

Uluslararası gösteri programında yer alan önemli bir yapım daha gün yüzüne çıktı. Geçtiğimiz yıl Edinburgh Festivali'nde büyük beğeni toplayan, Perulu topluluk Teatro La Plaza'nın kurucusu ve sanat yönetmeni Chela De Ferrari tarafından sahneye konulan Hamlet, Türkiye'de ilk kez 24-25 Ekim'de Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde DenizBank'ın Erişilebilir Sanat Partnerliği ile izleyiciyle buluşacak. Shakespeare'in eserinden serbest bir uyarlama olan bu oyun, izleyenleri uzun süre etkisi altında bırakıyor ve İKSV ile DenizBank'ın, kültür ve sanatı toplumun farklı kesimleri için erişilebilir hale getirme amacına hizmet eden ilk prodüksiyon olma özelliğini taşıyor.
Festivalin tamamı, Küratör Mehmet Birkiye tarafından Eylül ayında duyurulacak.
Hamlet, izleyicilere kolektif bir varoluş hikâyesi sunuyor
Shakespeare'in zamana ve mekâna meydan okuyan eseri Hamlet'in, Peru, İspanya, Fransa, Belçika ve Çin gibi birçok ülkede sahnelenen bu versiyonu, Down sendromlu sekiz oyuncu tarafından canlandırılıyor.
Yenilikçi bakış açısıyla dünya çapında dikkat çeken yönetmen Chela De Ferrari'nin bu uyarlaması, Hamlet'in “Olmak ya da Olmamak” monoloğundan ilham alarak günümüz gelenek ve normlarını sorguluyor. Shakespeare'in eserine farklı bir soluk getiren bu çalışma, Down sendromlu bireylerin kendi hikâyelerini sahneye taşımasına olanak tanırken, farklılıkları yok sayan konformist yaklaşımları eğlenceli bir dille eleştiriyor. Ortak duygularımızı yüceltirken bireysel farklılıklarla birlikte var olmanın mümkün olduğunu gösteriyor.
Hamlet'in bu uyarlaması, orijinal metnin ruhunu korurken aynı zamanda 21. yüzyılda nasıl yeni anlamlar kazanabileceğini de araştırıyor. Sekiz oyuncu, Hamlet'in hikâyesini kendi arzuları ve hayal kırıklıklarıyla harmanlayarak sunuyor. Bu versiyonda Hamlet, sadece acı çeken bir figür değil; sorgulayan, direnen ve kendi sesini bulmaya çalışan bir karakter. Oyuncular, hikâyelerini kimi zaman derin anlamlı sözlerle, kimi zaman protest şarkılar veya fiziksel tiyatro unsurlarıyla ifade ediyor.
Konuşma zorlukları, duraksamalar ve teklemeler, oyunculukta “kusur” olarak görülen bu unsurlar sahnede güçlü ifade araçlarına dönüşüyor. Hamlet'in bu versiyonu, izleyicilere temsilin farklı yollarını düşündürürken güzelliğin bazen daha önce hiç görmediğimiz yerlerde bulunabileceğini hatırlatıyor. Hamlet rolü, birden fazla oyuncu tarafından dönüşümlü olarak canlandırılırken, Ophelia karakteri üç farklı oyuncunun performansıyla hayat buluyor. Bu yaklaşım, anlatıyı birey merkezli bir dramadan kolektif bir varoluş hikâyesine dönüştürüyor.
İKSV Erişilebilir Sanat Partneri DenizBank ile festivalde kapsayıcılığı artırmak adına yeni adımlar atılıyor. 29. İstanbul Tiyatro Festivali'nde yer alacak Hamlet, İKSV Erişilebilir Sanat Partneri DenizBank'ın desteği ile izleyicilerle buluşuyor.
İKSV etkinliklerinde kapsayıcılık ve erişilebilirliğin artırılmasına yönelik bu iş birliği çerçevesinde, Türkiye Down Sendromu Derneği danışmanlığında, down sendromlu bireylerin katılımıyla çeşitli kültür-sanat etkinlikleri de düzenlenecek. Hamlet gösterisi başta olmak üzere, festival mekanlarında uygun alanlarda fiziksel veya nörogelişimsel farklılıkları olan bireylere ilgili görevlerde süreli istihdam sağlanacak.
Teatro La Plaza ve Chela De Ferrari hakkında
Teatro La Plaza'nın sanat yönetmenliğini 21 yıldır sürdüren Chela De Ferrari, Peru'nun önde gelen yönetmenlerinden biri olarak tanınıyor. Beklentilerden uzak, insanların gerçek yaşamlarını sahneye taşımak isteyen De Ferrari, farklı yeteneklere sahip bireylerle gerçekleştirdiği projelerle öne çıkıyor. Sahnede alışık olunmayan farklılıkları eserlerin bir parçası hâline getirerek seyircilere farklı bakış açıları sunmanın yanı sıra algılarını değiştirmeyi hedefliyor.
Alternatif toplumsal perspektifler sunmayı misyon edinmiş Teatro La Plaza, 2003 yılında Peru'da kuruldu. Tiyatro sahnesinde nadiren karşılaşılan bakış açılarını cesurca izleyiciyle buluşturan topluluk, sadece çeşitlilik ve kapsayıcılığı artırmakla kalmayıp, üretimlerinde bu ilkeleri hayata geçirerek yeni dünyalar oluşturuyor. 2019 yılında Down sendromlu gençlerle gerçekleştirdikleri Hamlet de bu çabaların bir izdüşümü.
Biletler 25 Temmuz'da satışta
Teatro La Plaza'nın Hamlet gösterisinin biletleri, sınırlı sayıda avantajlı fiyatlarla 25 Temmuz Cuma saat 10.30'dan itibaren; passo.com.tr, Passo mobil uygulaması, Passo perakende noktaları ve İKSV Passo gişesinde (pazar hariç her gün 10.00-13.00 ve 14.00-18.00 saatleri arasında) satışa sunulacak. Öğrenciler, Eczacıbaşı Genç Bilet ile bu gösteriler için biletlerini 30 TL'ye alabilecekler.
İKSV Lale Kart Üyeleri için indirimli ön satışlar 23 Temmuz'da gerçekleştirilecek. İKSV, 2002 yılından bu yana süregelen Lale Kart üyelik programı sayesinde sanatseverlere etkinliklerde ayrıcalık ve öncelik sağlıyor.
Lale Kart üyeleri, yıl içinde İKSV'nin düzenlediği tüm etkinliklerde indirimli bilet alarak destek verebilirler.
Siyah ve Beyaz Lale Kart üyeleri 23 Temmuz Çarşamba 10.30'dan itibaren, Kırmızı Lale Kart üyeleri ise 24 Temmuz Perşembe 10.30'dan itibaren biletlerini öncelikli olarak satın alabilir.
Biletlerini ön satış döneminde indirimlerle almak isteyen izleyiciler, lalekart.iksv.org adresi üzerinden hemen üye olabilirler.
İKSV, Erişilebilir Sanat Partneri DenizBank iş birliği ile sanata erişimi artırma çalışmaları yürütmeye devam edecek.
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), film, tiyatro, müzik ve güncel sanat gibi çeşitli alanlardaki etkinlikleriyle toplumun her kesimini kültür ve sanatla buluşturmayı hedefliyor. Kültür politikaları alanındaki çalışmaları ve DenizBank ile birlikte yürüttüğü Erişilebilir Sanat projesi sayesinde sanata erişimde karşılaşılan engelleri azaltmayı ve etkinliklerde kapsayıcılığı artırmayı amaçlıyor.
İKSV ve DenizBank iş birliğiyle, fiziksel veya nörogelişimsel farklılıkları bulunan bireylerin izleyici olarak veya sahneye çıkarak İKSV etkinliklerine daha etkin bir şekilde katılmalarını sağlamak üzere yeni adımlar atılıyor. DenizBank'ın Erişilebilir Sanat Partnerliği, önümüzdeki dönemde sanat prodüksiyonları ve katılımlarında kapsayıcılığı artırmak vizyonuyla genişletilecek.