

Isparta'da yaşayan bir birey, eşinin akraba ve tanıdıklarının sıkça evlerine misafir gelmesinden dolayı maddi sıkıntı yaşadığını ifade ederek boşanma davası açtı. İddialarına göre, bu durumu eşine bildirdiği halde, kadın bu konuda herhangi bir adım atmadı.
Boşanma davasına karşılık veren kadın ise kocasının suçlamalarının asılsız olduğunu savunarak, kendisine hakaret ettiğini, tehditlerde bulunduğunu ve işçi muamelesi gördüğünü öne sürdü. Kadın, mahkemece kendisi lehine bir karar verilerek, erkeğin nafaka ve tazminat ödemesine hükmedilmesini talep etti.
Isparta 2. Aile Mahkemesi, kocanın kadına yönelik iddialarını kanıtlayamadığını ve misafirlerin kabulü noktasında kadının ısrarcı olduğunu tespit edemediğini belirtti.
Mahkeme, kadına “öküz, çok yiyorsun” şeklinde hakaret eden, üzerine yürüyen ve evden kovan erkeği tam kusurlu bularak, boşanmalarına, erkeğin kadına 7 bin 500 lira yoksulluk nafakası, ayrıca 7 bin 500 lira maddi tazminat ve 7 bin 500 lira manevi tazminat ödemesine hükmetti.
KADIN İLE ERKEK EŞİT KUSURLU BULUNDU
Kararın istinafa taşınmasının ardından, Antalya Bölge Adliye Mahkemesi 2. Hukuk Dairesi, kadının sıkça misafir kabul etmesi nedeniyle eşit kusurlar barındırdığına karar vererek, kadına maddi ve manevi tazminat ödenmesi kararlarını iptal etti.
İstinaf, tarafların boşanmalarını ve erkeğin kadına nafaka ödemesini onayladı. İstinaf kararına yapılan itiraz neticesinde dosya Yargıtay'a ulaştı.
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, temyiz incelemesi yaparak, istinaf kararını hukuka uygun buldu ve onadı.
Dairenin kararında, istinaf kararlarının bozulmasının 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 371. maddesinde belirtilen sebeplerden birinin bulunması halinde söz konusu olabileceği ifade edilerek, “Temyizen incelenen karar, tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dayandıkları belgelere, uyuşmazlığa uygulanması gereken hukuk kurallarıyla ve hukuki ilişkilerin nitelendirilmesine, dava şartlarına, yargılama ve ispat kurallarına göre usul ve kanuna uygundur.” denildi.