

Ankara'da yaşayan 40 yaşındaki Ebru Ünal, 2018 yılında sırt, böbrek ve karın ağrısı şikayetleriyle özel bir hastaneye başvurdu. H.B. adındaki doktor, Ünal'a böbreğinde kitle olduğunu ve bunun ölümcül olabileceğini söyleyerek acil olarak ameliyat olması gerektiği sonucuna vardı. Şok içinde kalan Ünal, aile ile yaptığı görüşmelerin ardından ameliyat olmaya karar verdi. Nisan ayının ilerleyen günlerinde hastaneye yatan Ünal'ın sol böbreği, robota dayalı bir cerrahi ile alınıp patolojik inceleme için gönderildi. Tedavi süreci sonrasında taburcu olan Ünal'a, yapılan detaylı patolojik incelemede, böbreğindeki rahatsızlığın tedavi gerektirmeyen, kemoterapi ile geçirebileceği bir lenfoma kanseri olduğu bildirildi. Yanlış teşhis yüzünden tek böbreğiyle hayatını sürdürmek zorunda kalan Ünal, H.B. hakkında 'yanlış teşhis' suçlamasıyla Ankara 3’üncü Tüketici Mahkemesi'nde 'malpraktis' davası açtı.
Karar İstinafa Taşındı
Ankara'daki yargılama sürecinde, doktor H.B.'nin avukatları, “Böbrekte kitle varsa cerrahi müdahale en etkin yöntemdir. Ameliyat öncesinde hastadan rıza belgesi alındı. Müvekkilimin ameliyatı sırasında herhangi bir hata ya da ihmal yok” açıklamasında bulundu. Yaklaşık beş yıl süren yargılama sonucunda, Ankara 3’üncü Tüketici Mahkemesi, doktor H.B.'nin, ameliyat tarihi olan 31 Ocak 2018'den itibaren faizleriyle birlikte hastane tedavi ve robotik ameliyat masraflarının 30 bin TL'lik maddi, 200 bin TL'lik manevi tazminatla birlikte hastaya ödenmesine karar verdi. Ancak doktorun avukatının karara itiraz etmesi üzerine dava dosyası istinafa taşındı.
‘Tek Bir Doktorla Yetinmeyin’
Yanlış teşhis sonucunda tek böbrek ile yaşamını sürdüren Ebru Ünal, “Bedensel ve ruhsal olarak büyük bir yıpranma yaşadım. Gündelik yaşamda yürümekte bile zorlanıyorum ve enerjim düşük. Herkese duyuruyorum, lütfen tek bir doktorun muayenesiyle ameliyat olmayın. İkinci ve hatta üçüncü görüş alın. Çünkü bu bir hayat meselesi” dedi.