reklam
reklam
DOLAR40,2066% 0.09
EURO47,0220% -0.11
STERLIN54,2350% 0.02
FRANG50,4984% 0.12
ALTIN4.358,74% 0,55
BITCOIN121.728,293.251
reklam

Firma Borçlu Çıktı, İngilizin Kaçak Villası Yıkılamadı

Yayınlanma Tarihi : Google News
Firma Borçlu Çıktı, İngilizin Kaçak Villası Yıkılamadı
reklam

Demre'ye bağlı, tarihi ve doğal güzellikleriyle dikkat çeken Kekova'nın karşısındaki Üçağız Yarımadası'nda, 'Ziyat Koyu' olarak bilinen alanda, 'kaçak yapı' statüsünde olan 2 katlı bina, yaklaşık 15 yıl önce bir şirket tarafından satın alındı. İngiliz Cloudya Jamey Hankes'in büyük ortak olduğu belirtilen 'Eighty Five Ninety Five' adlı şirket üzerinden kaydedilen kaçak yapı yıkılarak, 'İmar Barışı' çerçevesinde alınan Yapı Kayıt Belgesi ile yerine yeni ve lüks bir villa inşaatına başlandı.

SADECE TEKNEYLE ULAŞIM MÜMKÜN

Pandemi döneminde inşaatının büyük kısmı tamamlanan villadan denize ulaşmak için bir merdiven, merdivenin yanı başında iskele, sol tarafında denize sıfır oturma ve güneşlenme amaçlı kameriye gibi öğeler, adanın ucuna yakın bir yerde de yaklaşık 40 panelden oluşan güneş enerjisi sistemi inşa edildi. Su, elektrik ve kara yolu olmayan villaya yalnızca tekneyle ulaşım sağlandığından, elektrik enerjisi için güneş enerjisi sistemi kullanılırken, su ihtiyacı için depo oluşturuldu. Yapı kayıt belgesine göre 169 kapı numaralı bina, 27 metrekarelik tek bağımsız bölüm, 6,5 metrekare enerji odası, 66 metrekare tek katlı bina, 15 metrekare mutfak kısmı ve 94 metrekarelik su deposundan oluşmaktadır.

PANDEMİDE İNŞA EDİLDİ

Pandemide inşa edilen villa ile ilgili bazı vatandaşlar, CİMER, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Demre Belediyesi gibi ilgili kurumlara şikayette bulundu. Şikayet üzerine, Demre Belediyesi, Üçağız Limanı karşısındaki yarımadanın güney kısmında yalnızca deniz yoluyla ulaşılabilen villa inşaatını mühürledi, ancak Yapı Kayıt Belgesi olduğundan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'ne başvuruda bulundu. Hem şikayetler hem de Demre Belediyesi'nin başvurusu sonrası, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, ÖÇK ve Doğal Sit Alanı olması ve Kıyı Kanunu'na aykırı durumlar göz önünde bulundurularak başvuruyu Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu'na iletti. Komisyon, bu hususları dikkate alarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan görüş talep etti.

BAKANLIK YIKIM KARARI VERDİ

Bakanlığın yetkilileri, villayı da kapsayan 7 ayrı yapı üzerine alınan Yapı Kayıt Belgesi'nin iptal edilmesi gerektiği yönünde görüş bildirdi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Yapı Kayıt Belgesi'ni iptal ederek yıkım için kararı Demre Belediyesi'ne iletti. İlgili şirket yetkilileri hakkında da gerçeğe aykırı beyanda bulunma suçlamasıyla Demre Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvuruda bulunuldu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'nün kararı Demre Belediyesi'ne ulaşarak, 2020 yılı Ekim ayında villa ve çevresindeki yapıların yıkımına karar verildi ve ilgili şirkete yapıların metrekaresi üzerinden idari para cezası uygulandı. Ayrıca, villa, Demre Belediyesi ekipleri tarafından mühürlendi.

YIKIM KARARI KESİNLEŞTİ

Yıkım kararı ve para cezalarına rağmen, villanın sahibi firma, yürütmeyi durdurma talebiyle iptal davası açtı. Antalya 2'nci Bölge İdare Mahkemesi, şirketin talebini oy birliğiyle reddetti. Bu karara karşı Konya Bölge İdare Mahkemesi'ne itiraz yapıldı. 2'nci İdari Dava Dairesi, yürütmeyi durdurma talebinin reddine oy birliğiyle kesin olarak karar verdi. Şirket, ikinci kez Antalya 4'üncü İdare Mahkemesi'ne başvurarak yürütmenin durdurulması isteminde bulundu, ancak mahkeme isteği yine reddetti. İkinci ret kararının ardından Konya Bölge İdare Mahkemesi'ne yapılan itiraz da kabul edilmedi. En sonunda, Konya Bölge İdare Mahkemesi'nin ret kararına karşı Danıştay'a gerçekleştirilen itiraz da reddedildi. Geçtiğimiz yıl Danıştay’ın kararıyla kaçak villanın yıkım kararı ve para cezası kesinleşti.

SEÇİM DÖNEMİ MÜHÜR KIRILDI

Kaçak villanın Bölge İdare Mahkemesi ve Danıştay'daki itiraz süreçleri devam ederken, 2023 ve 2024 seçim dönemlerinde belediye tarafından uygulanan mühürün kırıldığı ve inşaatın tamamlandığı tespit edildi. O tarihten itibaren kullanılmaya başlanılan kaçak villanın, bu yaz turizm sezonu öncesinde kiraya verildiği ifade edildi. Bölgedeki tur teknecileri, her gün çeşitli koylara yönelik turlar düzenlediklerini ve yalnızca tekneyle ulaşılabilen bu villanın bulunduğu bölgeden geçerken sürekli farklı kişiler tarafından kullanıldığını, dolayısıyla turistik amaçla kiraya verildiğini belirtti.

İHALEYİ ALAN FİRMANIN BORCU ORTAYA ÇIKTI

Demre Belediye Başkanı Fahri Duran, Danıştay'ın kesinleşen yıkım kararı sonrasında bir ihale gerçekleştirdiklerini ve yıkım ihalesini kazanan firmanın SGK borcu olduğu için henüz sözleşme imzalayamadıklarını açıkladı.

reklam

YORUM YAP