reklam
reklam
DOLAR40,3810% 0.21
EURO47,0424% 0.48
STERLIN54,3364% 0.26
FRANG50,3567% 0.51
ALTIN4.351,24% 0,57
BITCOIN118.616,000.015
reklam

Yeni virüs alarmı mı geliyor? Etkileri oldukça korkutucu! 'Meyvelerden bulaşıp hastalığa yol açabilir' | Prof. Dr. Tevfik Özlü: Şu anda tehdit yok

Yayınlanma Tarihi : Google News
Yeni virüs alarmı mı geliyor? Etkileri oldukça korkutucu! 'Meyvelerden bulaşıp hastalığa yol açabilir' | Prof. Dr. Tevfik Özlü: Şu anda tehdit yok
reklam

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, insanlara bulaşma riski taşıdığı iddia edilen ‘Henipavirus’ cinsine ait iki yeni virüsle ilgili endişeleri değerlendirdi. Prof. Dr. Özlü, bu virüslerin insanlarda herhangi bir salgın tehdidi oluşturmadığını belirtti. “Çin’in Yünnan eyaleti çevresinde yarasalarla yapılan çalışmalarda, insanlarda ciddi hastalıklara yol açabilen bazı virüsler tespit edildi. Özellikle yarasaların böbreklerinden alınan idrar örneklerinde bu virüsler ve bakteriler ortaya çıktı. Çok sayıda virüs ve bakteri mevcut. Tespit edilen iki virüs daha önceden insanlarda ağır akciğer hastalıkları ve beyin iltihaplarına yol açıyor. Bu yeni virüsler, yarasa, virüs ve Çin terimlerinin bir araya gelmesiyle tedirginlik oluşturabiliyor; ancak bu sadece bilimsel bir araştırma. Şu an için bir hastalık veya salgın durumu saptanmış değil. Bununla birlikte, bu virüslerin insanlarda hastalığa yol açma potansiyeli hakkında bir uyarı yapmak mümkün. Yarasalar, meyve bahçelerine yakın alanlarda yaşıyor. Bu virüsler, yarasa idrarlarıyla meyvelere bulaşabilir. Sonrasında insanlara geçiş yaparak hastalığa neden olabilir. Ancak şu anda ciddi bir tehdit söz konusu değildir.” şeklinde konuştu.

'ZOONOTİK HASTALIKLARIN BULAŞMA VE YAYILMA OLASILIĞI ARTIYOR'

Prof. Dr. Özlü, insan ile yaban hayatı arasındaki etkileşimin artmasının risk factorü oluşturduğunu ifade ederek, “Vahşi hayvanların yaşam alanlarına yaklaştıkça, bu tür farklı virüslerle karşılaşma olasılığımız artmakta. Hayvanlardan insanlara geçen zoonotik hastalıkların bulaşma oranı ve yayılma riski de yükseliyor. İnsanların doğada vahşi hayvanların yaşam alanlarına dokunmaması ve müdahale etmemesi gerektiğine dair bir bilinç geliştirmesi gerekiyor. Doğanın bir parçasıyız ve diğer canlılarla birlikte bu dünyayı paylaşıyoruz. Eğer hayvan dışkısı veya idrarı ile temas eden bir ürün varsa, onu tüketmemeli ya da iyi bir şekilde temizledikten sonra tüketmeliyiz.” ifadelerini kullandı.

'YABAN HAYVANLARINDAKİ VİRÜSLER İNSANLARA GEÇEBİLİR'

Özlü, Türkiye'de yaban hayvanlarına yönelik bir virüs taraması yapılmadığını vurgulayarak, “Yaban hayvanları, domuzlar, ayılar ve diğer hayvanlarda çeşitli virüsler bulunabiliyor ve bunların insanlara geçme ihtimali mevcut. Ancak Türkiye’deki yaban hayvanlarıyla ilgili bir virüs taramasıyla ilgili elimde bilgi yok. Hayvancılık yapan, kesim yapan ya da çiftçilikle uğraşan kişilerde hayvanlardan insanlara geçmiş bazı hastalıklara rastlıyoruz. Örneğin, tüberküloz en sık rastlanan hastalıklardan biri. Türkiye'de kuş gribi vakaları da yaşanmakta. Zaman zaman kümes hayvanları kaynaklı salgınlar söz konusu oluyor. Ancak, hayvanların tamamında bu tür virüslerin olduğunu söylemek de mümkün değildir. Belirli bir bölgede, belirli yarasa idrarı üzerinde çalışma yapılmaktadır. Genel bir yargıya varmak için yeterli veri yok.” diye konuştu.

reklam

YORUM YAP