

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, 'Sağlıklı Türkiye Yüzyılı' programı çerçevesinde Manisa'yı ziyaret etti. Manisa Valisi Vahdettin Özkan'ı makamında ağırlayan Bakan Memişoğlu, şehirdeki sağlık yatırımlarına ilişkin bir toplantı gerçekleştirdi. Basın mensuplarının karşısına çıkan Bakan Memişoğlu, hem Manisa'daki sağlık yatırımları hakkında bilgi verdi, hem de obezite ve sigarayla mücadele konularına ışık tuttu. Manisa'nın sağlık alanında köklü bir geçmişe sahip olduğunu vurgulayan Bakan Memişoğlu, “İlimizde 28 hastane, bir üniversite hastanesi ve Türkiye'nin en iyi çalışan şehir hastanelerinden biri mevcut. Ayrıca yıllardır faaliyette olan ruh ve sinir hastalıkları hastanemiz, Türkiye'nin en tanınmış sağlık kuruluşlarından biri olma özelliği taşıyor. 9 özel hastane ile birlikte toplamda 4 bin 806 yatak kapasitesiyle sağlık hizmetleri sunuyoruz. 2002 yılına göre yatak kapasitemizi yüzde 80 oranında artırdık ve yeni yatırımlarla bu kapasiteyi geliştirmeye devam ediyoruz” dedi.
Devam eden sağlık yatırımlarından bahseden Bakan Memişoğlu, “Akhisar'da 450 yataklı, Salihli'de ise 400 yataklı yeni hastanelerimizin inşaatına başladık. Bu hastaneleri 2027 yılı sonuna kadar hizmete açmayı hedefliyoruz. Ruh ve sinir hastalıkları hastanemizin yenilenmesi için kısa süre içinde inşaata başlayacağız. Manisalılara güzel bir hastane kazandırmayı planlıyoruz. Alaşehir'de 20 üniteli ağız ve diş sağlığı merkezi tamamlandı ve birkaç hafta içinde hizmet vermeye başlayacak. Saruhanlı'da da 50 yataklı yeni devlet hastanesinin planlaması tamamlandı; bu yıl ihalesini yaparak, 2026 yılında inşaatına başlıyoruz” diye ekledi.
'TOPLUMUN SAĞLIKLI KALMASI İÇİN ÇALIŞMA YÜRÜTÜYORUZ'
Sağlık Bakanı, toplumun sadece hastalandığında değil, sağlıklı kalması için de gayret gösterdiklerini dile getirerek, “Sağlık hizmetleri yalnızca tedavi ile sınırlı değil. Bizim önceliğimiz, toplumun sağlıklı kalmasını sağlamak. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde 'Sağlıklı Bir Türkiye' hedefi doğrultusunda hareket ediyoruz. Bu kapsamda eğitim ve farkındalık programları düzenlemekteyiz. Kilo ve boy ölçümleri yaparak vatandaşlarımızın farkındalığını artırmaya başladık. Bugüne kadar 10 milyon kişinin ölçümünü gerçekleştirdik. Ancak yaklaşık yüzde 70 gibi büyük bir oran, fazla kilolu ve bu oranın yüzde 25’i obez olarak nitelendirilecek aşırı kilolu durumda. Bu konuda toplumdan destek bekliyoruz. Çünkü fazla kilo yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor ve sağlığımızı tehdit ediyor” şeklinde konuştu.
'SİGARAYLA İLGİLİ YENİDEN ETKİN VE ÇOK KAPSAMLI BİR ÇALIŞMA YAPMAMIZ GEREKİYOR'
Bakan Memişoğlu, “Başka bir sorunumuz daha var,” diyerek sözlerine devam etti: “Türkiye, 2009 yılında Tütünle Mücadele Kanunu'nu yürürlüğe koyarak bu konuda çok başarılı bir seyir izleyen bir ülke konumundaydı. 2014-2015 yıllarında, etkili bir kampanya ile toplumun katılımıyla sigara ve tütün kullanım oranlarını düşürmüştük. Bunu yeniden başarabileceğimize inanıyorum. Ancak şu anda Türk toplumunun üçte biri sigara kullanıyor ve özellikle gençler ile kadınlar arasında sigara tüketiminde artış gözlemlenmekte. Bu nedenle, sigarayla ilgili yeniden etkin ve kapsamlı bir çalışma yapmamız şart. Sigara içen vatandaşlarımızı da bu konuda bilinçlenmeye davet ediyorum. Gelin, bu zararlı alışkanlıktan birlikte kurtulalım. Bizler, destek sağlamaya hazırız. Türkiye'de her yıl 100 bin kişi sigaraya bağlı hastalıklardan hayatını kaybediyor. Dikkat edilirse, dünya genelinde dolaşım hastalıklarından yılda 17 milyon insan kaybediliyor. Bu kötü alışkanlıklardan kurtulmak ve bunlarla mücadele etmek hepimizin sorumluluğudur” dedi.