

Türkiye Petrolleri, özdeş özelliklere sahip ikiz gemiler satın aldı. Filoya katılan 7'nci nesil derin deniz sondaj gemilerinden ilki, 2 ay içerisinde Türkiye'de olacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Bu yeni takviyelerle, Türkiye olarak dünyanın en modern ilk 4 enerji filosu arasında yerimizi alıyoruz” açıklamasında bulundu.
Türkiye, mevcut üretimi artırmanın yanı sıra yeni keşifler gerçekleştirmek amacıyla filosunu ikiz gemilerle güçlendirmeye karar verdi. Henüz isimleri belirlenmemiş olan gemiler, satış sözleşmesinin imzalanmasının ardından Türkiye Petrolleri'ne devredildi. Gemiler, 228 metre uzunluğunda ve 42 metre genişliğinde özel bir yapıya sahip. Derin denizde 12 bin metreye kadar sondaj gerçekleştirebilen gemiler, helikopter pisti ile donatılmış ve 200 kişilik bir yaşam alanı sunmaktadır. İnşası 2024 yılında Güney Kore'de tamamlanacak ikiz gemiler, yüksek kapasiteli 7'nci nesil olarak adlandırılıyor. Ağır bakım süreçleri tamamlanan gemilerin 2029 yılına kadar kesintisiz operasyon gerçekleştirme yeteneği bulunuyor. Gemilerin seçim aşamasında titiz bir inceleme yapıldı; sondaj masaları, makine daireleri, köprü üstü ve güvertedeki kritik ekipmanlar detaylı bir şekilde incelendi. Zaman tasarrufu, operasyonel esneklik ve maliyet avantajı gibi kriterler dikkate alındı.
2 AY SONRA TÜRKİYE'DE
Bakan Bayraktar, gemilerden ilkinin yaklaşık 2 ay sonra Türkiye'ye geleceğini belirtti ve akreditasyon ile sertifikasyon süreçlerinin ardından bir geminin ocak, diğerinin ise şubat ayında görev için hazır olacağını açıkladı. Sosyal medya hesabından bu konuyla ilgili de bir paylaşım yapan Bakan Bayraktar, “Filomuz büyüyor, Mavi Vatan'daki gücümüz artıyor. İkiz özelliklere sahip, yüksek teknolojiyle donatılmış 2 yeni nesil derin deniz sondaj gemisini enerji filomuza katıyoruz. Bu önemli adımla derin denizlerdeki varlığımızı daha da güçlendiriyor, keşif ve üretim kapasitemizi artırıyoruz; Karadeniz ve ötesi için yeni ufuklar açıyoruz. Bu yeni takviyelerle, Türkiye olarak dünyanın en modern ilk 4 enerji filosu arasındaki yerimizi alıyoruz. Filomuz artık sadece sayı olarak değil, teknoloji, kapasite ve operasyonel etkinlik açısından da dünya standartlarına ulaşmış durumda. 'Enerjide tam bağımsız Türkiye' hedefiyle bu yolda ilerlemeye devam ediyoruz. Milletimize hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.
TÜRKİYE'NİN ENERJİ FİLOSU
Yeni gemilerin alımından önce Türkiye, en büyük 5'inci enerji filosuna sahip olan bir ülke konumundaydı. Enerji filosunda yer alan Fatih, Yavuz, Kanuni ve Abdülhamid Han derin deniz sondaj gemileri, aktif bir şekilde Karadeniz'deki Sakarya Gaz Sahası'nda görev yapıyor. Somali'deki ilk kıtalararası görevinden Mavi Vatan'a dönen Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi yeni görevi için Filyos'ta hazırlanıyor, aynı zamanda Barbaros Hayrettin Paşa sismik araştırma gemisi de Karadeniz'de görev üstleniyor. Türkiye'nin enerji filosunda derin deniz sondaj ve sismik araştırma gemileri dışında 11 destek gemisi, bir inşaat gemisi ve bir de yüzer üretim platformu bulunmaktadır.
Filomuz büyüyor, Mavi Vatan'daki gücümüz artıyor. ????????
İkiz özelliklere sahip, yüksek teknolojiyle donatılmış 2 yeni nesil derin deniz sondaj gemisini enerji filomuza katıyoruz. ????
Bu önemli adımla derin denizlerdeki varlığımızı daha da güçlendiriyor, keşif ve üretim kapasitemizi… pic.twitter.com/87g6Q6zYhM
— Alparslan Bayraktar (@aBayraktar1) July 17, 2025