

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, İBB Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Ekrem İmamoğlu'nun da aralarında bulunduğu sanıklar hakkında “suç örgütü yöneticisi olmak”, “suç örgütüne üye olmak”, “irtikap”, “rüşvet”, “nitelikli dolandırıcılık”, “kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirmek” ve “ihaleye fesat karıştırmak” suçlarıyla ilgili soruşturma devam ediyor.
Soruşturma kapsamında tutuklu bulunan iş insanı Yalçınkaya, etkin pişmanlık hükümleri çerçevesinde ikinci kez ifade verdi.
Yalçınkaya, ifadesinde, firari şüpheli Murat Gülibrahimoğlu'nun 27 Haziran'da cezaevine gönderdiği bir avukat aracılığıyla kendisini etkin pişmanlık kapsamında ifade vermemesi için baskı yaptığını belirtti.
Gülibrahimoğlu'nun güçlü olması nedeniyle ailesine zarar verebileceğinden endişe ettiğini ifade eden Yalçınkaya, “Sonradan sırtımı devletime yaslamam gerektiğini düşünerek tekrar ifade vermeye karar verdim. İfade etmek istediğim yeni hususlar bulunmaktadır.” dedi.
Yalçınkaya, Türkiye genelinde yaklaşık 400 bayisi bulunan bir petrol şirketinin sahibi olduğunu ve yıllık cirosunun 500 milyon dolar civarında olduğunu belirtti.
Üzerine düşen İBB soruşturması bağlamında Yalçınkaya, İBB ile bağlantılı olduğunu düşündüğü kişinin Murat Gülibrahimoğlu olduğunu, ona ait “Kuzey Modern” ve “Kuzey Gayrimenkul” adlı şirketlere akaryakıt sattığını ancak bu şirketlerin gerçekte Ekrem İmamoğlu ve Fatih Keleş'e (İBB Spor Kulübü Başkanı) ait olduğunu söylemesinin kendisini şaşırttığını öne sürdü.
– Gülibrahimoğlu'nun İhaleye Girmeden İş Aldığı İddiası
İstanbul'a geldiğinde Gülibrahimoğlu'nun Etiler'deki ofisine gittiğini ve burada birkaç kez Keleş'i gördüğünü aktaran Yalçınkaya, “Murat'la yaptığımız sohbetlerde, bana 'İBB'den (İSFALT/İSTAÇ) aldığı işleri Fatih Keleş'in kendisine verdiğini, Keleş'in yönlendirmesi ve işaretiyle İBB'den ihaleye girmeden iş aldığını, belediyenin tüm hafriyat döküm, maden, geri dönüşüm işlerini Keleş'in denetiminde yaptığını, Keleş'in günlük yapılan işleri takip ettiğini, hesabını tuttuğunu ve komisyonlarını haftalık olarak topladığını söyledi.” ifadelerine yer verdi.
İş insanı Yalçınkaya, Gülibrahimoğlu'nun Keleş ve İmamoğlu'nun denetimi altında çalıştığını ve elde edilen karın büyük bir kısmının Keleş aracılığıyla İmamoğlu'na aktarıldığını defalarca duyduğunu vurguladı.
Gülibrahimoğlu'nun özel jetiyle 2022-2025 arasında yurt dışına seyahat ettiğini, bu jetle 2022 yılında İmamoğlu İnşaat Genel Müdürü şüpheli Tuncay Yılmaz ve şüpheli Hüseyin Köksal ile yurt dışına çıktığını belirten Yalçınkaya, “Murat'a özel jetle kiminle neden yurt dışına gittiğini sorduğumda bana 'jetle yurt dışına para götürdüklerini, bu uçuşların genellikle kısa süreli ve kapalı uçuşlar olduğunu' söyledi. Murat'ın sözlerinden yurt dışına götürülen paraların hafriyat, reklam ve inşaat işlerinden geldiğini düşündüm.” ifadelerini kullandı.
Yalçınkaya, Gülibrahimoğlu'nun İBB'den aldığı işlerden 1 milyar liranın üzerinde ciro yapmasına rağmen ödemelerini yapmakta zorlandığını, zaman zaman kendisinden borç istediğini belirtti.
Gülibrahimoğlu ile Keleş'in bulunduğu bir gün sohbet ettiklerini kaydeden Yalçınkaya, “Bana Kılıçdaroğlu'nu CHP'nin başından gönderemeden rahat edemeyeceklerini belirttiler. Daha sonraki süreçte, şu an gündemde olan kongre sürecinde delegelere maddi menfaat sağlayarak seçimi Özgür Özel'in kazanmasını sağladılar. Bu hususları zaman zaman bir araya geldiğimizde ben de bizzat duydum.” şeklinde konuştu.
Yalçınkaya'nın Gülibrahimoğlu ile yaptığı bir sohbetten aktardığı detaylar:
“Fatih Keleş'in kendisine, 'Muratçığım az kaldı, Ekrem Baba cumhurbaşkanı oluyor. Memleketin bütün muslukları bize akacak, sabret şimdi alma zamanı değil verme zamanı. Şimdi verirsek baba cumhurbaşkanı olduğunda kürekle verdiğimizi kepçeyle alacağız.' dediğini aktardı. Ayrıca Keleş'in ilk hedeflerinin CHP'yi satın almak olduğunu, eğer bu finansman kendilerinin olursa CHP'de istedikleri kişiyi belediye başkanı yapabilecekleri ifade etti.”
İş insanı Yalçınkaya, 2020 veya 2021'de Gülibrahimoğlu ile Olay TV'nin olduğu binada bir araya geldiklerini, “Patron (Ekrem İmamoğlu) burayı satın almamız gerektiğini emretti. Medyanın bizim için çok önemli olduğunu, etkin bir şekilde medyayı kullanırsak daha başarılı olacağımızı söyledi.” düşüncesini dile getirdi.
Gülibrahimoğlu'nun bunun için finansman sağlayacağını kendisine de ifade ettiğini belirten Yalçınkaya, “Soruşturmaya yansıyan usulsüz ve gayriresmi işlemlerden elde edilen haraçlarla Olay TV'nin satın alındığını” vurguladı.
Yalçınkaya, Gülibrahimoğlu'nun ofisinde Keleş'in, “Gördüğün gibi parti işi tamam, parti artık bizde… Biz ne dersek partide bundan sonra o olacak. Şimdiki hedefimiz Ekrem İmamoğlu'nun cumhurbaşkanı olmasıdır.” şeklindeki açıklamalarına da dikkat çekti.
Cumhurbaşkanlığı Seçimi İçin Para Bulma İddiaları
Yalçınkaya, ifadesinin devamında, “Murat Gülibrahimoğlu, Fatih Keleş ile Ekrem İmamoğlu'nun kendilerine, 'Cumhurbaşkanlığı fonuna para bulmak için alışveriş merkezlerini, yalıları, büyük binaları mercek altında tutun, kaçak olan bölümlerini ihbar edin.' dediğini söyledi. Daha sonra bu işleri üstlenmek için iletişim kurduklarını, tahsilat hedeflerinin büyük AVM'lerden 10 milyon dolar, küçüklerden 5 milyon dolar olduğunu belirtti. Görevlerinin seçimi kazanmak için en az 2 milyar dolara ihtiyaç olduğunu vurguladıkları bilgileri aktardı.” şeklinde konuştu.
Yalçınkaya, Gülibrahimoğlu'nun ofisine gittiğinde Keleş'in elinde çantalarla çıkış yaptığını ve çantanın bir köşesinin hafif aralık kalması sebebiyle dolar balyalarının göründüğünü belirtti. İş insanlarının haraç çetesinden bıkmış durumda olduğu bilgisini de verdi.
Yalçınkaya, Gülibrahimoğlu'nun Cebeci'deki dolgu döküm işinden kazandığı milyon dolarların Keleş aracılığıyla İmamoğlu ile cumhurbaşkanı seçim fonuna aktarıldığını öne sürdü.
– Soruşturma Dolayısıyla İmamoğlu'nun Cumhurbaşkanlığı Ön Seçim Kampanyasının Öne Alındığı İddiası
Yalçınkaya, “CHP Cumhurbaşkanlığı adaylığı için ön seçim çalışması başlatınca bunun da Murat'la konuştuğum konulardan biri olduğunu belirtti. Murat, bana bir savcı aracılığıyla Ekrem İmamoğlu'nun avukatı Mehmet Pehlivan'ın bazı casusların yolsuzluk soruşturmasıyla ilgili Ekrem İmamoğlu'na bilgi aktardığını söyledi.” şeklinde ifade etti.
Murat Gülibrahimoğlu'nun 19 Mart'ta telefon açarak, kendisini İBB soruşturmasına dahil edeceklerini, bu durumu çözmeye çalıştığını söylediğini aktaran Yalçınkaya, “Bana sürekli 'Yurt dışına kaç.' diyordu. Ama ben suçum olmadığını bildiğimden yurt dışına kaçmayı düşünmedim.” dedi.