

Türkiye'nin hava üstünlüğü konusunda önemli bir adım atıldı ve imzalar dün İstanbul'da düzenlenen Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nda (IDEF) gerçekleşti. Eurofighter projesi, Almanya, İngiltere, İtalya ve İspanya'nın ortak çalışmasıyla yürütülüyor. İngiltere'nin ardından diğer ortak ülkelerle de benzer mutabakat zaptlarının imzalanması bekleniyor. İtalya ve İspanya, tedarik sürecinin bütününde herhangi bir sorun yaşamazken, Almanya'nın önceden süreci olumsuz etkilemesi gündemdeydi. Ancak alınan bilgilere göre, bu konuda önemli bir engelin kalmadığı ifade ediliyor.
Kilit Lahey'de Açıldı
Almanya'nın uzun süredir sürdürdüğü blokajın, geçtiğimiz ay Lahey'de gerçekleştirilen NATO Zirvesi sırasında aşıldığı belirtiliyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Almanya Şansölyesi Friedrich Merz arasında yapılan görüşmede, Almanya'nın Eurofighter satışına karşı çıkmayacağı bilgisi net bir şekilde iletildi. Zirvenin arından Cumhurbaşkanı Erdoğan, sürecin takibi için Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç'ı görevlendirdi. Kılıç, Berlin'de Alman yetkililerle görüşerek siyasi zemini sağlamlaştırdı.
Hürriyet Duyurmuştu
Geçtiğimiz haziran ayında, İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, Türkiye ziyareti öncesinde Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Hande Fırat'a yaptığı açıklamada, “Eurofighter’in dört ortağının da bu satışı desteklediğine eminiz” ifadesiyle, ilk defa dört ortağın da fikir birliğine vardığını duyurmuştu.
40 Savaş Uçağı İçin
Türkiye'nin hedefinde, 40 adet Eurofighter Typhoon alımı bulunuyor. Bu uçaklar, modern hava kuvvetlerinin bel kemiğini oluşturacak nitelikte ve tedarik süreci tamamlandığında Türk Hava Kuvvetleri'nin (TSK) caydırıcılık kabiliyetini önemli ölçüde artıracak. Eurofighter'lar, çok yönlü savaş uçakları olarak hava-hava ve hava-yer görevlerinde yüksek performanslarıyla biliniyor ve Türkiye'nin F-35 programından çıkmasının ardından oluşan açığı kapatacak en önemli alternatiflerden birini sunuyor. Türkiye’nin yerli savaş uçağı KAAN'ın envantere girmesi için ise 2030'lara kadar beklenmesi gerekecek, bu süreçte Eurofighter alımı ise bir köprü işlevi görecek.
NATO’daki Rolü de Güçlenecek
Eurofighter’ların envantere dahil edilmesi, Türkiye’nin NATO'nun ortak görevlerinde daha etkin bir konumda yer almasını sağlayacak. Özellikle NATO'nun doğu kanadında Türkiye'nin rolü güçlenecek. Uçak alımı ayrıca bakım, modernizasyon, pilot eğitimi ve parça üretimi gibi alanlarda işbirliğine de kapı aralayacak. Bu durum, Türkiye'nin Avrupa savunma ekosistemine yeniden entegrasyonu açısından kritik bir adım olarak değerlendiriliyor.
Yüksek Çeviklik Gelişmiş Radar
Eurofighter Typhoon, Avrupa ortak yapımı bir savaş uçağıdır. Çift motorlu, delta kanatlı ve çok rollü olarak tasarlanan bu uçak, hava üstünlüğü, hava-hava, hava-yer ve keşif görevleri için optimize edilmiştir. Uçağın öne çıkan özellikleri arasında yüksek çeviklik, gelişmiş radar sistemleri, uçuş kontrol sistemleri ve düşük radar izi bulunmaktadır. Meteor gibi aktif radar güdümlü uzun menzilli hava-hava füzeleriyle Eurofighter, TSK'ya uzak mesafeden angajman yeteneği kazandıracak.
MSB: Yeni Bir Dönem
Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, “Türkiye’nin bir Typhoon kullanıcısı olarak kabul edilmesi, NATO'nun kilit müttefikleri arasındaki dostluk bağlarını daha da güçlendirecek ve Türkiye’nin gelişmiş muharip hava kabiliyetlerini artırma yolunda önemli bir adım olacaktır. Bu gelişme, Birleşik Krallık-Türkiye ortaklığında kabiliyet işbirliğini güçlendirme ve iki ülkenin savunma sanayilerini dünya çapında lider ekipmanların karşılıklı alımı yoluyla destekleme anlamında yeni bir dönemin başlangıcını oluşturacaktır” denildi.
Eurofighter Engelleri Aşma Konusunda Önemli
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Eurofighter için ön anlaşmanın imzalanmasıyla ilgili olarak, “Bu gelinen aşama geç kalınmış ama bugün için iyi bir noktadadır” dedi. Çelik, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan MYK toplantısında şunları aktardı: “Suriye'de bir istikrarsızlık girişimi oluşturulmaya çalışıldı. Siyonizm yanlısı bir Dürzi grup, Suriye’nin istikrarına yönelik sabotaj girişiminde bulundu. Bölge barışı ve dünya barışı için en büyük tehdit Netanyahu yönetimidir. Her türlü girişim tamamen reddedilecek ve buradaki bir istikrarsızlığın milli güvenliğimize tehdit oluşturacağı şeklinde bir tutum ortaya koyarız. Bir mezhepsel çatışma gibi görünse de aslında büyük devletlerin vekalet savaşı var.”
– “Türkiye terörle mücadeledeki kararlılığından vazgeçmiş değildir. Vatandaşlarımızın güvenliği için birimlerimiz görev başındadır. Terörsüz Türkiye süreci de büyük bir hassasiyetle yürütülecektir.”
– “Biz müttefikler arasında yaptırım ve engellemelerin yanlış olduğunu savunuyoruz. Eurofighter gelişmesi, birçok engelin aşılması konusunda önemlidir. Türkiye, bunları milli güvenliği için gerçekleştirmektedir. Bu gelinen aşama geç kalınmış ama bugün için iyi bir noktadadır. Ticareti güçlendirecek her şey dünya barışına hizmet edecektir.”