reklam
reklam
DOLAR40,2199% 0.11
EURO47,0348% 0.36
STERLIN54,1796% 0.43
FRANG50,5466% 0.39
ALTIN4.351,13% 0,75
BITCOIN116.783,19-4.132
reklam

Türklerin Anadolu'ya Girişi: Malazgirt Savaşı'nın Önemli Keşfi

Yayınlanma Tarihi : Google News
Türklerin Anadolu'ya Girişi: Malazgirt Savaşı'nın Önemli Keşfi
reklam

Türklerin Anadolu'ya adım attığı Malazgirt Savaşı'nın gerçekleştirildiği alanın tespit edilmesi için yürütülen araştırmalar bu yıl önemli bulgularıyla devam ediyor. Yapılan kazılarda yaklaşık 200 metal obje gün yüzüne çıkarıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ve Muş Alparslan Üniversitesi'nin işbirliği ile 2020 yılında başlatılan “Malazgirt Savaş Alanının Tespiti, Tarihi ve Arkeolojik Yüzey Araştırma Projesi” altıncı yılında sürmekte.

Büyük Selçuklu Devleti'nin hükümdarı Sultan Muhammed Alparslan'ın büyük bir zafer kazandığı Malazgirt ilçesinde, 12 üniversiteden 40 uzman, 1071'deki savaşın yapıldığı alanı belirlemek için 1 Temmuz'da çalışmalara başladı.

Uzman ekip, ilçenin 7 kilometre uzağındaki Sabuntepe ile Aytaç Düzlüğü bölgesinde yüzey araştırmaları gerçekleştirerek, 200'e yakın ok ucu, para, yüzük, nal çivisi, mühür ve savaşa ait metal objeler buldular.

Bu buluntuların büyük bir kısmının Malazgirt Savaşı'na dair olduğu düşünülüyor.

Projenin bilimsel danışmanı olan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Çevik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Malazgirt Savaş Alanının Tespiti, Tarihi ve Arkeolojik Yüzey Araştırma Projesi” kapsamında çalışmalara devam ettiklerini vurguladı.

1 Temmuz'da araştırmalara başladıklarını aktararak, “Tarihimizin en önemli aşamalarından birini teşkil eden ve Anadolu'nun Türk yurdu olma sürecini başlatan Malazgirt Savaşı'nın yerini tespit etmeye çalışıyoruz. İnterdisipliner bir yaklaşımla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Projenin 6. yılında, 150 kilometrekarelik geniş bir alanda savaşın geçtiği yerleri daraltarak, hem jeofizik uygulamalar hem de farklı yöntemlerle ilerliyoruz. Temmuz ayında daha çok savaşın geçtiği alanda, savaşa ait objelere yönelik çalışmalar yapıyoruz. 1700 metre yüksekliğindeki platoya hakim Sabuntepe'nin savaşın önemli noktalarından biri olduğu kanaatindeyiz.” dedi.

“OK UÇLARININ NİTELİĞİ BİZİM İÇİN ÖNEMLİ”

Savaşın sabah saatlerinde meydana gelen çatışmaların yaşandığı yerlerde simülasyonlara dayalı olarak sörvey ve sondaj kazıları ile araştırmalar yaptıklarını belirten Çevik, şu bilgileri paylaştı:

“Bu etapta beklediğimiz gibi yoğun buluntularla karşılaşmaktayız. Bu durum, doğru alanda, doğru yöntemlerle çalışmalar yaptığımızı gösteriyor. Bu etapta yaklaşık 200 metal obje ele geçirildi. Bunlar arasında ok uçları, paralar, yüzükler ve çeşitli metal nesneler bulunuyor. Bu objelerin çoğunun savaş ile doğrudan ilgisi olduğunu düşünüyoruz. Farklı boyut ve işlevdeki ok uçları, hangi birliklerin çatıştığını anlamamız açısından büyük önem taşıyor. Bu nesneleri yerinde kaydediyoruz ve fotoğraflarını veri bankamıza yüklüyoruz.

Bu buluntuları bilimsel olarak belgeliyor, görüntülüyor ve raporluyoruz. Ardından temizliklerini yapıp işlenerek envantere kaydediyoruz. Bu buluntuları daha sonra müzeye teslim ediyoruz. Bu yılki çalışmalar son derece verimli geçiyor; 6. yılında savaşın geçtiği alanı belirleme çalışmalarında artık yüzde 70 seviyelerine ulaştık. Savaşın hangi aşamalarda ve nerede gerçekleştiği büyük oranda belirginleşti. Çalışmalar bu çerçevede hızlı ve verimli bir şekilde devam etmektedir.”

reklam

YORUM YAP