 dolardan kapattı.
Dolar endeksi %0,7 artışla 97,9 seviyesinden haftayı tamamladı.
Bitcoin fiyatı, artan risk iştahı ve kurumsal alımlarla 118.800 dolara çıkarak rekor seviyeyi test etti.
Trump’tan Tarife Mektupları
Başkan Trump, hafta başında Japonya ve Güney Kore’ye yönelik mektuplarında, bu ülkelerden 1 Ağustos'tan itibaren ABD'ye gönderilen ürünlere %25 gümrük vergisi uygulanacağını bildirdi. Cuma günü de Kanada’ya yönelik tarife kararını açıkladı.
Yüksek oranlardan kaçınmak amacıyla başka ülkeler üzerinden gönderilen malların daha yüksek tarifelere tabi olacağını belirten Trump, misilleme durumunda %25'lik tarife oranının artacağını kaydetti.
Trump, Malezya, Kazakistan, Tunus, Güney Afrika, Bosna-Hersek, Endonezya, Bangladeş, Sırbistan, Kamboçya, Tayland, Laos ve Myanmar’a yönelik tarife oranlarını içeren mektuplarını yayımladı.
BRICS ülkelerinin %10 ek gümrük vergisi ödeyeceğini de belirten Trump, bu ülkelere ait tarifelerin yakında açıklanacağını söyledi. Trump ayrıca BRICS'in “doları yok etmeye çalıştığını” öne sürerek, bunun olmasına izin vermeyeceğini vurguladı.
Bu bağlamda yatırımcıların odağındaki Fed toplantı tutanaklarında, Trump’ın ithalat vergilerinin neden olduğu fiyat şoklarının “geçici ya da mütevazı” olacağı beklentisiyle, faiz indirimlerinin bu yıl içinde uygun olacağı ifade edildi.
Tutanaklar, Fed yetkililerinin çoğunun bu yıl politika faizinin azaltılmasını uygun gördüğünü, birkaçının ise temmuzda faiz indirimine açık olduğunu gösterdi.
Perşembe günü Fed yetkililerinden gelen güvercin mesajlar dikkat çekti. Fed Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller, para politikasının sıkı olduğunu ve bu ay politika faizinde indirim yapılmasının düşünülebileceğini belirterek bunun siyasi bir konu olmadığını vurguladı.
San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, faiz oranlarını düşürmeye başlama zamanının yaklaştığını ifade ederek bu yıl iki faiz indiriminin uygun olabileceğini bildirdi.
St. Louis Fed Başkanı Alberto Musalem, enflasyon üzerinde yukarı yönlü riskler gördüğünü, ancak tarifelerin fiyatlar üzerindeki kalıcı etkisinin bilinmesi için henüz erken olduğunu söyledi.
Cuma günü Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, yeni gümrük vergisi tehditlerinin faiz indirimlerini geciktirebileceğini ifade etti.
New York Borsası Negatif Seyretti
New York borsasında geçen hafta satıcılı bir seyir hâkim oldu. Haftalık bazda S&P 500 %0,31, Nasdaq endeksi %0,38 ve Dow Jones endeksi %1,02 değer kaybetti.
Makroekonomik veriler kapsamında, ABD'de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı 5 Temmuz haftasında 227 bine düşerek piyasa beklentilerinin altında kaldı.
Ülkede tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisi, haziranda 0,2 puan azalarak %3 seviyesine geriledi. Kısa ve orta vadeli enflasyona ilişkin belirsizlikler artarken, uzun vadeli belirsizlikler değişmedi.
ABD Hazine Bakanlığı verilerine göre, federal hükümet haziranda 27 milyar dolarlık bütçe fazlası verirken, gümrük vergisi geliri 27 milyar dolar, 2025 mali yılının ilk 9 ayında ise 113 milyar dolarla rekor seviyeye ulaştı.
14 Temmuz ile başlayacak haftada, salı günü enflasyon, New York Fed sanayi endeksi; çarşamba Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), sanayi üretimi, kapasite kullanımı, Fed'in Bej kitap raporu; perşembe Philadelphia Fed imalat endeksi, perakende satışlar, haftalık işsizlik maaşı başvuruları; cuma günü ise Michigan tüketici güven endeksi, inşaat izinleri ve konut başlangıçları verileri takip edilecek.
Avrupa Borsaları Pozitif Seyir İzledi
Geçen hafta Avrupa borsaları alıcılı bir seyir izledi. Yeni haftada Avro Bölgesi'nde açıklanacak enflasyon ve sanayi üretimi verileri yatırımcıların odağında yer alacak.
ABD ile ticaret konusunda anlaşma umudu sürerken, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu sözcüsü Olof Gill, görüşmelerin iyi ilerlediğini vurgulayarak “Bu bağlamda AB ile ABD arasındaki siyasi ve teknik düzeyde temaslar devam ediyor.” ifadesinde bulundu. AB'nin hedefi, 9 Temmuz'a kadar bir anlaşma elde etmek.
Almanya Başbakanı Friedrich Merz, ABD ile AB arasındaki gümrük anlaşmazlığına dair ay sonuna kadar bir uzlaşma olacağı konusunda “ihtiyatlı iyimserlik” taşıdığını belirtti.
Jeopolitik gelişmelere bakılırken, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Ukrayna'ya savaşın başından bu yana yaklaşık 165 milyar avro destek sağlandığını ve bu yıl ülkenin ihtiyaç duyduğu dış finansmanın büyük kısmını karşılayacaklarını ifade etti.
AB Komisyonu, Ukrayna'nın geliştirilmesi ve yeniden yapılanması için 2,3 milyar avroluk yeni bir destek paketi imzaladıklarını duyurdu.
Geçen hafta İngiltere'deki FTSE 100 endeksi %1,30, Fransa'daki CAC 40 endeksi %2,68, Almanya'daki DAX endeksi %1,98, İtalya'daki MIB 30 endeksi %1,15 değer kazandı.
Gelecek haftanın veri takviminde, salı Avro Bölgesi'nde sanayi üretimi, Almanya'da Zew beklenti endeksi; çarşamba Avro Bölgesi'nde dış ticaret dengesi, İngiltere'de enflasyon; perşembe Avro Bölgesi'nde enflasyon, İngiltere'de işsizlik oranı; cuma Almanya'da ÜFE verileri karşılanacak.
Asya Borsaları Japonya Hariç Pozitif Seyretti
Asya borsaları geçen hafta Japonya hariç alıcılı bir seyir izledi. Gelecek hafta açıklanacak makroekonomik veriler yatırımcılar tarafından dikkatle izlenecek. Çin yönetiminin kripto varlıklara ilişkin alacağı kararlarla ilgili gelen haber akışları ise önemli gelişmeler arasında yer aldı.
Çin yönetiminin aracı kurumlara kripto varlık yatırımlarını işleme sunma lisansı vereceğine dair bilgiler, bölgedeki şirketlerin hisselerinin değer kazanmasına yol açtı. Ayrıca, ülkenin emlak sektörüne verilecek destekler risk iştahını destekliyor.
Goldman Sachs ekonomistleri, daha elverişli makro ortam ve tarifelerin belirsizliğinin azalmasıyla Asya hisse senetleri için tahminlerini yukarı yönlü revize etti.
Çin'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) haziranda yıllık bazda %0,1 artarak beklenenin aksine çıktı. Bu dönemde Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) %3,6 geriledi.
Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) politikalarındaki belirsizlik devam ederken, ABD'nin yeni gümrük vergileriyle birlikte Bankanın faiz artışlarını erteleyebileceği öngörülüyor.
Bütün bu gelişmelerle birlikte haftalık bazda Çin'de Şanghay bileşik endeksi %1,09, Hong Kong'da Hang Seng endeksi %0,47 ve Güney Kore'de Kospi endeksi %3,98 artarken, Japonya'da Nikkei 225 endeksi %0,61 değer kaybetti.
Gelecek hafta pazartesi günü Çin'de dış ticaret dengesi, Japonya'da sanayi üretimi, kapasite kullanımı; salı günü Çin'de büyüme, sanayi üretimi, perakende satışlar; perşembe günü Japonya'da dış ticaret dengesi; cuma günü ise Japonya'da enflasyon verileri açıklanacak.
Yurt İçinde Ödemeler Dengesi Verileri Takip Edildi
Yurt içerisinde geçen hafta alıcılı bir seyir gözlemlenirken, BIST 100 endeksi %0,80 arttı ve 10.358,46 puandan kapandı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan ödemeler dengesi verilerine göre, Mayıs 2025'te cari işlemler hesabı 684 milyon dolar açık verdi, ancak altın ve enerji hariç cari işlemler hesabında 4 milyar 68 milyon dolarlık fazla oluştu. Bu dönemde ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı 4 milyar 804 milyon dolar oldu.
Yıllık verilerde, Mayıs ayında cari açık yaklaşık 16 milyar dolar olurken, ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret dengesi 61 milyar dolar açık verdi. Aynı dönemde hizmetler dengesi 62,2 milyar dolar fazla, birincil ve ikincil gelir dengesi ise sırasıyla 17,2 milyar dolar ve 68 milyon dolar açık verdi.
Dolar/TL, haftayı %0,8 artışla 40,1790'dan tamamladı.
Gelecek hafta yurt içinde çarşamba günü bütçe dengesi, perşembe günü konut fiyat endeksi ve konut satışları verileri takip edilecek.
Borsa İstanbul, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla salı günü işleme kapalı olacak.