reklam
reklam
DOLAR40,4359% 0.06
EURO47,6116% 0.05
STERLIN54,7662% 0.01
FRANG50,6970% 0.09
ALTIN4.417,04% 0,13
BITCOIN117.292,480.301
reklam

Sağlık Alanında Yenilikler Getiren Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulu’ndan Geçti

Yayınlanma Tarihi : Google News
Sağlık Alanında Yenilikler Getiren Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulu’ndan Geçti
reklam

AK Parti milletvekillerinin desteklediği ve 29 maddeden oluşan sağlık alanındaki düzenlemeleri içeren “Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda onaylandı.

Kabul edilen düzenlemelere göre, sahada görev alan aile hekimlerinin sayısı, aile hekimliği uzmanlığı aracılığıyla artırılacak. 1 Ocak 2025 tarihine kadar, ilgili kanuna göre sözleşmeli aile hekimi olarak çalışan sağlık profesyonelleri, tıpta uzmanlık sınavı sonuçlarına dayanarak, merkezi yerleştirme olmaksızın Tıpta Uzmanlık Kurulu tarafından belirlenen esaslara göre aile hekimliği uzmanlık eğitimi alabilecek. Bu eğitimler, uzaktan veya yarı zamanlı olarak en az 6 yıl sürecek; eğitime başlamadan önce en az 5 yıl sözleşmeli aile hekimliği yapanlar, bu süreyi en az 4 yılda tamamlayabilecek. Sözleşmeli aile hekimliği uzmanlık eğitimi sırasında, eğitim kurumlarında geçirilen süreler, motivasyon artırıcı ödemeler dışında yararlanılabilecek. Ayrıca hemşire yardımcısı ve ebe yardımcısı unvanlarının kaldırılması, diş protez teknisyeni unvanına uygun programların sağlık meslek liselerinde yeniden düzenlenmesi planlanıyor. Bu programların mezunlarının statüleri sağlık bakım teknisyeni unvanı altında birleştirilecek.

Kanuna Göre Kenevirden Üretilen Tıbbi Ürünler Eczanelerde Satılacak

Yeni düzenlemede, ruhsat veya izin sahibinin beşeri tıbbi ürünler ve özel tıbbi amaçlı gıdaların tedarik zincirindeki hareketlerini izleme sistemine bildirmemesi durumunda uygulanacak yaptırımlar belirleniyor. Bu kapsamda, ruhsat sahipleri, ürettikleri ürünlerin tüm hareketlerini Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği kurallara uygun olarak takip sistemine kaydedecek. Aksi takdirde, tespit edilen her ürün için, tespit tarihindeki satış fiyatı toplamının iki katı tutarında idari para cezası uygulanacak. Bir yıl içinde aynı fiilin tekrar edilmesi durumunda ceza miktarı bir kat artırılacak. Ayrıca, uyuşturucu maddelerin kontrol altına alınmasıyla ilgili yapılan değişiklikle, kenevirden elde edilen tıbbi ürünler, ruhsatlandırma ve takip sistemi Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülecek ve yalnızca eczanelerden satışa sunulacak. Bu ürünlerin izin ve satış süreçleri İçişleri ve Tarım ve Orman Bakanlıklarının görüşleri doğrultusunda belirlenecek.

Organ Bağışında Kolaylık Sağlanıyor

Düzenlemenin bir diğer maddesiyle, organ bağışçı sayısının artırılması hedefleniyor. Vatandaşlar, sağlıklı oldukları durumda vücudun tamamı, organ veya dokularını bilimsel ve tedavi amaçlı olarak e-Devlet Kapısı veya Sağlık Bakanlığı'nın bilişim sistemleri aracılığıyla beyan edebilecek. Ayrıca resmi veya yazılı bir vasiyeti, 2 tanık huzurunda açıklamaları durumunda organ veya doku alınabilecek. Bağışçıdan organ alınırken, yakınlarının feragat etmemesi halinde bağışçının iradesi dikkate alınacak. İlgili durumların mevcut olmaması durumunda, ölüm anında yanında bulunan eş, reşit çocuklar veya diğer aile üyelerinin onayı doğrultusunda organ veya doku alınabilecek. Ayrıca, organları bağışlanan kişilerin eşleri ve birinci derece yakınları, acil hasta sırasına göre öncelik kazanacak. Organ bağışı beyanları, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’na uygun olarak Sağlık Bakanlığı tarafından kaydedilecek ve bağışçının belirttiği kişilere iletilecek, bu kişilere dışında bilgi verilmeyecek.

reklam

YORUM YAP