

Mahmut ve İsmigül Nesim’in üçüncü çocuğu Berfin, mide bulantısı ve kusma şikayetiyle geçtiğimiz kış hastaneye kaldırıldı. Mevsimsel bir salgına bağlı olduğu düşünülen şikayetlerin tedavi edilmesiyle küçük kız sağlığına kavuştu. Ancak, son yaşanan şikayetlerin yeniden ortaya çıkması üzerine ailesi, Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Acil Servisi'ne başvurdu. Yapılan röntgen muayenesinde, mide ve bağırsaklarında boncuk benzeri yabancı cisimler tespit edildi. Aile, kızlarının kolye ya da bileklik yuttuğunu düşünmesine rağmen doktorlar manyetik boncuklardan şüphelendi. Önce gözlem altına alınan Berfin, yabancı cisimleri dışkı yoluyla atması beklenerek hastanede tutuldu. Ancak cisimlerin yerlerinde kalması üzerine manyetizma tespit edebilen bir program kullanılarak durumun ciddiyeti anlaşıldı. Yutup acilen ameliyata alınan Berfin'in sindirim sisteminden 66 adet manyetik boncuk çıkarıldı. Ameliyat sırasında midede 3, bağırsaklarda 2 delinme ve yapışıklık tespit edildi. Yapılan açıklamalara göre, yaklaşık 7 aydır vücutta kalmış bulunan boncuklar, organları birbirine yapıştırmış ve ciddi hasar yaratmıştı. Boncuklar çıkarıldı ve delinmeler laparoskopik yöntemle onarıldı. Baba Mahmut Nesim, oyuncak olarak satılan boncukların yasaklanması gerektiğini, “Bu bir oyuncak değil, ölüm tuzağıymış” sözleriyle vurguladı.
'Çoklu mıknatıs yutma acil bir durum'
Minik Berfin’in ameliyatını gerçekleştiren ekipte görev alan Çocuk Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Mehmet Çakmak, “3 yaşında bir kız çocuğu acile mide bulantısı ve kusma şikayetiyle geldi. Yapılan röntgende karında çok sayıda boncuğa benzer yabancı cisme rastlandı. Aile daha çok boncuk ya da bileklik tarzı plastik bir nesne yuttuğunu düşünüyordu. Ancak görüntüye baktığımızda, son zamanlarda çok sık rastladığımız manyetik boncuk yutma vakalarına benziyordu. Bu nedenle takip amacıyla hastayı gözetim altına aldık; fakat kesin bir çıkarımda bulunamadık. Plastik ya da taş gibi boncuklar yutulduğunda önce gözlemliyoruz; çünkü dışkı yoluyla atılma oranları çok yüksektir. Ancak çoklu mıknatıs yutma durumu acil bir vakadır. Çünkü mide ve bağırsaklarda yapışıklıklara ve delinmelere yol açma riski taşır. Bir program yardımıyla bunun manyetik bir cisim olduğu saptandı ve hastayı acil ameliyata aldık.” dedi.
'Mide ve bağırsaklarında aylarca yapışıp kalmış'
Çakmak, ameliyata gastroenterologlarla beraber girdiklerini belirterek, mideden 34 adet manyetik boncuk çıkarıldığını ifade etti. “Endoskopi sırasında midede üç yerde delinme tespit ettik. Ardından cerrahi yönteme geçtik. Midede, ince bağırsakla birleşmiş halde fistül dediğimiz yapışıklıkla meydana gelen üç yer tespit ettik. Aynı şekilde ince bağırsakla kalın bağırsak arasındaki geçişte de iki yerde delinme yaşanmış ve bağırsaklar birbirine yapışmıştı. Bunlar uzun süreli yapışıklıklardı; manyetik boncuklar, yaklaşık 6-7 ay boyunca midede ve bağırsaklarda birbirine yapışık kalmıştı. Toplamda 66 tane manyetik boncuk çıkardık ve hastamızın delinmiş organlarını laparoskopik olarak onardık.” dedi.
'Organları birbirine yapıştırıyor, ölümcül olabiliyor'
Manyetik boncukların yutulmasının genellikle belirti vermeden organlara yapıştığını vurgulayan Dr. Çakmak, “Hastalar, başka şikayetler nedeniyle hastaneye başvurduklarında röntgende tespit edilip cerrahisi düşünülüyor. Mide kapakçığı ya da ince bağırsak ile kalın bağırsak arasındaki kapakçık, manyetik boncukların önemli noktalarını oluşturuyor. Bu noktalarda birçok mıknatıs, birbirine çekilerek mideyle bağırsakları yapıştırıyor. Kısacası, kontrollerimizde berrak bir şekilde tespit ediliyor. Tehlike büyüyor; zira yutulan manyetik boncuklar yaşamı tehdit eden durumlar yaratabiliyor.” ifadelerini kullandı.
'Satışı yasaklansın, iç organlar deliniliyor'
Son günlerde manyetik boncuklarla ilgili başvuruların hızla arttığını dile getiren Dr. Çakmak, “Sadece bizim hastanemizde neredeyse ayda 3-4 ve bazen 5 vakada yabancı cisim yutma ya da mıknatıs yutmaya rastlıyoruz. Hastalar ciddi ameliyatlar geçiriyor, aynı anda pek çok organın onarılması büyük bir risk taşıyor. Eğer bu bölgelerde bir kaçak olursa, hastanın hayatını tehdit eder. Yutulan miktar arttıkça risk de büyüyor. Şu ana kadar gördüğüm en yüksek sayıda manyetik boncuk yutma vakası buydu; 66 adet boncuk çıkardık. Biz çocuk cerrahları olarak manyetik boncukların oyuncak olarak satışının yasaklanmasını talep ediyoruz. Çünkü hastalar son derece ciddi ameliyatlar geçiriyor ve bu durum hayati tehlike oluşturuyor. İç organlar deliniyor.” şeklinde konuştu.
'Oyuncak değil, ölüm tuzağı'
Berfin’in babası Mahmut Nesim, ilk olarak geçen kış kusma şikayetiyle hastaneye gittiklerini, mevsimsel bir salgın olduğu düşünülerek tedavi gördükten sonra Berfin’in normal hayatına devam ettiğini bildirdi. Nesim, “10 gün önce yine kusma şikayetleri başladı. Buraya getirdik, röntgen çekildi, şok olduk. Kolye ve bileklik gibi boncuklar vardı. İlk başta ablasının kolyesini yuttuğunu düşündük. İlaç verilerek dışkıyla atılacağı yönünde takip kararı verildi, ancak cisimlerin yerinden hareket etmediği anlaşıldı. Daha sonra manyetik mıknatıs olduğu tespit edildi. Abisi onlardan oyuncak olarak kullanmak üzere almıştı; ne zaman bulup yuttuğunu anlamadık. Ciddi bir şikayeti de yoktu. Sonuç olarak acilen ameliyata alındı, mide ve bağırsağından 10 yerde ameliyat edildi. Şoka girdik. Bunlar oyuncak olarak satılıyor. Sonuçta biz aileler olarak çocuklarımıza oyuncak alıyoruz. Araştırmalara göre, böyle vakalar mevcut ve yaşamını yitiren çocuklar olmuş. Çok şükür ki bizim çocuğumuz kurtuldu. Bu, kesinlikle oyuncak olamaz, satışının yasaklanması lazım, bu bir ölüm tuzağı.” şeklinde sözlerini tamamladı.