

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, sosyal medya hesabı üzerinden “Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı” ile ilgili önemli bilgiler paylaştı.
Bakan Kacır, bu program sayesinde şehirlerin potansiyelini en üst düzeye çıkarmayı ve kalkınma süreçlerini desteklemeyi hedeflediklerini belirterek, Antalya için belirlenen 4 ana alanda önemli teşvikler sunacaklarını duyurdu.
Teşvik edilecek alanlar arasında şunlar yer alıyor:
“Sporcu sağlığı ve performans merkezi, yüksek katma değerli tıbbi ve aromatik bitkisel ürünler üretimi, organik sera atıklarından selüloz ve/veya mikrobiyal gübre üretim tesisi, mikroalg tabanlı Omega-3 ve biyogübre üretimi. Türkiye Yüzyılı'nda şehirlerimizin yıldızı daha güçlü parlayacak.”
Bu kapsamda, vergi indirimi (yatırıma katkı oranı yüzde 50), yatırım tutarının yüzde 15'i kadar ve 240 milyon liraya kadar makine desteği ile yatırım tutarının yüzde 20'si ve 240 milyon liraya kadar faiz/kar payı desteği sunulacak. Ayrıca KDV istisnası, yatırım yeri tahsisi, gümrük vergisi muafiyeti ve 8 yıl süreyle sigorta primi işveren desteği de verileceği bilgisi paylaşıldı.
DESTEKLENECEK YATIRIM ALANLARI
Paylaşımda teşvik edilecek yatırım alanları ile ilgili detaylar da verildi.
Mikroalg tabanlı Omega-3 ve biyogübre üretimi konusunda, iklim değişikliğiyle mücadelede önemli bir rol oynayan ve atık suların değerlendirilmesi açısından Antalya'nın uygun iklim ve üretim koşullarına sahip olduğuna vurgu yapıldı. Türkiye'de balık yağı ve Omega-3 ithalatının yıllık 212 milyon dolar olduğu belirtilerek, bu yatırımla birlikte Türkiye'de mikroalg tabanlı Omega-3 üretimine geçileceği ve doğal gıda boyasıyla biyogübre gibi katma değerli yan ürünlerin elde edileceği ifade edildi.
Yüksek katma değerli tıbbi ve aromatik bitkisel ürünler üretimi konusunda Türkiye'de yaklaşık 4 bin endemik bitki türünün bulunduğu, Antalya'nın ise 500 endemik tür barındırdığına dikkat çekildi. Ayrıca, 2024 yılı itibarıyla ülkenin bitki ekstreleri ithalatının 65 milyon dolar, ihracatının ise 12,7 milyon dolar seviyelerinde olduğunu belirtildi. Yatırımla birlikte bölgedeki kekik, ada çayı ve biberiye gibi türlerin özütlerinin işlenmesiyle ithalatın azaltılacağı, ihracatın artırılacağı kaydedildi.
Organik sera atıklarından selüloz ve/veya mikrobiyal gübre üretim tesisi yatırımı da önemli bir konu olarak ele alındı. Antalya'nın örtü altı sebze ve meyve üretiminde 4,5 milyon ton ile Türkiye toplamının yaklaşık yüzde 50'sini oluşturduğuna dikkat edilen paylaşımda, 317 bin dekar örtü altı alanda gerçekleştirilen üretimle ortaya çıkan yüksek miktardaki atıkların bu yatırımlarla selüloz ve mikrobiyal ürünlere dönüştürüleceği ifade edildi.
Sporcu sağlığı ve performans merkezi yatırımıyla ilgili olarak ise, Antalya'nın uygun iklim ve tesisleri ile milli ve olimpik sporcular için önemli bir cazibe merkezi haline geldiği belirtildi. Bu yıl 85 farklı ülkeden yılda 1000'den fazla spor takımını ağırladığı vurgulanan Antalya'da, bu yatırımlarla sporcu performansının artırılmasının yanı sıra sporcu sağlığı ve spor turizmi alanında uzmanlaşma hedefleniyor.