reklam
reklam
DOLAR40,4207% 0.08
EURO47,5453% 0.55
STERLIN54,7539% 0.33
FRANG51,0105% 0.77
ALTIN4.459,63% 1,09
BITCOIN119.656,511.938
reklam

Sağlık Bakanlığı: Organ Bağışı Daha Kolay Hale Gelecek

Yayınlanma Tarihi : Google News
Sağlık Bakanlığı: Organ Bağışı Daha Kolay Hale Gelecek
reklam

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, organ bağışı, ilaç tedarik zinciri, tıbbi cihazlar gibi birçok alanda önemli yasal düzenlemelere gidildiği duyuruldu. Yeni düzenlemelerin en dikkat çekeni organ bağışının kolaylaştırılması oldu. Artık vatandaşlar, e-Devlet üzerinden zahmetsiz bir şekilde organ bağışçısı olabilecek ve tüm işlemlerini dijital ortamda hızlı bir şekilde gerçekleştirebilecek. Ayrıca, bağışçılar, organ bağışı bilgilerini hangi yakınlarıyla paylaşacaklarına kendileri karar verebilecek. Hayattayken organ bağışında bulunmuş birinin iradesi, vefatından sonra da geçerli sayılacak. Böylece bağışçının iradesi korunarak, organ bekleyen hasta sayısının umudu artırılacak. Organ nakli yapılan bağışçının birinci derece yakınlarına, organ nakline ihtiyaç duymaları durumunda öncelik verilecek. Bu düzenlemelerin, böbrek nakli bekleyen 25 binden fazla, karaciğer nakli bekleyen 2 bin 500 ve kalp nakli bekleyen 1500'den fazla hastaya umut olması hedefleniyor.

STANDARTLARA UYGUN ÜRÜNLER YER ALACAK

Yeni düzenlemelerle birlikte, tıbbi işlemler için hasta ve yakınlarının onayı artık elektronik ortamda da alınabilecek. Bu durum, acil vakalarda ve uzaktan sağlık hizmeti sunumunda sağlık personeline kolaylık sağlayacak. İlaçların üretiminden hasta tedavisinde kullanılmasına kadar süreç, Takip Sistemi ile denetlenecek ve Sağlık Bakanlığı'nın kontrolü güçlendirilecek. Ruhsatlı ilaçların stok kontrolleri ve üretim dağıtım planlaması bu sistemle izlenebilecek. İlaçlara erişimde kesintilere fırsat verilmeyecek ve kurallara uymayanlara yeni yaptırımlar uygulanacak. Tıbbi cihazlarda sadece standartlara uygun ürünlerin yer alması sağlanacak, aksi yönde faaliyet gösterenler daha ağır idari para cezalarıyla karşılaşacak. Özel sağlık kuruluşlarının tanıtım ve bilgilendirme faaliyetlerine yönelik daha titiz bir izleme süreci başlamış olacak. Hasta vatandaşların iyileşme umudunu yanıltan tanıtım ve reklamlarla ticari kazanç sağlamaya çalışanlara da engel olunacak.

TIBBİ KENEVİR PİYASA BÜYÜKLÜĞÜ 2027'DE 55 MİLYAR DOLAR OLACAK

Tıbbi kenevirin üretimi ve kullanımı için yeni düzenlemeler yasalaştı. Bu düzenlemeler, toplum sağlığını korumayı, yasa dışı kullanımları önlemeyi ve dışa bağımlılığı azaltmayı amaçlıyor. Üretimden satışa kadar tüm süreç denetim altına alınıyor ve tıbbi kenevirin sağlık alanında etkin kullanımı için sıkı kurallar belirlendi. Kenevirden elde edilen ilaçlar, özel tıbbi amaçlı gıdalar ve kişisel bakım ürünleri yalnızca Sağlık Bakanlığı'nın ruhsatlandırması ile satışa sunulacak. Bu ürünler sadece eczanelerden reçete ile temin edilebilecek. Sürdürülebilir ve kontrollü üretim modeli ile yerli üretim desteklenecek ve tıbbi kenevir ürünleri sayesinde ekonomik katkı sağlanması hedefleniyor. 2027 yılına kadar tıbbi kenevir pazarının büyüklüğünün 55 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Türkiye, elverişli iklim koşulları, güçlü tarım altyapısı ve stratejik konumu ile bu hızlı büyüyen pazarda önemli bir tedarik merkezi olma yolunda ilerliyor. Yapılan düzenlemeler sayesinde ithalat bağımlılığı azaltılacak ve ihracata yönelmiş üretim teşvik edilecek.

İSTİHDAM FIRSATLARI ARTACAK

Yeni düzenleme ile özel hastanelerde çalışan hekimlerin iki farklı sağlık kuruluşunda hizmet sunmaları mümkün hale getirilecek. Özel hastanelerde görev alan hekimlerin kazançları, kıdem tazminatları ve emeklilik haklarına yansıyacak. 'Nükleer Tıp Teknikerliği' ve 'Diş Protez Teknisyenliği' sağlık meslekleri arasında yer alacak ve istihdam sağlanacak. Daha önce kadro ataması yapılmayan 'Ebe Yardımcılığı' ve 'Hemşire Yardımcılığı' unvanları ise 'Sağlık Bakım Teknisyeni' olarak birleştirilecek. Ayrıca, optisyenlerin meslek örgütü olan Türk Optisyen-Gözlükçüler Birliği’nin faaliyetlerini yürütmesine olanak sağlanacak.

reklam

YORUM YAP