reklam
reklam
DOLAR40,4547% 0.1
EURO47,5016% -0.1
STERLIN54,8166% 0.12
FRANG51,0469% 0.02
ALTIN4.463,99% 0,13
BITCOIN118.093,24-0.123
reklam

Meclis’te Yoğun Trafik Yaşandı

Yayınlanma Tarihi : Google News
Meclis’te Yoğun Trafik Yaşandı
reklam

‘Terörsüz Türkiye’ sürecinin hızla ilerlediği bu dönemde, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde siyasi hareketlilik arttı. Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın, Meclis'te temsil edilen partilere ziyaretlerine başlamışken, ilk olarak MHP, AK Parti ve DEM Parti yönetimleriyle görüştü. Kalın, MHP Lideri Devlet Bahçeli ile 45 dakika süren bir görüşme gerçekleştirdi. MİT Başkanı, daha sonra AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, Genel Başkanvekili Efkan Âlâ ve partinin diğer yöneticileriyle bir araya geldi. DEM Parti’nin Meclis grubunda ise Kalın’ı Eş Genel Başkanlar Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan ile grup başkanvekilleri karşıladı.

SURİYE KONUSU GÜNDEMDE

MİT Başkanı, PKK’nın Cesene mağarasında silah bırakma sürecine dair atılan adımlar hakkında bilgi vererek, parti yöneticilerine detaylar sundu. Kalın ayrıca, Suriye’nin kuzeyindeki güncel durum, güneydeki çatışmalar ve İsrail'in uyguladığı politikaların muhtemel riskleri hakkında da değerlendirmelerde bulundu.

GÖRÜNTÜ PAYLAŞIMI YOK

Kalın, PKK’nın silah bırakma süreciyle ilgili MİT’in denetim mekanizmaları ve bu süreçte yapılacak adımlar hakkında da soruları yanıtladı. Edinilen bilgilere göre, PKK’nın silah bırakma eyleminin beş aylık bir süreçte tamamlanması öngörülüyor. Ancak, ilerleyen aşamalarda silahların yakılması gibi törenlerin düzenlenmeyeceği ve bu konularda görüntü paylaşımının beklenmediği vurgulandı. Ayrıca, silah bırakan PKK mensuplarının Türkiye’ye dönüşünü sağlamak amacıyla yasal düzenlemelerin de değerlendirildiği bildirildi.

SORUŞTURMA MUAFİYETİ GÜNDEME GELDİ

Meclis’te kurulacak süreç komisyonunda, “eve dönüş” adı verilen yasal düzenlemeler üzerine görüşmeler yapılacak. PKK mensuplarının “silahlı eylem yapanlar, eylemli suçu olmayanlar, azmettirenler ve yöneticiler” şeklinde dört ayrı grupta ele alınması, eylem durumlarına bağlı olarak soruşturma muafiyeti tanınması ve topluma kazandırılmaları amacıyla devlet kurumları arasında koordinasyon sağlanması planlanıyor.

KOMİSYONUN ÜYELİK DAĞILIMI

Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, komisyonun kurulmasındaki son durumu MHP Lideri Bahçeli’ye aktarmak üzere bir ziyaret gerçekleştirdi. Kurtulmuş, bu hafta partilerden üye bildirimlerini isteyecek. Uzlaşıya göre, partilerin Meclis’teki sandalye sayısına dayalı olarak bir dağılım yapılması öngörülüyor. AK Parti’ye 13, CHP’ye 7, DEM Parti, MHP ve YYP’ye ise 3’er üyelik verilmesi bekleniyor. Komisyonun 40-41 üyeden oluşması planlanıyor.

BAHÇELİ: KÜRT DE, ALEVİ DE BİZİM

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “Terörsüz Türkiye’mizin adım adım ilerlediği dönemlerde, iki Cumhurbaşkanı Yardımcısından birinin Alevi, diğerinin de Kürt olabileceği değerlendirmesi yapılmıştır” açıklamasını yaptı.

Bahçeli, yazılı bir açıklama yaparak şu ifadeleri kullandı:

“18 Temmuz 2025 tarihinde gerçekleşen basına kapalı Merkez Yönetim Kurulu-Merkez Disiplin Kurulu Ortak Toplantısı’nda Türkiye’yi ilgilendiren önemli konular üzerinde görüşmeler yapılmıştır. Türkiye’yi zorlayan, enerjisini tüketen etnik ve mezhep odaklı baskılara karşı, Terörsüz Türkiye hedefinin adım adım yürütüldüğü günümüzde, Cumhurbaşkanlığına aday olabilecek Alevi ve Kürt kökenli bireyler düşünülmektedir. Bu fikir ve siyasi önerinin Lübnan’la bağdaştırılması ise tam anlamıyla bir çarpıtma ve samimiyeti yok sayma çabasıdır.

Adayların Meclis’te yüzde 50 oy alması durumunda demokratik ve milli iradenin yatsınamayacağı şüphesizdir. Etnik ve mezhep temelli ayrışmaların Terörsüz Türkiye idealinin gerisinde kalması amacıyla yapılan çarpıtmalar ahlaki ve tarihi açıdan kabul edilemez.

MHP, her türlü saldırıya karşı dimdik durma kararlılığındadır. MHP ve Cumhur İttifakı, Türkiye’nin etnik ve mezhep temelli çatışmalara maruz kalmasına asla izin vermeyecektir.”

reklam

YORUM YAP