

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Terör ve Örgütlü Suçlar ile Organize Suçlar bürolarından sorumlu Başsavcıvekili Necati Kayaközü'nün önderliğinde yürütülen İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik “yolsuzluk” soruşturmasında “kooperatif” iddialarının detayları tamamlandı.
İddianamede, “kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra siyasi parti, vakıf veya dernek tüzel kişiliklerinin kullanılması suretiyle nitelikli dolandırıcılık” ve bu suçların teşebbüs tespitleri yer aldı. İddianame, ilgili ağır ceza mahkemesine sunuldu.
İddianamede, eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu'nun da aralarında bulunduğu 65 şüpheli hakkında 3 yıl ile 45 yıl arasında hapis cezası talep ediliyor.
İddianamede tespit edilen 450 kooperatif mağduru arasında Hazine ve Maliye Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yer aldığı ifade edildi.
İZBETON AŞ yetkililerinin Örnekköy 3. ve 4. etap ile Gaziemir 1. etap, Karabağlar 3. ve 4. etap bölgelerindeki usulsüzlükleri tespit ettiği bildirilen iddianamede; konaklama, seyahat, uçak bileti, yemek ve organizasyon giderlerinde de usulsüzlükler bulunduğu belirtiliyor.
İlk usulsüzlük, belediyeye başvuran arsa sahiplerine güven sağlanarak kat karşılığı inşaat yapma vaadi ile başlatıldığı, arsa ve tapuların İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından ihale yapılmadan Devralan İZBETON AŞ'ye devredildiği ifade edildi.
Kooperatiflerin, devraldıkları işleri alt taşeron şirketlere verdiği ve bu süreçte paraların buraya aktarıldığı belirtilirken, arsa sahipleri ve kooperatif üyelerinin mağduriyet yaşadığı vurgulandı.
İZBETON AŞ'nin usulsüz işlemleri sonucunda İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 41 milyon 935 bin 079 lira kamu zararına uğratıldığı iddianamedeki raporlarda yer aldı.
Ayrıca, vaat edilen işlerin yüzde 22-35 seviyelerinde gerçekleştiği bilirkişilerce rapor edildi. Şüphelilerin güven duygusunu zedelenerek zincirleme nitelikli dolandırıcılık suçu işlediği iddia edildi.
İkinci eylemde ise Gaziemir Aktepe ve Emrez Mahallesi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı'nın yüzde 9, Karabağlar Uzundere Mahallesi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı 3. Etap işinin yüzde 5, 4. Etap işinin ise yüzde 1 seviyelerinde olduğu ve bu nedenle şirketin dolaylı şekilde zarara uğratıldığı ifade edildi.
Son eylemde, 2021-2024 yılları arasında yapılan harcamalardaki belgelerin uygunluğunun sorgulandığı ve 5 milyon 937 bin 136 lirayı oluşturan 129 faturada şirket faaliyetleriyle ilgili herhangi bir bilgiye ulaşılamadığı belirtildi.
Eski İZBETON AŞ Genel Müdürü Heval Savaş Kaya ile eski Genel Müdür Vekili Hüseyin Şimşek'in imzalarıyla onaylanan faturaların, kimin talimatıyla ödendiğinin belli olmadığı tespit edilmişti.
İddianamede belirtilen ödemelerdeki usulsüzlüklerden dolayı Kaya, Şimşek ve eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Alphan Bozan'ın şirketi zarara uğrattıkları ve gereken dikkat ile özen yükümlülüklerini yerine getirmedikleri vurgulanıyor.
Eski Genel Müdür Kaya'nın bazı işlemleri tek başına imzaladığı ve yönetim kurulunun bilgisi dahilinde, sanki kararlar ardından alınmış gibi gösterildiği iddia edildi. Bu durumun, eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in imzasını taşıdığı için görevi kötüye kullanma suçu oluşturduğu kaydedildi.
Usulsüzlüklerin tespit edildiği raporlarda, eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in aynı zamanda İZBETON AŞ Yönetim Kurulu Başkanı olduğu ve CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu'nun ise S.S. İş İnsanları Örnekköy Konut Yapı Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı olarak yer aldığı ifade edildi.
SANIK İFADELERİ
İddianamede şüphelilerin ifadeleri de yer buldu. CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kentsel dönüşüm projelerinin müteahhitler için karlı olmaması sebebiyle ihalelere girmediklerini savundu.
Aslanoğlu, İZBETON AŞ'nin inşaatı tamamlayamadığını ve kentsel dönüşüm fikrinin kendisine ait olmadığını belirtti. Ayrıca, projenin dolandırıcılık içerdiğini düşünmediğini ifade etti.
Eski Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer de, dar gelirli vatandaşları ev sahibi yapmak amacıyla projeler gerçekleştirdiklerini dile getirdi.
Soyer, kooperatiflerin kullandığı taşeron firma sahiplerini tanımadığını ve onlarla ticari ilişkisinin bulunmadığını belirterek, “Amaç vatandaşın cebinden az para çıkmasını sağlamaktı.” dedi.
Eski İZBETON Genel Müdürü Heval Savaş Kaya ise, tapuların hâlâ belediye adına kayıtlı olduğunu ve kamunun zarara uğramadığını savundu.
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, daha önce de İzmir Büyükşehir Belediyesindeki yolsuzluk soruşturmaları kapsamında iki ayrı iddianameyi mahkemeye sunmuştu.